Φώτο: ΑΠΕ

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης 3,5 δισ. ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις, με μηδενισμό προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά και ένας τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής μεταξύ των νέων μέτρων της κυβέρνησης.

Σε έναν ακόμη γύρο στήριξης επιχειρήσεων προχωρά η κυβέρνηση, με το συνολικό κόστος να φθάνει στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τις νέες παρεμβάσεις παρουσίασε, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά. 

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει: 

  • Μηδενισμό προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος είναι 35% χαμηλότερος στο α' εξάμηνο σε ετήσια βάση. 
  • Μείωση από 30% έως 70% στην προκαταβολή φόρου για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
  • Μηδενισμό προκαταβολής φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που σημειώνουν το 50% του τζίρου τους στο γ' τρίμηνο κάθε έτους.
  • Μισή προκαταβολή θα πληρώσουν όσοι επαγγελματίες δεν έχουν υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ.
  • Τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους ενός δισ. και για ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή. Θα υπολογίζεται με βάση τον τζίρο από Ιούνιο έως Αύγουστο.
  • Η επιδότηση κατά 60% των εργοδοτικών εισφορών στο πλαίσιο του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ επεκτείνεται για Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. 
  • Οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριος. 
  • Δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα του τουρισμού.

«Το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Τα επιδόματα ανεργίας έχουν επεκταθεί. Καθώς βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό. Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές. Έχουμε φυλάξει πυρομαχικά. Θέλω να θυμίσω ότι καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης το κράτος ενίσχυσε τα ταμειακά του διαθέσιμα. Δεν υποτιμώ το μέγεθος της κρίσης. Είναι βαθιά και επώδυνη, κυρίως για τον κόσμο της εργασίας. Θα είμαστε πάντα εδώ να συζητήσουμε δημιουργικά, να αντιπαρατεθούμε και να ενσωματώσουμε οποιαδήποτε δημιουργική και παραγωγική πρόταση έρχεται από την αντιπολίτευση», τόνισε ο πρωθυπουργός,

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ