Φώτο: ΑΠΕ

Πώς θα αξιοποιηθούν τα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι διαθέσιμα το 2021, τονίζει ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ψηφιακός μετασχηματισμός και εκσυγχρονισμός της οικονομίας οι δύο βασικοί στόχοι.

Τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ανέλυσε σε συνέντευξή του ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Realnews» ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί το πιθανότερο στο -8%, προσθέτοντας, όμως, ότι το σημαντικό υπό την προϋπόθεση της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, είναι πως αυτή η κάμψη θα είναι παροδική και το 2021 θα είναι μία χρονιά ισχυρής ανάκαμψης.

«Όταν θα έχουμε ακριβέστερα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και τις εξελίξεις στον τουρισμό θα προχωρήσουμε σε επικαιροποιημένες προβλέψεις», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών. 

Σε ερώτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δισ. ευρώ από την Κομισιόν, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως με τα σημερινά δεδομένα, το ποσό αυτό θα είναι σταδιακά διαθέσιμο από το 2021 και μετά. Για το πού θα κατευθυνθούν οι πόροι από το εν λόγω Ταμείο, ιεράρχησε ως τους πλέουν σημαντικούς πυλώνες τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και της ελληνικής οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της οικονομίας, την αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου για το επιχειρείν, και τη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά αποθέματα και τα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας μέχρι το 2021, τόνισε πως γίνεται συνετή και υπεύθυνη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων. «Τελευταία έχουν προστεθεί σε αυτά πέντε δισ. ευρώ από τις δύο εκδόσεις ομολόγων, που έγιναν μέσα στην κρίση και δύο δισ. ευρώ από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, μέσω των οποίων αντλούνται μεγαλύτερα ποσά, με κόστος δανεισμού αντίστοιχο αυτού της προ κορονοϊού εποχής. Επιπλέον υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδας ενώ και η εκτέλεση του προϋπολογισμού κρίνεται ικανοποιητική δεδομένων των συνθηκών», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.

Για την αγορά εργασίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση την στηρίζει έμπρακτα με την επέκταση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, με την επέκταση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας και με τη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, κλάδους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε ερώτηση για την αύξηση της ανεργίας απάντησε, πως η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές για την άμβλυνση του προβλήματος. «Εκτιμώ ότι υπάρχουν οι βάσεις ώστε η κατάσταση να είναι αναστρέψιμη και η ανεργία να επιστρέψει το 2021 σε επίπεδα χαμηλότερα από τα περσινά» είπε.

Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, «η πρώτη μείωσή τους εφαρμόζεται ήδη από τον Ιούνιο. Ευελπιστούμε πως όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση θα έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική, προτάσσοντας την περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών», ανέφερε.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το κατά πόσο οι τράπεζες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, πως έχουν δεσμευτεί ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ. «Αυτό θα γίνει μεταξύ άλλων και με την αξιοποίηση των εργαλείων που έχει δημιουργήσει η ελληνική πολιτεία. Προβλήματα συγχρονισμού, συντονισμού και ταχύτητας υπήρξαν. Παρακολουθούμε στενά το τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να εισρεύσουν πόροι στην πραγματική οικονομία το ταχύτερο δυνατό και με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Νέες στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων, ενώ επανέλαβε ότι τα αναδρομικά θα δοθούν στο σύνολο των συνταξιούχων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Τα μέτρα αναβάθμισης της εταιρικής διακυβέρνησης

Tο νέο πλαίσιο ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις που θέτει η σύγχρονη αγορά κεφαλαίου χωρίς να θίγεται η λειτουργική και αποφασιστική αυτονομία της εταιρείας, τονίζει ο υπ. Οικονομικών.