ΓΔ: 2006.93 -0.86% Τζίρος: 260.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:26
Γραφείο εργαζόμενοι
Εργαζόμενοι σε σύγχρονο γραφείο με υπολογιστές.

Στο επίκεντρο η προστασία της εργασίας και η ανάπτυξη των ΜμΕ

Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν επιταχύνει τις προκλήσεις για την ελληνική κοινωνία με την προσαρμογή στα νέα δεδομένα να είναι πλέον αναγκαία προϋπόθεση.

Συνεχίζεται ο κοινωνικός διάλογος για την προστασία της εργασίας και την ανάπτυξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τους εκπροσώπους του κόσμου της εργασίας και των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να κάθονται στο τραπέζι για να βρεθούν κοινές πρωτοβουλίες και σχετικές δράσεις στο άμεσο μέλλον.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των προέδρων της ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, Γιώργου Καββαθά, Γιώργου Καρανίκα στα γραφεία της ΕΣΕΕ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοιού, που πλήττουν έντονα την οικονομία, σε άμεση σχεδόν συνέχεια της πολύχρονης κρίσης, έχουν επιταχύνει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία. Για όλες τις πλευρές, οι προκλήσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μονάχα με κοινωνικό διάλογο, συνέργειες και συνεργασία.

Ακόμη υπογραμμίζεται ότι «η νέα κρίση στην οποία βρισκόμαστε ανέδειξε νέα θέματα και κρίσιμες προκλήσεις. Οι προκλήσεις αυτές αφορούν τόσο την εργασία όσο και το οικοσύστημα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Ζητήματα όπως ο ψηφιακός αλλά και ο πράσινος μετασχηματισμός τίθενται με μια νέα δυναμική, η οποία απαιτεί την αποτελεσματική παρέμβαση και προσαρμογή όλων των εμπλεκομένων. Η προσαρμογή αυτή είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση της θέσης τόσο των εργαζομένων όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ο κίνδυνος, για άλλη μια φορά, να ενοχοποιηθούν για τις ανεπάρκειες της οικονομικής δομής και των αναπτυξιακών δυναμικών οι εργαζόμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις είναι ορατός. Η συνεργασία μεταξύ της επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας και του πολύτιμου πόρου της ανθρώπινης εργασίας μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης, προώθησης της ποιοτικής απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, αλλά και μέσο ενίσχυσης της δημοκρατίας και καταπολέμησης των ανισοτήτων».

Στο πλαίσιο αυτό, οι οργανώσεις συμφώνησαν ότι μετά και την 1η διαβούλευση με τον Πρωθυπουργό και την επιτροπή για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο διμερής κοινωνικός διάλογος για την προστασία της εργασίας και την ανάπτυξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συνεχιστεί με την συμμετοχή και των άλλων κοινωνικών εταίρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Βουτσινάς πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτσινάς: Ο κατώτατος μισθός ενισχύει εισόδημα και κατανάλωση

Η αύξηση του κατώτατου μισθού ενισχύει το εισόδημα και στηρίζει την κατανάλωση, τονίζει ο Γ. Βουτσινάς. Ζητά μέτρα στήριξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να ωφεληθεί συνολικά η οικονομία και να διασφαλιστεί η σταθερότητα.
Σύνεδρος μεσηλικιών panel
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ΕΒΕΘ-Υφυπουργού Εργασίας: Στο επίκεντρο η έλλειψη προσωπικού

Η έλλειψη προσωπικού επηρεάζει τη λειτουργία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ. Προτείνεται απλοποίηση πρόσληψης αλλοδαπών εργαζομένων και μετατροπή της επιδότησης ανεργίας σε επιδότηση απασχόλησης.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Στήριξη ΜμΕ απαραίτητη πέρα από τα έκτακτα μέτρα

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζει τα μέτρα και το πλαφόν σε κέρδη βασικών αγαθών, τονίζοντας πως πρέπει να εφαρμοστούν ουσιαστικά, ενώ οι ΜμΕ θα συνεχίσουν να προσφέρουν προϊόντα σε καλές τιμές στους καταναλωτές.