ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επενδύσεις 9 δισ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2023

Έργα ΑΠΕ ισχύος 2.400 MW έχουν λάβει πλήρη αδειοδότηση, επιπλέον 5.800 MW έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πρόκειται για μονάδες συνολικής ισχύος 8.200 MW από πληθώρα ομίλων.

Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζουν τα επιτελεία των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, τα έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) νέας γενιάς, καθώς εκτιμούν ότι κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθούν στον συγκεκριμένο κλάδο κατά την διάρκεια των προσεχών πέντε ετών, ενώ μόνο μέχρι το 2023, είναι εφικτή η κινητοποίηση κεφαλαίων της τάξεως των 8 δις ευρώ.

Η απολιγνιτοποίηση της χώρας αποτελεί τον κινητήριο μοχλό, σε συνδυασμό με την στροφή της Ε.Ε. προς την πράσινη ενέργεια, διαδικασία μάλιστα, η οποία αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί λόγω των αναγκών που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας του COVID-19.

Αν μάλιστα στα παραπάνω, προστεθεί και το επενδυτικό πρόγραμμα της ίδιας της ΔΕΗ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια θα συντελεστούν ριζικές αλλαγές στο ενεργειακό μοντέλο της χώρας, διευκολύνοντας την μεταμόρφωσή του σε πιο αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη τουλάχιστον 2 GW έργων ΑΠΕ τα επόμενα τρία χρόνια, αρχής γενομένης από το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 230 ΜW στην Κοζάνη. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το στρατηγικό σχέδιο της χώρας, στόχος έως το 2030 είναι το 65,7% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια να παρέχεται αποκλειστικά μέσω ΑΠΕ.

Άλλωστε, η Ελλάδα προσφέρει ιδανικές κλιματικές συνθήκες για να αναπτυχθούν οι σχετικές υποδομές, είτε μέσω φωτοβολταϊκών, χάρις στο υψηλό επίπεδο ηλιοφάνειας, είτε μέσω αιολικών πάρκων, χάρις στην ύπαρξη αρκετών περιοχών με υψηλά ανεμολογικά δεδομένα.

Η επιλογή των κυβερνήσεων να επιταχύνουν τα έργα ΑΠΕ βασίζεται στην συνειδητοποίηση, ότι εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον, συντελούν καθοριστικά στην ανάπτυξη βιώσιμων οικονομιών, ενώ παράλληλα προσφέρουν σημαντική απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων.

Πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκαν τα ευρήματα μελέτη του διεθνούς οργανισμού IRENA, βάσει της οποίας προέκυψε ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στις ΑΠΕ, επιστρέφουν στην πραγματική οικονομία από 3 έως και 8 ευρώ, ανάλογα με την τεχνολογία του κάθε έργου και τις τοπικές συνθήκες. Παράλληλα, ο αριθμός των θέσεων εργασίας μπορούν ακόμα και να τετραπλασιαστούν στον κλάδο μεσομακροπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, όμιλοι, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο όμιλος Μυτιληναίου, έχουν σε εξέλιξη σημαντικά επενδυτικά προγράμματα, ενώ παράλληλα προσθέτουν συνεχώς νέα έργα στον σχεδιασμό τους. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο επικεφαλής κ. Γ. Περιστέρης τόνισε ότι οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ αναμένεται να αποτελέσουν βασικό άξονα της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας, επιταχύνοντας μάλιστα την ανάκαμψη, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στην χώρα μέσω του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, είτε μέσω επιδοτήσεων, είτε μέσω δανείων.

Ήδη, στον προθάλαμο βρίσκονται έργα ΑΠΕ ισχύος 2.400 MW, που έχουν λάβει πλήρη αδειοδότηση. Επιπλέον 5.800 MW έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πρόκειται για μονάδες συνολικής ισχύος 8.200 MW από πληθώρα ομίλων, ελληνικών και ξένων, το κόστος των οποίων υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 9 δις ευρώ. Μάλιστα, το σύνολο των έργων αυτών θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί πλήρως κατά την διάρκεια των επόμενων τριών ετών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής του τομέα ΑΠΕ του ομίλου Μυτιληναίου, κ. Ν. Παπαπέτρου. Μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο πρακτορείο Bloomberg, τόνισε ότι «το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει απανθρακοποίηση, αλλά με τι ρυθμό θα τρέξει».

Σημείωσε ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι σχετικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση, με την άνοδο στην Ευρώπη να αγγίζει 16% στην περίπτωση της αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Η εταιρεία, μέσω της ΜΕΤΚΑ EGN έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία σε φωτοβολταϊκά έργα, έχοντας «τρέξει» συνολικά έργα 3 GW. Την επόμενη διετία, στην Ελλάδα δρομολογούνται νέα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 600 MW.

Εκτός των παραπάνω έργων, το επόμενο στάδιο είναι τα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας, ώστε να τεθούν οι όροι εφαρμογής της εν λόγω τεχνολογίας, η οποία ουσιαστικά θα επιτρέψει σε ενδιαφερόμενους «παίκτες», όπως για παράδειγμα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, να τοποθετηθεί και στην συγκεκριμένη αγορά, η οποία θεωρείται πολλά υποσχόμενη.

Στο πλαίσιο αυτό, τουλάχιστον 1.000 MW σχετικών έργων, αξίας έως 2 δισ. ευρώ, θεωρούνται ώριμα για να αδειοδοτηθούν, μόλις ψηφιστεί το θεσμικό πλαίσιο. Πρόκειται για έργα σημαντικής προστιθέμενης αξίας, της τάξεως του 75%, έναντι π.χ. 50% των αιολικών έργων, τα οποία μπορούν επίσης να επιτρέψουν στην Ελλάδα, να λειτουργήσει και ως εξαγωγέας καθαρής ενέργειας, πέραν της ενίσχυσης της ενεργειακής της αυτονομίας.

Τα έργα αυτά είναι κρίσιμα και για να ξεπερνώνται ζητήματα υπερφόρτωσης δικτύου. Έτσι σε περιόδους υψηλών ενεργειακών απαιτήσεων, π.χ. κατά τους θερινούς μήνες, δεν θα υπάρχει πλέον η απειλή μπλακάουτ. Ως εκ τούτου, η αποθήκευση ενέργειας θεωρείται ιδανική για νησιά με υψηλές ανάγκες για συγκεκριμένους μήνες του χρόνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Υπομονή μέχρι τις εκλογές, οι πιέσεις στη ΔΕΗ και η ανθεκτικότητα του ΜΥΤΙΛ

Ο ανορθολογικός αιφνιδιασμός της αγοράς με τις εκλογές, γιατί η ΔΕΗ ταρακουνήθηκε περισσότερο, οι πιέσεις στα κρατικόχαρτα, η άνοδος - κόντρα στο ρεύμα της ΤΕΝΕΡΓ, η επίδειξη δύναμης της Mytilineos και η προσγείωση των Mezz.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανίας για το ρεύμα

Επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες η ΔΕΗ. Διάθεση και από τις δύο πλευρές για επίτευξη συμφωνίας. Προς κατάργηση νυχτερινών τιμολογίων, τι θα γίνει με τα δικαιώματα Co2.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται έκτακτο «χαράτσι» στους παραγωγούς ΑΠΕ

Χιλιάδες επενδυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα κληθούν να καλύψουν το έλλειμμα των 287 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Για μόνιμη λύση στο πρόβλημα εξετάζεται να επιβαρυνθούν οι πάροχοι ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλασιάζεται ο εθνικός στόχος για τις φυσικές μπαταρίες ενέργειας

Οι μονάδες αντλησιοταμίευσης παίρνουν προτεραιότητα στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ώστε να αυξηθεί η αποθήκευση ενέργειας και να ισορροπήσει το σύστημα. Μεγάλες επενδύσεις από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΔΕΗ.