ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά, τι ισχύει για την εφάπαξ καταβολή 

Η έξτρα δαπάνη θα «εγγραφεί» στον προϋπολογισμό του 2020, ενώ δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα με τους θεσμούς καθώς η εν λόγω δαπάνη είναι εφάπαξ και όχι μόνιμο μέτρο.

Όλοι οι συνταξιούχοι τους οποίους αφορά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα λάβουν τα αναδρομικά, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δικαστικές αποφάσεις, ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν η καταβολή θα γίνει σε δόσεις ή εφάπαξ αλλά με «κούρεμα» στα ποσά.

«Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι τετελεσμένο, και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων. Πότε πληρώνουμε και σε πόσες δόσεις πληρώνουμε, αν πληρώσουμε σε δόσεις ή αν υπάρχει κούρεμα ή όχι… Αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και πολύ σύντομα με το αρμόδιο υπουργείο, -ουσιαστικά το επισπεύδων υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδικότερα για το ενδεχόμενο κουρέματος στα αναδρομικά, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν θα μιλήσει με σενάρια και πως όταν υπάρχει η τελεσίδικη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί. «Ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθούν τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά θα αποφασιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους θεσμούς για την πληρωμή των αναδρομικών, καθώς δεν πρόκειται για κάποια μόνιμη αύξηση σε μια σύνταξη και διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα αναδρομικά.

«Υπάρχει το ταμειακό θέμα, που δόξα τω Θεώ, με τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε με υπευθυνότητα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι μήνες και χρόνια, να πληρώσουμε τους Έλληνες συνταξιούχους τα αναδρομικά αυτά», σημείωσε.

Επιπρόσθετα οι συγκεκριμένες έξτρα δαπάνες θα «εγγραφούν» στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος, με δεδομένη την πανδημία και τα μέτρα στήριξης, έχει, ήδη, μη δυνατό να τηρηθεί κατά γράμμα, ενώ η ευρωζώνη έχει ξεκαθαρίσει ότι οι στόχοι για έλλειμμα και χρέος έχουν «παγώσει» και ως εκ τούτου για το τρέχον έτος δεν θα υποστούν κάποιες κυρώσεις εάν δεν τους επιτύχουν.


 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 5 δόσεις η ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από την εκκαθάριση του 2019

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας θα κατατεθεί τροπολογία εντός της εβδομάδας, βάσει της οποίας οι δύο δόσεις γίνονται πέντε, για να διευκολυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, με το χρεωστικό υπόλοιπο.