ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
πράσινη ανάπτυξη οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 8,91 δισ. τα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους το 2024

Τα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους στην Ελλάδα το 2024 διαμορφώθηκαν σε 8,91 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,7% σε σχέση με το 2023, ενώ το μερίδιό τους στους συνολικούς φόρους υποχώρησε στο 9,4% έναντι 10,6% πέρυσι.

Σημαντική μείωση κατέγραψαν το 2024 τα συνολικά έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους, τα οποία ανήλθαν σε 8.910 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. 

Η πτώση αυτή, που διαμορφώθηκε στο 3,7% σε σύγκριση με το 2023, οδήγησε τα έσοδα στο 9,4% των συνολικών φόρων και κοινωνικών εισφορών της ελληνικής οικονομίας, μειωμένα κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του προηγούμενου έτους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας συνεισέφεραν το μεγαλύτερο μέρος των περιβαλλοντικών φόρων το 2024, καταβάλλοντας 5.815 εκατ. ευρώ ή το 65,3% του συνόλου. Τα νοικοκυριά και οι μη μόνιμοι κάτοικοι κατέβαλαν 3.095 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 34,7% των συνολικών εσόδων από περιβαλλοντικούς φόρους.

Οι φόροι ενέργειας αποτέλεσαν τη βασική πηγή εσόδων, φτάνοντας τα 7.227 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 4,2% σε σχέση με το 2023. Το ποσοστό συμμετοχής τους στους συνολικούς περιβαλλοντικούς φόρους διαμορφώθηκε στο 81,1%. Από το ποσό αυτό, οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας κατέβαλαν 5.199,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα νοικοκυριά και οι μη μόνιμοι κάτοικοι συνεισέφεραν 2.027,7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα έσοδα από φόρους μεταφορών ανήλθαν σε 1.653 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,7% σε σύγκριση με το 2023 και αποτελώντας το 18,6% των περιβαλλοντικών φόρων για το 2024. Τα νοικοκυριά και οι μη μόνιμοι κάτοικοι εντός της επικράτειας κατέβαλαν 1.038,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι οικονομικοί κλάδοι κατέβαλαν το υπόλοιπο ποσό των 614,2 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι φόροι ρύπανσης και χρήσης πόρων διαμορφώθηκαν στα 30 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,3% των συνολικών περιβαλλοντικών φόρων. Τα νοικοκυριά και οι μη μόνιμοι κάτοικοι συνεισέφεραν 28,5 εκατ. ευρώ, με τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας να καταβάλλουν το υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά, σημαντικό μηχανικό και πολιτικό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετούν με θλίψη τον Νίκο Ταγαρά, πολιτικό μηχανικό και υφυπουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου σε ηλικία 70 ετών. Μάχιμος μηχανικός και ουσιαστικός πολιτικός.
Γιάννης Κεφαλογιάννης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κεφαλογιάννης: Ενιαίος σχεδιασμός για υδατική ασφάλεια στην Κρήτη

Ο Γ. Κεφαλογιάννης στο Creta Water Forum 2026 τόνισε την ανάγκη ενιαίας στρατηγικής διαχείρισης νερού στην Κρήτη με τοπικές λύσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η έλλειψη νερού αλλά και η άνιση κατανομή.
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλόννησος: Τρίμηνη παράταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας λειψυδρίας

Παρατείνεται για τρεις μήνες το καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας στην Αλόννησο, μετά από απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, με στόχο τη διαχείριση των προβλημάτων υδροδότησης στο νησί.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές το 2025

Το 2025 μειώθηκαν τα διακινηθέντα εμπορεύματα με φορτηγά στην Ελλάδα έναντι του 2024. Το βάρος μειώθηκε κατά 9,9% στα ιδιωτικής χρήσης και 17,4% στα δημόσιας. Αύξηση κατά 0,7% καταγράφηκε στα τονοχιλιόμετρα.