ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
Φωτογραφία: Κυριάκος Πιερρακάκης σε ομιλία. Credit: Aris Oikonomou/SOOC

Πιερρακάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ανοιχτό αφήνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης το ενδεχόμενο στήριξης για το πετρέλαιο θέρμανσης, παραπέμποντας τις αποφάσεις στον Οκτώβριο, ανάλογα με τις τιμές.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, εφόσον οι διεθνείς τιμές της ενέργειας διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Σε σημερινή (14.9.2026) συνέντευξη στον ANT1 και σε ερώτηση που του έγινε εάν υπάρχουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά περιθώρια για πιθανή επιδότηση, ο υπουργός απέφυγε να προαναγγείλει συγκεκριμένη παρέμβαση, παραπέμποντας τις σχετικές αποφάσεις στον Οκτώβριο, όταν θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την τιμή διάθεσης και τις συνθήκες στην αγορά.

«Τον Οκτώβριο, όταν θα φτάσουμε στη συζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, εδώ θα είμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τους πολίτες, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η τοποθέτηση έγινε με αφορμή εκτίμηση εκπροσώπου των βενζινοπωλών ότι η τιμή διάθεσης ενδέχεται να κινηθεί μεταξύ 1,75 και 1,85 ευρώ το λίτρο, έναντι περίπου 1,10 ευρώ κατά την περυσινή έναρξη.

Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί ακόμη να προεξοφληθεί ούτε η τελική τιμή εκκίνησης ούτε η ένταση των πιέσεων κατά τη χειμερινή περίοδο. Υπογράμμισε, πάντως, ότι υπάρχουν διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά εργαλεία αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης ενεργειακής κρίσης, ενώ υπενθύμισε ότι το ντίζελ επιδοτείται ήδη στην αντλία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο πιο σταθερός τρόπος περιορισμού του ενεργειακού κόστους είναι οι επενδύσεις, με κυβερνητικό στόχο τη μείωσή του κατά 30% σε βάθος τετραετίας.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει την τελευταία διετία μόνιμες παρεμβάσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ την άνοιξη διατέθηκαν επιπλέον 800 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Για τους servicers, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι το υπουργείο παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και είναι έτοιμο να παρέμβει όπου διαπιστωθούν προβλήματα. Υπενθύμισε, παράλληλα, τις πρόσφατες αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, την αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού από 1.250 σε 1.600 ευρώ και τις παρεμβάσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Ο υπουργός άσκησε επίσης κριτική στις οικονομικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι επτά από τα μέτρα που παρουσίασε το κόμμα κοστίζουν περίπου 6 δισ. ευρώ ετησίως. Πρότεινε, μάλιστα, όλα τα κομματικά προγράμματα να υποβάλλονται στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ώστε η κοστολόγησή τους να γίνεται με κοινά και αξιόπιστα κριτήρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μοντέλο σπιτιού σε καλοριφέρ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: 450 ευρώ υψηλότερος φέτος ο «λογαριασμός» για τα νοικοκυριά

Η αγορά 1.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης θα κοστίσει φέτος 450 ευρώ παραπάνω στα νοικοκυριά σε σχέση με πέρυσι, ενώ χωρίς την επιδότηση κράτους και διυλιστηρίων η επιπλέον επιβάρυνση θα έφτανε τα 850 ευρώ.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση 40 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αύξηση 30% στο επίδομα

Κρατικές επιδοτήσεις και εκπτώσεις διυλιστηρίων μειώνουν τις τιμές των καυσίμων από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, με συνολικό όφελος έως 40 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και 20 λεπτά στο diesel.
πετρέλαιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 30% στο επίδομα θέρμανσης ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Αύξηση 30% στο επίδομα θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, προαναγγέλλοντας παράλληλα απευθείας επιδότηση στην αντλία για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: 30% υψηλότερο το φετινό επίδομα θέρμανσης από πέρυσι

Το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται φέτος κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ θα δοθεί και απευθείας επιδότηση στην αντλία για άμεση μείωση τιμής, ανακοίνωσε ο Κ. Πιερρακάκης λίγο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ταϊλάνδη.