Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στο κρίσιμο σχέδιο της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (Savings and Investments Union, SIU), που αποτελεί βασικό άξονα για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και στηρίζεται στην Ένωση των Κεφαλαιαγορών.
Στο πρόσφατο Ecofin, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για ενιαία εποπτεία της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε σε ομιλία του στη Μπανγκόκ, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί κεντρικό στοιχείο της SIU και ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί τους τελευταίους 10 μήνες ξεπερνά εκείνη της προηγούμενης δεκαετίας.
Ο Επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις, χαρακτήρισε την απόφαση σημαντικό βήμα στις διαπραγματεύσεις, αν και επεσήμανε πως θα προτιμούσε ένα πιο φιλόδοξο αποτέλεσμα. Η αρχική πρόταση της Κομισιόν για το «πακέτο ολοκλήρωσης και εποπτείας της αγοράς» προέβλεπε τον έλεγχο όλων των χρηματιστηρίων από την Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιογράφων και Αγορών (ESMA). Ωστόσο, η πολιτική συμφωνία περιλαμβάνει εξαιρέσεις που αφορούν κυρίως το γερμανικό χρηματιστήριο (Deutsche Boerse), τον ελβετικό διαχειριστή (SIX Group) που ελέγχει την αγορά της Μαδρίτης, καθώς και τη βρετανική πλατφόρμα Aquis.
Στόχος του πακέτου είναι η μείωση του κατακερματισμού του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε οι διαχειριστές των χρηματιστηρίων να αποκτήσουν την απαιτούμενη κλίμακα και αποτελεσματικότητα για διεθνή ανταγωνιστικότητα. Τα μέτρα αναμένεται να διευκολύνουν τη διασυνοριακή ροή κεφαλαίων και να συμβάλουν στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών επενδύσεων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.
Πέραν της κεντρικής εποπτείας των αγορών, πρόοδος σημειώνεται και στην παροχή κινήτρων για τη δημιουργία αποταμιευτικών - επενδυτικών λογαριασμών. Οι αποταμιεύσεις των ευρωπαϊκών νοικοκυριών παραμένουν υψηλές, αλλά τοποθετούνται κυρίως σε χαμηλότοκες τραπεζικές καταθέσεις, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με παρουσίαση της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών στο Eurogroup, περίπου το ένα στα τέσσερα νοικοκυριά διαθέτει μετοχές, ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 12%. Ακόμη χαμηλότερο είναι το ποσοστό των Ευρωπαίων που επενδύουν απευθείας σε τέτοια χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Στην Ελλάδα, η συμμετοχή των μικρών επενδυτών στην κεφαλαιαγορά ήταν κοντά στο 4% το 2025, αλλά αυξήθηκε με ταχύ ρυθμό (πάνω από 150%) από το 2022.
Η θεσμοθέτηση ειδικού επενδυτικού λογαριασμού από την κυβέρνηση, γνωστού ως «κουμπαράς για τη νέα γενιά», αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών. Το κράτος θα καταβάλλει έως 1.200 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί από τη γέννηση έως τα 18 έτη, υπό την προϋπόθεση ότι η οικογένεια καταβάλλει αντίστοιχο ποσό. Το νέο προϊόν θα είναι μακροχρόνιος επενδυτικός λογαριασμός, διαχειριζόμενος από πιστοποιημένους φορείς, όπως εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων ή ασφαλιστικές εταιρείες.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, αυξάνεται το ενδιαφέρον από χώρες της ΕΕ για τη θέσπιση αποταμιευτικών-επενδυτικών λογαριασμών ως μέσου ενίσχυσης της συμμετοχής μικροεπενδυτών στις κεφαλαιαγορές, με σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τη φορολογία. Ήδη δώδεκα χώρες της ΕΕ έχουν θεσπίσει αντίστοιχα πλαίσια για τέτοιους λογαριασμούς.