ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Την επόμενη εβδομάδα «κλειδώνει» ο μειοδότης για τις δομές μεταναστών σε νησιά

Το μεγάλο έργο, συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ διεκδικούν Άκτωρ, Μυτιληναίος και Τέρνα. Το έργο αφορά στη δημιουργία δομών φιλοξενίας στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο.

Την επόμενη Τρίτη 25 Αυγούστου καλούνται να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές οι τρεις κατασκευαστικοί όμιλοι που προσκλήθηκαν στον κλειστό διαγωνισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις δομές μεταναστών σε νησιά, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ. Στη διαδικασία συμμετέχουν οι ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ αλλά ο μειοδότης για το μεγάλο έργο θα είναι γνωστός το μεσημέρι της Τρίτης με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Το έργο αφορά στη δημιουργία δομών φιλοξενίας στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο και σε υπηρεσίες συντήρησης εγκαταστάσεων των παραπάνω δομών. Κατά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το έργο έχει «ιδιαίτερο χαρακτήρα και αυξημένες τεχνικές και χρηματοδοτικές απαιτήσεις, καθώς υπάρχει επιτακτική και επείγουσα ανάγκη αποσυμφόρησης του πληθυσμού των υφισταμένων κέντρων φιλοξενίας και εξασφάλισης νέων, επαρκών εγκαταστάσεων σε άμεσο χρόνο και κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχεται επαρκής χώρος «κοινωνικής αποστασιοποίησης» στους διαμένοντες για την προστασία της υγείας τους και της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορονοϊού. Υπό τις ανωτέρω συνθήκες προκύπτει η επείγουσα ανάγκη για την ολοκλήρωσή των δομών και στα τρία νησιά στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τους 7 μήνες».

Πράγματι η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του κατασκευαστικού έργου ορίζεται σε μόλις επτά μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Ο ανάδοχος θα παρέχει και υπηρεσίες συντήρησης των εγκαταστάσεων για χρονικό διάστημα 12 μηνών από την παραλαβή των δομών προς χρήση.

Το έργο πρόκειται να ανατεθεί ενιαία και για τα τρία νησιά με την ηγεσία του υπουργείου να θεωρεί πως μόνο με την ταυτόχρονη και ενιαία ανάθεση, εκτέλεση και ολοκλήρωσή του είναι εφικτή η άμεση και ουσιώδης αποσυμφόρηση των υφισταμένων δομών και η προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Ειδικότερα, ως προς το κατασκευαστικό έργο σημειώνεται ότι στη Σάμο, η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Ζερβού», του Δήμου Ανατολικής Σάμου, σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων. Στο νησί υφίσταται έκταση επιπλέον 45 στρεμμάτων, όπου κατασκευάζεται άλλη δομή. Στην Κω, η εγκατάσταση θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Μεσοβούνι», σε έκταση περίπου 67 στρεμμάτων. Η διαμόρφωση της δομής θα αναπτυχθεί και σε όμορη έκταση εντός του «Στρατοπέδου Καπετάν Λαζαρή» (96 στρέμματα), όπου υφίσταται ήδη κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Στη Λέρο, η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Όρμος Λακκί» σε έκταση περίπου 63 στρεμμάτων.

Η ανάπτυξη της κάθε δομής σε κάθε ένα από τα τρία νησιά, «θα γίνει σε διαφορετικά επίπεδα τα οποία θα διαμορφωθούν με φυσικά πρανή, και σε ορισμένες περιπτώσεις με την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης ανάλογα με τις απαιτήσεις της μελέτης εφαρμογής. Για την επικοινωνία μεταξύ των επιπέδων προβλέπεται ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Σε κάθε επίπεδο θα υπάρχουν επιμέρους εγκαταστάσεις με ξεχωριστές περιφράξεις και περιμετρικούς δρόμους. Σε κάθε δομή θα προβλέπεται χώρος καραντίνας για την αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Μυρίζει μπαρούτι» στον διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για την Ψυττάλεια

Το ΤΕΕ άφησε ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό δυο κοινοπραξιών που είχαν αποκλειστεί για τυπικούς λόγους. Αντιδρούν ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ που διαχειρίζονται το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Η τραπεζική διόρθωση, η Τιτάν ξεχωρίζει, η ΜΥΤΙΛ και τα 50 ευρώ και η Cenergy

Οι «τακτοποιήσεις» στα χαρτοφυλάκια τραπεζικών μετοχών από θεσμικούς, η Τιτάν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, οι επαναγορές της ΜΥΤΙΛ σε τιμή έως 50 ευρώ, η κερδοφορία της Cenergy και η καλή πορεία της Autohellas.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση αγωνίας για τη διεκδίκηση του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης

Σε αναμονή μέχρι νεωτέρας εισέρχεται ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο παραχώρησης των 1,75 δισ. ευρώ, ενώ στο προσκήνιο έρχεται η αύξηση του προϋπολογισμού που είχε καταρτιστεί πριν από έξι χρόνια.