ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Μυρίζει μπαρούτι» στον διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για την Ψυττάλεια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το ΤΕΕ άφησε ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό δυο κοινοπραξιών που είχαν αποκλειστεί για τυπικούς λόγους. Αντιδρούν ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ που διαχειρίζονται το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων.

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει ο διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας, προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, ενώ σε οκτώ μήνες λήγει και η δεύτερη παράταση που έχει δοθεί στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ για την προσωρινή λειτουργία του. Η κοινοπραξία, που διαχειρίζεται εδώ και πολλά χρόνια το ΚΕΛ Ψυττάλειας, ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά την απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να μην αποκλείσει τις δύο ανταγωνιστικές προσφορές. Πρόκειται για τις προσφορές που είχαν υποβάλλει οι κοινοπραξίες Intrakat – ΤΕΡΝΑ – Suez και Μυτιληναίος – Κωνσταντινίδης – ACEA.

Η επιτροπή του διαγωνισμού είχε προτείνει την αποκλεισμό των δύο ανταγωνιστών της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ, για τυπικούς λόγους και πριν καν ανοίξουν, αλλά υπήρξε παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου. Μετά από πιέσεις που είχε ασκήσει η γαλλική πλευρά, το πρωθυπουργικό γραφείο φέρεται να ζήτησε να ανοίξουν και οι τρεις προσφορές. Για να βγάλουν άκρη, στην ΕΥΔΑΠ είχαν ζητήσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) να παραδώσει πόρισμα για το αν θα πρέπει να μείνουν εντός παιχνιδιού και οι τρεις υποψήφιοι. Η έκδοση του πορίσματος καθυστέρησε, όμως, επί μήνες ενώ παραιτούνταν το ένα μετά το άλλο τα μέλη της επιτροπής! Τελικά το πόρισμα παραδόθηκε προ εβδομάδων στην ΕΥΔΑΠ και στηρίζει την επιλογή για μη αποκλεισμό των δύο ανταγωνιστών της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ.

Η ΕΥΔΑΠ ζήτησε, με βάση και την γνωμοδότηση του ΤΕΕ, να στείλουν και οι τρεις υποψήφιοι διευκρινίσεις επί των προσφορών τους μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Στην αγορά κατασκευών κυκλοφορεί έντονα πως οι ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΣτΕ καθώς επιμένουν στη θέση πως οι δύο ανταγωνιστικές κοινοπραξίες έπρεπε να αποκλειστούν. 

Τα περιθώρια για τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στενεύουν αφού στα τέλη Μαρτίου 2021 τελειώνει και η δεύτερη παράταση που έχει δοθεί για τη διαχείριση του ΚΕΛ Ψυττάλειας. Για να υπάρξει νέα παράταση θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση αν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός – σήριαλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετά από 23 χρόνια καθυστέρηση προχωρά ο νέος κάθετος άξονας Ελλάδας - Βουλγαρίας

Η καθυστέρηση οφείλεται σε σημαντικά γεωλογικά προβλήματα που οδήγησαν σε αλλαγή χάραξης. Στα 48 εκατ. ευρώ ο προυπολογισμός του έργου στις 22 Σεπτεμβρίου η κατάθεση των προσφορών.
kataskeues
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έξι ισχυροί διεκδικητές για το έργο οδοφωτισμού της Κ. Μακεδονίας

Το έργο θα γίνει με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ. Εξίσου ισχυρό ενδιαφέρον, αλλά και καθυστερήσεις λόγω προσφυγών, στο διαγωνισμό για την Ήπειρο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιοι όμιλοι διεκδικούν τα έργα αναβάθμισης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τις κοινοπραξίες που έχουν περάσει στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για την επέκταση του έκτου προβλήτα του ΟΛΘ, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.