ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Μεγάλη αύξηση του ποσού για επιστρεπτέα προκαταβολή στα 1,5 δισ. ευρώ

Ευχάριστη έκπληξη από το υπ. Οικονομικών, καθώς αυξάνονται κατά 300 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για φθηνά δάνεια. Ως τις 21 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, τι λέει η υπουργική απόφαση.

«Μπόνους» στην επιστρεπτέα προκαταβολή δίνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς αυξάνει το ποσό για φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις από 1,2 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. ευρώ για τον τρίτο κύκλο του προγράμματος μέσω του οποίου θα ενισχυθούν κυρίως τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις.

Το συνολικό ύψος της διαθέσιμης χρηματοδοτικής ενίσχυσης έχει αυξηθεί. Έτσι, η συνολική απευθείας στήριξη του Κράτους προς τις επιχειρήσεις, και ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες, μέσω των τριών κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα φθάσει τα 3,5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport) έως τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020.

Στον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, ενώ, για πρώτη φορά, δίνεται επίσης δυνατότητα συμμετοχής σε:

  • μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ),
  • ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο ή σε τομείς με έντονη εποχικότητα, οι οποίοι δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού κατά του μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο,
  • ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή, οι οποίες έχουν την έδρα τους σε περιοχές της Εύβοιας που τον περασμένο μήνα επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή, ανεξαρτήτως κλάδου.

Όπως έχει αναφέρει το BusinessDaily, δημοσιεύοντας το πλήρες κείμενο της σχετικής απόφασης, τα ποσά των δανείων που θα χορηγηθούν θα γίνουν γνωστά μετά την υποβολή των αιτήσεων, με τη δημοσίευση νέας υπουργικής απόφασης.

Αναμένεται, όμως, ότι δεν θα διαφοροποιηθούν από όσα ίσχυσαν στους προηγούμενους δύο κύκλους του προγράμματος, όπου το ελάχιστο ύψος του δανείου διαμορφώθηκε σε:

  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή κατά την 1η Ιουνίου.
  • 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζόμενους.
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους.
  • 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους.
  • 30.000 ευρώ για πάνω από 50 με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) ήταν  350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα λάβει κάθε επιχείρηση θα είναι συνάρτηση της μείωσης του τζίρου, όπως αυτή διαμορφώθηκε την περίοδο από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο, δηλαδή για την περίοδο που περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο τμήμα της τουριστικής σεζόν.

Ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, παρέχεται η δυνατότητα να επωφεληθούν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ, ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019, όπως είχε επιτραπεί και στον 2ο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πιο χαλαροί όροι επιστροφής των ενισχύσεων

Το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει υπουργική απόφαση για παράταση στην επιστροφή και στην υποβολή δικαιολογητικών, ενώ θα επιτραπούν μικρές αποκλίσεις στη διατήρηση απασχολούμενου προσωπικού.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να δοθεί λύση για τις επιστρεπτέες προκαταβολές ζητούν οι βιοτέχνες

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε επιστολή της τονίζει πως έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά την ειδοποίηση για επιστροφή του συνόλου εφάπαξ.