ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras_regling
Χρήστος Σταϊκούρας και Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Σεπτεμβρίου.

Συνάντηση του Χ. Σταϊκούρα με τον Κλ. Ρέγκλινγκ για τα μέτρα στήριξης

Ο υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει με τον επικεφαλής του ESM τα δημοσιονομικά περιθώρια της Ελλάδας ώστε να στηρίξει την οικονομία από το πλήγμα της πανδημίας.

Συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ θα έχει αύριο Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τις δημοσιονομικές δυνατότητες που μπορεί να έχει η ελληνική οικονομία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας να πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm ανέφερε πως είναι πιθανό να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2022. Επισήμανε παράλληλα πως κάποιοι από τους «θεσμούς» εκτιμούν πως η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 μπορεί να συμβεί στα τέλη του 2022, μεταφέροντας τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2022 στο καλοκαίρι του 2021.

Για τα ταμειακά διαθέσιμα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως είναι 38,7 δισ. ευρώ, και σημείωσε πως οι θεσμοί έχουν ήδη δώσει το «πράσινο φως» για το πακέτο νέων μέτρων ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Όσο αναφορά το φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόβλημα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ενημερώσει του θεσμούς για να υπάρξει συμφωνία.

Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί στην αγορά 14 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, και τόνισε πως θα δοθούν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα από τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ και του εγγυοδοτικού μηχανισμού. Παράλληλα υπενθύμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση του προϋπολογισμού της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας  800 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στα κρατικά ταμεία η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και ακόμα 800 εκατ. ευρώ θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στα 350 εκατ. ευρώ θα είναι το κόστος από τα επιδόματα ανεργίας, 300 εκατ. η Συν-Εργασία, στα 2,1 δισ. φτάνει η Επιστρεπτέα, ενώ οι καταβολές για συντάξεις στα 1,86 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα 150 εκατ. ευρώ θα φτάσει το κόστος από την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Σημάδια αναπτυξιακής δυναμικής στην ελληνική οικονομία

Μετά τη συνάντησή του με τον εκτελεστικό διευθυντή του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η οικονομία της χώρας μας αποδεικνύεται ανθεκτική στους ισχυρούς κραδασμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Ενδεχομένως να στηρίξουν ενήμερους, ευάλωτους δανειολήπτες

Η υπό διαμόρφωση πρόταση τους, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά την επιδότηση του 50% της αύξησης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί η μηνιαία δόση των στεγαστικών δανείων ευάλωτων δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση επιζητά συνολική λύση για δάνεια, προμήθειες και καταθέσεις

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι τράπεζες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα αναλάβουν συγκεκριμένη δράση προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνία σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Στα 373,5 εκατ. η έκτακτη εισφορά των παραγωγών ενέργειας

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών από τον Ιούλιο 2022 έως και το τέλος Νοεμβρίου, έχει εισπραχθεί, μέσω του μηχανισμού παρακράτησης των υπερβαλλόντων εσόδων στο χρηματιστήριο ενέργειας, ποσό ύψους 2,56 δισ. ευρώ.