ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras_regling
Χρήστος Σταϊκούρας και Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Σεπτεμβρίου.

Οι πέντε εντολές του Κλάους Ρέγκλινγκ για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις

Στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Θα δώσει έμφαση σε ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, αντικειμενικές τιμές ακινήτων, πτωχευτικό νόμο, εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις.

Μήνυμα στη κυβέρνηση για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών συντάξεων και για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο τον νέο πτωχευτικό νόμο και τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να στείλει σήμερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, «φωτογραφίζοντας» σημεία από τη 10η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 26 Μαΐου.  

Παράλληλα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που είναι βασικός ομιλητής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών θα απονείμει εύσημα για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Το κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι το σχέδιο επαναφοράς της αγοράς στη κανονικότητα και το νέο μοντέλο ενισχύσεων για την επανεκκίνηση και το πέρασμα της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης που με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 3,6%.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Ρέγκλινγκ, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τις μεταρρυθμίσεις που κατέβασαν ταχύτητα λόγω της πανδημίας και να αξιοποιήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τους πόρους των 31 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις 60 δισ. ευρώ έως το 2026 συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενίσχυση του ΑΕΠ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι αναφορές του επικεφαλής του ESM για τα χρέη της πανδημίας, τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και την εξέλιξη του δημόσιου χρέους. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει για φέτος έλλειμμα 9,9% του ΑΕΠ και  πρωτογενές 7,2%, ενώ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 204,8% του ΑΕΠ η στα 352,5 δις. ευρώ.

Οι συστάσεις του κ. Ρέγκλινγκ θα αποτελέσουν προπομπό του κειμένου της 10ης μεταμνημονιακής έκθεσης που θα συζητηθεί στο Eurogroup της 17ης Ιουνίου και συνδέεται με το «ξεκλείδωμα» μίας ακόμη δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η έκθεση θα καταγράφει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και αναμένεται να εστιάζει σε πέντε σημεία:

  1. Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες με την εφαρμογή νέο σχέδιο που προβλέπει εκκαθάριση- εξπρές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους έτσι ώστε στο τέλος του έτους τα κρατικά φέσια να μην ξεπερνούν τα 350 εκ. ευρώ. Για την υλοποίηση της δέσμευσης ,το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους ΟΤΑ ,τα νοσοκομεία και άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης ώστε να επιταχύνουν τις διαδικασίες αποπληρωμής των χρεών προς τους ιδιώτες. Σύμφωνα με τους νέους στόχους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατ΄ έτος δεν πρέπει να ξεπερνούν το 0,2% του ΑΕΠ ενώ θα υπάρχουν αυστηρές ρήτρες σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευτεί για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων και εκκαθάριση του κύριου όγκου των πάνω από 300.000 εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του 2021.
  2. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με στόχο την ευθυγράμμιση τους με τις εμπορικές. Το υπουργείο Οικονομικών, μετά το «πράσινο φώς» των Θεσμών, βάζει «κόφτες» στο ντόμινο των φορολογικών επιβαρύνσεων για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που θα φέρει η αύξηση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές όπου η ψαλίδα με τις αγοραίες είναι μεγάλη και στην επέκταση τους σε 3.000 περιοχές της χώρας, αποσυνδέοντας για φέτος από τις νέες τιμές τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους.
  3. Πλήρη ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού με άρση της σοβαρής καθυστέρησης στο ζήτημα της σύστασης του φορέα που καλείται να αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και εν συνεχεία να τους τα επαναμισθώνει για μία 12ετία. Ο φορέας δεν θα είναι έτοιμος την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε ισχύ ο πτωχευτικός για τα φυσικά πρόσωπα.
  4. Ψήφιση των νέων ρυθμίσεων για τα εργασιακά που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.
  5. Τήρηση των νέων, λόγω της υγειονομικής κρίσης, χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίεση Θεσμών για τα κρατικά «φέσια», τι είπαν για «μέρισμα ανάπτυξης»

Σφοδρές επικρίσεις στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου, που μετατίθεται στα μέσα του 2022. Δεν έχει εγκριθεί ακόμη το σχέδιο για «μέρισμα ανάπτυξης».
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν κατασχέσεις μισθών - ακινήτων για τα χρέη προς τους δήμους

Με κατασχέσεις μισθών και ακινήτων μέσω της ΑΑΔΕ θα αρχίσουν να εισπράττονται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη στους δήμους που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Το νέο σχέδιο παρουσίασε ο Θ. Σκυλακάκης.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ υψηλής δυσκολίας από τους Θεσμούς με έπαθλο 644 εκατ. ευρώ

Στις 12 Απριλίου αρχίζει η 10η αξιολόγηση που κρύβει πολύ περισσότερες παγίδες από την προηγούμενη, καθώς συνδέεται με την ενεργοποίηση νέων μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Ποια είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια».