ΓΔ: 877.57 0.24% Τζίρος: 8.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:42:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κλάους Ρέγκλινγκ: «Ναι υπό προϋποθέσεις στην bad bank»

Ο επικεφαλής του ESM δηλώνει ότι η Τράπεζα της Ελλάφος από κοινού με την κυβέρνηση θα υποβάλουν το σχέδιο για την δημιουργία bad bank στις αρχές Ανταγωνισμού της Επιτροπής πολύ σύντομα.

Θετικός στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την δημιουργία bad bank εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες τονίζοντας ότι «σήμερα είναι ισχυρότερες από ότι πριν δέκα χρόνια. Έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς τη μείωση των κόκκινων δανειών. Παρά την πρόοδο αυτή όμως, το ποσοστό των NPL’s είναι με απόσταση το υψηλότερο στην Ευρώπη».

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, με την υποχώρηση του ΑΕΠ, είτε είναι 8% είτε λίγο μεγαλύτερη είτε λίγο μικρότερη, θα οδηγήσει στην αύξηση των κόκκινων δανείων.

«Η δημιουργία μιας εθνικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι μία δυνατότητα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας την εισηγείται και δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Ευρώπη την απορρίπτει. Θα πρέπει όμως να διαμορφωθεί κατά τρόπο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ειδικότερα με τους κανόνες που ρυθμίζουν τις κρατικές ενισχύσεις. Σε άλλες χώρες είδαμε ότι αυτό είναι εφικτό. Γνωρίζω ότι η Κεντρική Τράπεζα από κοινού με την κυβέρνηση θα υποβάλουν ένα σχέδιο στις αρχές Ανταγωνισμού της Επιτροπής πολύ σύντομα. Στη συνέχεια θα δούμε αν αυτές θα αξιολογήσουν την πρόταση θετικά ή όχι. Είναι δική τους απόφαση, εγώ δεν έχω λόγο σε αυτό. Πάντως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα δούμε. Σε άλλες χώρες πέτυχε, είναι θέμα σχεδιασμού».

Σε ότι αφορά την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης για αμυντικούς σκοπούς ή για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε: «Δεν θέλω να εμπλακώ στη συζήτηση για τις αμυντικές δαπάνες, αυτό είναι θέμα της χώρας. Οπως όμως καταλαβαίνω εγώ τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χρήματα πρέπει να αξιοποιηθούν για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Μιλώ για επενδύσεις που ενισχύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ωστόσο, όταν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης αξιοποιούνται για αυτόν τον σκοπό, απελευθερώνονται πόροι για άλλους σκοπούς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι παρά την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όπως τα «κόκκινα» δάνεια και η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Κίνδυνοι από τον πόλεμο, τρεις προκλήσεις για τις τράπεζες

Χωρίς εφησυχασμό πρέπει να συνεχίσουν οι τράπεζες τη μείωση «κόκκινων» δανείων, να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια, τονίζεται στη νέα Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Μικρή η έκθεση της Ελλάδας σε Ρωσία - Ουκρανία

Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τονίζει σε συνέντευξή της η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά απαραίτητη η εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.
bank, trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμες οι τράπεζες για την αξιοποίηση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Βάσει της προβλεπόμενης από το Ταμείο Ανάκαμψης διαδικασίας, εντός 30 εργάσιμων ημερών τα συγκεκριμένα έξι εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα δημοσιοποιήσουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη για ίδρυση bad bank

Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 35,8% διαπιστώνει η ΤτΕ, σημειώνοντας όμως ότι παραμένει πολύ υψηλός, ενώ μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.