Φωτο: ΑΠΕ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπροστά σε μαραθώνιο υποχρεώσεων

Έρχεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, ενώ εκπνέουν προθεσμίες για δηλώσεις Covid-19, αδήλωτα τετραγωνικά, επικαιροποίηση μισθωτηρίων συμβολαίων και νομιμοποίηση ημιυπαίθριων.

«Τρέχουν» έως το τέλος του μήνα οι υποχρεώσεις σε εφορία, δήμους και Πολεοδομία για πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ανάλογα με την περίπτωση θα πρέπει να πληρώσουν φόρους, να προβούν σε διορθώσεις και τακτοποιήσεις στα ακίνητα τους και να προλάβουν προθεσμίες για εκπτώσεις φόρου και επικαιροποίηση μισθωτηρίων συμβολαίων.  

Αναλυτικότερα ο κατάλογος των ενεργειών και των πληρωμών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων περιλαμβάνει:

1. ΕΝΦΙΑ: Την Παρασκευή θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του φόρου για πάνω από 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν στην εφορία συνολικά 2,5 δισ. ευρώ. Η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει είτε σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις από Σεπτέμβριο έως και Φεβρουάριο του 2021 είτε σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με τη διαφορά ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή και θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου. Η νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει την καταβολή των πρώτων δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση.

2. Ενοίκια: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων Covid-19 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μέχρι και τον Αύγουστο εισέπραξαν υποχρεωτικά μειωμένα κατά 40% ενοίκια. Με τη δήλωση οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση φόρου για το 30% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Η έκπτωση συμψηφίζεται με το φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν μέχρι σήμερα αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

3. Αδήλωτα τετραγωνικά: Σε 8 ημέρες λήγει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες για να διορθώσουν και να εμφανίσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους, προκειμένου να απαλλαγούν από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών και πρόστιμα. Η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών στους Δήμους αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.  Καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

4. Μισθωτήρια συμβόλαια: Στην επικαιροποίηση των μισθωτηρίων συμβολαίων τους θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα για να αποφύγουν περιπέτειες με την Εφορία. Χωρίς κυρώσεις και πρόστιμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) και να δηλώσουν  την ισχύ των μισθωτηρίων συμβολαίων,  δηλώνοντας για πρώτη φορά  τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 οι οποίες δεν δηλώθηκαν ποτέ. Μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν λήξει θα πρέπει επίσης να δηλωθούν γιατί, διαφορετικά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει και οι φορολογούμενοι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν μπλεγμένοι με την εφορία. H δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης θα περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία της παλαιάς σύμβασης, δηλαδή τα ονόματα και τους ΑΦΜ των αντισυμβαλλόμενων (εκμισθωτή και μισθωτή), το συμφωνηθέν μηνιαίο μίσθωμα, την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης και την ημερομηνία λήξεως, αν υπάρχει. Αν οι συμβάσεις μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν υποχρεούνται να δηλώσουν καμία ημερομηνία λήξεως κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης

5. Ημιυπαίθριοι – αυθαίρετοι χώροι: Στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία  για τη νομιμοποίηση των τετραγωνικών. Εάν δεν υπάρξει παράταση, η τακτοποίηση ημιυπαίθριων και αυθαίρετων θα κοστίζει μετά την 1η Οκτωβρίου ακριβότερα τουλάχιστον 20% σε σχέση με τώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η εισφορά αλληλεγγύης και για εισοδήματα από ενοίκια

Πιθανή η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για εισοδήματα από ενοίκια. Θα αφορά και δημοσίους υπαλλήλους αλλά και συνταξιούχους. Άρχισαν οι αιτήσεις ιδιοκτητών για συμψηφισμό των απωλειών από ενοίκια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέη στην εφορία: Πώς ρυθμίζονται ακόμη και σε 120 δόσεις

Έως 24 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, έως 48 για όσους έχασαν ρύθμιση μετά την 1η Νοεμβρίου 2019. Αναβιώνουν ρυθμίσεις σε 100 - 120 δόσεις, διευθετούνται έως και σε 120 δόσεις οφειλές από δάνεια με εγγύηση Δημοσίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «σβήσει» χιλιάδες πρόστιμα σε επιχειρήσεις το υπ. Οικονομικών

«Βροχή» οι κυρώσεις για εκπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή των καταστάσεων πελατών - προμηθευτών του 2014, παρότι είχαν υποβληθεί πριν τη λήξη της «σιωπηρής» παράτασης. Σχεδιάζεται νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το πρόβλημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξτρα φόρος εισοδήματος σε όσους «πιάσουν» με διασταυρώσεις

Νέα, «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά θα στείλει η εφορία σε όσους διαπιστώσει ότι έκρυψαν εισοδήματος. Θα ζητείται και η προσκόμιση των δικαιολογητικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί ο φόρος.