ΓΔ: 891.69 0.78% Τζίρος: 69.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Απαλλαγή φόρου με διαδικασία fast track για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν με μία απλή εξώδικη δήλωση που θα κοινοποιείται στους ενοικιαστές να γλιτώσουν τον φόρο στα μισθώματα που δεν εισέπραξαν το 2020.

Διαδικασίες εξπρές για την απαλλαγή από την φορολογία των ανείσπρακτων ενοικίων σχεδιάζει για φέτος το υπουργείο Οικονομικών, ενώ επεκτείνει και για τις νέες επιχειρήσεις το «κούρεμα» 40% στα ενοίκια.          

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν με μία απλή εξώδικη δήλωση που θα κοινοποιείται στους ενοικιαστές να γλιτώσουν τον φόρο στα μισθώματα που δεν εισέπραξαν το 2020 και να αποφύγουν ταλαιπωρίες με την εφορία.

Σύμφωνα με τη πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που μελετά σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών, για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων δεν θα χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ.

 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς το θέμα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια πέρυσι και κινδυνεύουν να φορολογηθούν, καθώς λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Για αυτό το λόγο η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει η αναβολή φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων να επιτυγχάνεται με την κοινοποίηση εξώδικης δήλωσης προς τον ενοικιαστή με δικαστικό επιμελητή.

Η ρύθμιση αυτή που εξετάζει το υπουργείο θα αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στο υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν το συνολικό μίσθωμα επειδή οι ενοικιαστές αρνήθηκαν να τους καταβάλουν το ποσό επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία.

Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Μείωση ενοικίου και σε «νέες» επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, τη μείωση του ενοικίου κατά 40% για τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο δικαιούνται και οι «νέες» επιχειρήσεις, όσες δηλαδή λειτούργησαν μετά τις 20 Μαρτίου του 2020 σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου η οποία ορίζει ότι «ειδικά για τις επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές την 20η Μαρτίου 2020, λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ, όπως εμφανίζεται στο Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ κατά την 5η Νοεμβρίου 2020, εφόσον αυτές είναι ενεργές κατά την ημερομηνία αυτή».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η εισφορά αλληλεγγύης και για εισοδήματα από ενοίκια

Πιθανή η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για εισοδήματα από ενοίκια. Θα αφορά και δημοσίους υπαλλήλους αλλά και συνταξιούχους. Άρχισαν οι αιτήσεις ιδιοκτητών για συμψηφισμό των απωλειών από ενοίκια.
forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο σχέδιο για φοροελαφρύνσεις: Ποιες είναι, πότε προγραμματίζονται

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ανώτατου πλαφόν, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση εταιρικού φόρου και συντελεστών ΦΠΑ ετοιμάζει η κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δηλώσεις COVID από ιδιοκτήτες ακινήτων: Θα ανοίξει πάλι η πλατφόρμα

Χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων δεν έχουν αποζημιωθεί για τα κουρεμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ σε αναμονή για την αποζημίωση βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες για ειωμένα ενοίκια από τον Μάρτιο.