ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Παράταση αναστολής στα δάνεια μόνο για καλούς πελάτες

Οδηγίες από τον επικεφαλής της εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία στις τράπεζες: παράταση αναστολών μπορεί να χρειασθεί, αλλά όχι για όλους. Στα 20 δισ. τα ελληνικά δάνεια που παραμένουν «παγωμένα».

Να εξετάσουν το ενδεχόμενο παράτασης στην αναστολή πληρωμής δανείων πέραν του Δεκεμβρίου 2020, αλλά μόνο για τους καλούς πελάτες, κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών της ευρωζώνης ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την ποιότητα του ενεργητικού τους και να διασφαλίσουν ότι δεν θα διογκωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετά τη λήξη των αναστολών.

Το ζήτημα των δανείων σε αναστολή απασχολεί έντονα και τις τραπεζικές διοικήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε αναστολές πληρωμών δανείων συνολικού ύψους σχεδόν 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Αύγουστο. Εξ αυτών, τα 8,3 δισ. είναι στεγαστικά και 8,2 δισ. επιχειρηματικά δάνεια. Ειδικά για τα δάνεια του τουριστικού τομέα, οι αναστολές που έχουν δοθεί φθάνουν ως το τέλος του 2021.

Οι εκτιμήσεις για το ύψος των δανείων σε αναστολή τα οποία θα «κοκκινίσουν» μετά τη λήξη της αναστολής ποικίλουν, με τους πλέον αισιόδοξους να περιμένουν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 5 δισ. και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις να αναφέρονται σε 10 δισ. ευρώ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, αναγνωρίζοντας ότι θα έχουν δυσκολίες αρκετοί δανειολήπτες να επανέλθουν σε κανονική εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους πρότεινε να εξετάσουν οι τράπεζες τη μείωση των δόσεων μετά τη λήξη της αναστολής.

Ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού, μιλώντας στο ιρλανδικό RTE, απέφυγε να προτείνει μια γενικευμένη παράταση των αναστολών μετά τη λήξη τους, ζητώντας από τις τράπεζες να διαχωρίσουν τους καλούς πελάτες από τους κακούς, με βάση το ιστορικό τους, και να προχωρήσουν σε παράταση των αναστολών για τους καλούς πελάτες, ώστε να μην μένουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δάνεια σε αναστολή, τα οποία στην πραγματικότητα είναι απίθανο να πληρωθούν:

«Τώρα, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, είναι σαφές ότι οι τράπεζες είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εξετάσουν την επέκταση των αναστολών αποπληρωμής για τους πελάτες τους», δήλωσε ο Ενρία, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι:

  • «Ωστόσο, ως εποπτική Αρχή, θεωρούμε ότι είναι επίσης σημαντικό οι τράπεζες να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που έχει αυτό στην ποιότητα του ενεργητικού τους: θα πρέπει να αποφύγουν τη δημιουργία μη αναγνωρισμένων δανείων που δεν εξυπηρετούνται και τελικά να διακρίνουν τους καλούς πελάτες από τους κακούς πελάτες, οι οποίοι δεν είναι πιθανό να πληρώσουν.
  • Επομένως, είναι ώρα να αρχίσουν οι τράπεζες να γίνονται πιο ενεργές στην αναγνώριση θεμάτων ποιότητας του ενεργητικού τους, επίσης να αποφύγουν μεγάλα προβλήματα στο τέλος των αναστολών αποπληρωμής. Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν πιο ενεργές από την άποψη αυτή και αυτό είναι κάτι που το επισημάναμε σε αυτές με μία επιστολή τον Ιούλιο».

Με βάση το πιθανότερο οικονομικό σενάριο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντέξουν την κρίση του κορονοϊού, υπογράμμισε ο Ενρία. Όπως είπε:

  • «Έως τώρα, η ικανότητα αντίδρασης του τραπεζικού τομέα είναι αρκετά καλή. Αλλά, φυσικά, αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις ιστορικά και θα έχει αντίκτυπο στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Διενεργήσαμε μία ανάλυση ευαισθησίας τον Ιούλιο και προσπαθήσαμε να εκτιμήσουμε πώς θα άλλαζαν οι ισολογισμοί των τραπεζών με βάση διαφορετικά σενάρια.
  • Με το σενάριο, το οποίο οι οικονομολόγοι μας θεωρούν πιθανότερο, οι τράπεζες θα ήταν σε θέση να αντέξουν μία μορφή σύντομης και βαθιάς ύφεσης, όπως αυτή που έχουμε.
  • Φυσικά, αν η ανάκαμψη είναι ασθενέστερη και πιο αργή από το αναμενόμενο, η επίπτωση στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα είναι πιο βαριά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού».

Υπάρχει, όμως, και το κακό σενάριο που έχει εξετάσει η ΕΚΤ, σύμφωνα με το οποίο, όπως ανέφερε ο Ενρία, «πιθανόν θα δημιουργούνταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως και 1,4 τρισεκ. ευρώ, περισσότερα από αυτά που είχαμε στην τελευταία κρίση. Επομένως πρέπει να ετοιμαστούμε και αυτό είναι που καλούμε τις τράπεζες να κάνουν».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι «κανόνες παιχνιδιού» για δάνεια: Πώς θα δίνονται έως 10 δισ. ετησίως

Ανοίγει η περίμετρος για να περιληφθούν περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ποια είναι τα βασικά κριτήρια απόρριψης αιτημάτων για δάνεια. Τι δηλώνουν οι επικεφαλής Alpha και Eurobank, Β. Ψάλτης και Φ. Καραβίας.
Trapeza, Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παράδοξο με τα δάνεια των «μικρών»: Γιατί λένε «όχι» στις τράπεζες

Αναξιοποίητο το πρόγραμμα για εγγυημένα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις. Εκταμιεύσεις μόλις 10 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. που μπορούν να δοθούν. Πενήντα χιλιάδες mail έστειλε τράπεζα και μόνο 2.000 επιχειρήσεις έδειξαν ενδιαφέρον.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Αδύνατο να γίνει πρόβλεψη για τα νέα «κόκκινα» δάνεια

Η ΤτΕ δεν αποκλείει νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω πανδημίας, τονίζει όμως ότι δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις. Επισημαίνει ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες για τη μείωση των ΜΕΔ, χωρίς να προτείνει bad bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί λιμνάζει σε ομόλογα επιδοτούμενη ρευστότητα 41 δισ. από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ πληρώνει τις τράπεζες για να τις δανείζει, αλλά η ρευστότητα δεν κατευθύνθηκε κατά κύριο λόγο σε νέες χορηγήσεις. Σχεδόν 44 δισ. ευρώ οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε ομόλογα Ελλάδας και άλλων χωρών.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Στουρνάρα: «Δώστε περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις - νοικοκυριά»

Μιλώντας στην εκπομπή Special Report στον ΑΝΤ1, ο διοικητής της Τρ. Ελλάδος κάλεσε τις τράπεζες να εκμεταλλευτούν την αύξηση των καταθέσεων και τη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Απαραίτητη η εξυγίανση των ισολογισμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ρεκόρ 10ετίας στα νέα δάνεια και ποιοι κλάδοι πήραν τα περισσότερα

Ξεπέρασαν 20 δισ. ευρώ οι νέες χορηγήσεις στις επιχειρήσεις και το εμπόριο ήταν... βασιλιάς, αντλώντας το 25%, ενώ η εστίαση έμεινε τελευταία, με ποσό που αντιστοιχεί μόλις σε 0,5% των συνολικών δανείων.