Φώτο: ΑΠΕ

Έρχεται νέο νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η κυβέρνηση παρά την κρίση της πανδημίας και τα μέτρα που λαμβάνει, προχωρά και το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Ένα νέο νομοσχέδιο, που θα έρθει για συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή πριν την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας».

Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η κυβέρνηση παρά την κρίση της πανδημίας και τα μέτρα που λαμβάνει, προχωρά παράλληλα και το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου έχει χαρακτήρα «επείγοντος» καθώς αύριο, Παρασκευή στις 10 η ώρα θα γίνει η ακρόαση των φορέων.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί τελικά η επί των άρθρων συζήτηση, από αύριο το απόγευμα που αρχικά είχε προταθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής και την Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, θα γίνει η δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Οικονομικών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε να υπάρξει μια εκτενής συζήτηση με τα κόμματα, οι χρόνοι επεξεργασίας του νομοσχεδίου είναι μια απόφαση που δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά απόφαση που λαμβάνει η Επιτροπή». Υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο «ήταν για πολλές εβδομάδες στη δημόσια διαβούλευση και αυτή δεν άλλαξε τη φιλοσοφία του. Δεν προστέθηκαν μετά νέα ουσιαστικά άρθρα, αλλά αυτό που έγινε ήταν να "σπάσουν" ορισμένα άρθρα από τα αρχικά σε μικρότερα».

Ο ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στο υψηλό ιδιωτικό χρέος δήλωσε ότι ανέρχεται, σήμερα, στα 234 δισ. ευρώ. «Το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε, σωρεύθηκε και διογκώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, είναι σήμερα υπαρκτό, μεγάλο και σοβαρό. Απαιτεί, άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισής του, προκειμένου να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας από το 'βάρος' του», είπε, ενώ αναφέρθηκε στις πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπισή του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Οι 11 τομές για το ιδιωτικό χρέος των 234 δισ.

Το νέο πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών έχει δικλείδες για την αποτροπή του ηθικού κινδύνου καταστρατήγησης και καταχρήσεων. Θα εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.
staikouras_investment_forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Οι επτά πηγές για χρηματοδότηση της ανάπτυξης

Φθηνά δάνεια από την αγορά ομολόγων και 5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης οι κύριες πηγές χρηματοδότησης. Ενισχύσεις ρευστότητας ύψους 11 δισ. στις επιχειρήσεις με τα κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα.