ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds

Ρεκόρ Ευρώπης η Ελλάδα στη μείωση απόδοσης ομολόγων

Πάνω από 3% η μείωση απόδοσης των 10ετών ομολόγων μέσα στο 2019, υπογραμμίζει η Alpha Bank. Αναγκαία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης η επάνοδος του Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2020.

Τη μεγαλύτερη μείωση απόδοσης στην Ευρώπη σημειώνουν φέτος τα ελληνικά ομόλογα, όπως τονίζει σε ανάλυσή της η Alpha Bank, επισημαίνοντας ότι η οικονομία περνά σε φάση ανάκαμψης, ενώ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια σημαντικξή επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών η γρήγορη επάνοδος της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, αυτή την περίοδο η ελληνική οικονομία διανύει μια φάση βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος και αυξημένων προσδοκιών, σε ένα λιγότερο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, που έχει επηρεασθεί από την αβεβαιότητα για το Brexit, τις αυξημένες εντάσεις στο διεθνές εμπόριο και την επιβράδυνση στην ευρωζώνη, που είναι κυρίως αποτέλεσμα της μείωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Παρά την ύπαρξη αντίθετων ανέμων από το διεθνές περιβάλλον, οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας υποστηρίζουν την πρόβλεψη ευρύτερης και βαθύτερης ανάκαμψης του ΑΕΠ την επόμενη περίοδο. Μεταξύ άλλων, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος έχει ανεβεί σε επίπεδα που καταγράφονταν πριν την έναρξη της κρίσης, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ 20ετίας, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη καταγράφει την καλύτερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2000.

Οι αναλυτές της Alpha υπογραμμίζουν ότι την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη υποστηρίζει η ενισχυμένη πολιτική σταθερότητα, αλλά και οι προσδοκίες για μια φιλοαναπτυξιακή πολιτική από τη νέα κυβέρνηση, με έμφαση στη μείωση φόρων, την επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων και άλλων επενδυτικών σχεδίων και τη δέσμευση για μείωση γραφειοκρατίας και ψηφιοποίηση του κράτους.

Οι αναλυτές της Alpha υπογραμμίζουν, πάντως, τη σημασία της εμπέδωσης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της αντίληψης για δραστική μείωση του πολιτικού κινδύνου, προκειμένου να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Από αυτή την άποψη, είναι προϋπόθεση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης μέσα στο 2020.

Πάντως, ήδη το 2019 καταγράφεται μια μείωση - ρεκόρ, για τα δεδομένα της ευρωζώνης, στην απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων, η οποία αντανακλά την αντίληψη των επενδυτών για περιορισμό του κινδύνου.

Όπως φαίνεται στο γράφημα της Alpha Bank, μέσα στο 2019 η μείωση απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων ξεπερνά το 3% (304,7 μονάδες βάσης) και είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη μείωση απόδοσης στα ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Η μείωση αποδόσεων στα ομόλογα της ευρωζώνης

alpha_bank_yields

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Προσωρινή η ζημιά από την πανδημία στην οικονομία

Δεν έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας από την πανδημική κρίση, καθώς μειώνεται το ποσοστό της ανεργίας και αυξάνονται οριακά οι επενδύσεις, τονίζει σε ανάλυση η Alpha Bank.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει το μείγμα της ανάπτυξης, ώθηση από επενδύσεις και κατανάλωση

Το κέντρο βάρους θα μετατοπισθεί, από τη μεγαλύτερη συμβολή των εξαγωγών και της δημόσιας κατανάλωσης, στην ισχυροποίηση της επενδυτικής δραστηριότητας και σε μικρότερο βαθμό της ιδιωτικής κατανάλωσης, εκτιμά η Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Γιατί είναι εφικτό το «άλμα» της ανάπτυξης

Σημαντικοί καταλύτες για μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική θα είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας του ελληνικού ομολόγου και η επιτυχία του σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζουν οι οι αναλυτές της Alpha Bank.
kostas kostis-alpha bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Κωστής: Τα κλειδιά για την επιτυχημένη πορεία της χώρας

Ο σύμβουλος διοίκησης της Alpha Bank σημείωσε πως πρέπει στην Ελλάδα να «συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος των προβλημάτων προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε, με συνειδητή και συλλογική προσπάθεια».