ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εντατικές διαβουλεύσεις για νέο πακέτο στήριξης στον τουρισμό

Η κυβέρνηση και ο ΣΕΤΕ αναζητούν τα μέτρα που θα κρατήσουν όρθιο τον τομέα το τέταρτο τρίμηνο του έτους μετά τη δραματική πτώση των εσόδων της φετινής σεζόν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με στόχο την εξεύρεση νέων μέτρων στήριξης του κλάδου το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ύστερα από την πρωτοφανή πτώση των εσόδων αυτής της σεζόν.

Με tweet του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος σημείωσε ότι «συνεχίζονται οι επαφές ΣΕΤΕ-Κυβέρνησης, για την ολοκλήρωση του πακέτου μέτρων στήριξης του τουρισμού για το Q4, με την πανδημία να χειροτερεύει». Ανάμεσα στα θέματα που συζητιούνται, όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος, είναι η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, οι αναστολές τελευταίου 3μήνου, η αποζημίωση μη ληφθείσης αδείας, και η υποχρεωτική μείωση μισθώματος για το Δημόσιο.

Στην ανάγκη ύπαρξης ασφαλιστικών δικλείδων στον τουρισμό είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος. «Η πανδημία COVID-19 επηρέασε δραματικά την τουριστική βιομηχανία όλων των χωρών, ύστερα από δεκαετίες σταθερής ανάπτυξης. (...) Τώρα, που η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζεται, ας κρατήσουμε τα διεθνή εύσημα και την πολύτιμη εμπειρία μας ως βάση για να δημιουργήσουμε τη νέα τουριστική μας ταυτότητα και να γίνουμε προορισμός-παράδειγμα», ανέφερε ο κ. Τάσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που προκαλεί η πρωτόγνωρη κατάσταση, οι προσδοκίες ψαλιδίζονται και ο ελληνικός τουρισμός παλεύει με τον ιό "στην εντατική", μαζί με τις ελπίδες για επάνοδο της αγοράς. Αυτό πρέπει άμεσα να σταματήσει! Οι επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο καθοριστικοί για την πορεία του κλάδου. Ναι, ο δρόμος δε θα είναι εύκολος... Εάν όμως δεν λάβουμε γενναία βιώσιμα μέτρα, μοιραία μπορεί να οδηγηθούμε μέχρι και στην κατάρρευση του "αιμοδότη" της ελληνικής οικονομίας, με συνέπεια να έχουμε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην απασχόληση, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Οι δραματικές επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία επιβάλλεται να μας κρατούν σε εγρήγορση, τόσο συλλογικά όσο και εθνικά και ευρωπαϊκά. Αλλιώς, αρκετές επιχειρήσεις δεν θα κατορθώσουν να φτάσουν έως το 2021».

«Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά και επίλυση όλων των χρόνιων προβλημάτων που δημιουργούν το σύνδρομο της χαμηλής ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού. Η ελληνική ξενοδοχία δηλώνει "παρούσα" και σε αυτήν την κρίση, βάζοντας "πλάτη" για άλλη μία φορά στα δύσκολα. Παράλληλα, δεν παύει να αγωνίζεται για το δίκαιο και το αυτονόητο: Την αποφασιστική στήριξή της ως αναγκαία συνθήκη για να αποφευχθούν τα χειρότερα», είχε επισημάνει ο κ. Τάσιος.

Πρωτοφανής πτώση της πληρότητας

Η έκταση της καταστροφής που υπέστη ο τουριστικός τομέας της χώρας αποκαλύπτεται από νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο έμειναν άδεια τα δύο τρίτα των δωματίων των ξενοδοχείων της χώρας.

Μόνο το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας κατάφερε να λειτουργήσει την τρέχουσα τουριστική σεζόν και αυτό για βραχύ χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την έρευνα πεδίου την οποία ανέθεσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Σύμφωνα με την έρευνα, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου), άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε μέση τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ.

Ενδεικτικό της δυσκολίας των μηνών που έρχονται είναι ότι 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020.

Μόνο το 1/3 των δωματίων καλύφθηκαν στην κορύφωση του Δεκαπενταύγουστου και λιγότερα από 1 στα 4 δωμάτια ήταν η πληρότητα συνολικά. Επτά στα δέκα δωμάτια ήταν άδεια τον Δεκαπενταύγουστο για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Τουρισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Karavias, Karabias, Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραβίας: Επενδύσεις 600 εκατ. σε ξενοδοχεία με στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, σε ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΤΕ, σημείωσε ακόμη ότι εξ αυτού του ποσού τα 200 εκατ. έχουν προέλθει μέσω της Eurobank, ενώ οι συνολικές χορηγήσεις της τράπεζας στον τουρισμό φθάνουν στα 2 δισ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέτσος: Πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας ο τουρισμός

Το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Πάνω από 18,2 δισ. ευρώ αναμένεται ο τζίρος για τον τουρισμό φέτος

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνει ότι με βάση τις διεθνείς τάσεις και τα επόμενα χρόνια δείχνουν περαιτέρω άνοδο των τουριστικών μεγεθών της χώρας μας.
Giannis Retsos, SETE, Tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Ο τουρισμός δεν μπορεί για πάντα να είναι από μηχανής θεός

«Η Ελλάδα πέτυχε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με πολύ κόπο,  να συγκαταλέγεται πλέον στις ώριμες τουριστικά αγορές, που καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.