ΓΔ: 897.63 0.36% Τζίρος: 49.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Σε ειδική υπηρεσία η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως διευκρινίζεται, η εν λόγω υπηρεσία θα λειτουργήσει έως και τον Μάρτιο του 2027, ενώ ο διοικητής της θα επιλεγεί από τον πρωθυπουργό και τον υπ. Οικονομικών.

Στη δημιουργία μίας Ειδικής Επιτροπής Συντονισμού για τη διαχείριση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρά το υπ. Οικονομικών, μέσω τροπολογίας η οποία κατατέθηκε στη Βουλή. 

Η τροπολογία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ενώ όπως διευκρίνισε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η δημιουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας αφορά αποκλειστικά στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης (Next Generation EU).

Η Ειδική Υπηρεσία υπάγεται στον υπουργό Οικονομικών, ενώ καταργείται αυτοδικαίως 31 Μαρτίου 2027. Ο Διοικητής της επιλέγεται με κοινή απόφαση πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

  1. Υποστηρίζει και συντονίζει την προετοιμασία και υποβολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην Κομισιόν.
  2. Παρακολουθεί και αξιολογεί τις διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων και έργων στην Ελλάδα που πραγματοποιούνται με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
  3. Επεξεργάζεται και εισηγείται στον ΥΠΟΙΚ και στα άλλα αρμόδια κυβερνητικά όργανα τρόπους αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση έργων και προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  4. Επεξεργάζεται και εισηγείται στον ΥΠΟΙΚ και στα άλλα αρμόδια κυβερνητικά όργανα αναθεωρήσεις και τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
  5. Συντάσσει εκθέσεις υλοποίησης των προγραμμάτων και έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και 
  6. Διευκολύνει την επικοινωνία για θέματα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Μπορείτε να δείτε εδώ την τροπολογία: 

Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras_eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδριάζουν σήμερα το Eurogroup και Ecofin - Τι θα συζητήσουν οι υπ. Οικονομικών

Θα εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο «πακέτο» 72 δισ. για την Ελλάδα: Στα 56,4 δισ. το καθαρό όφελος

Τι κερδίζει η χώρα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης: Λαμβάνουμε 4,6 ευρώ για κάθε ένα ευρώ που εισφέρουμε. Το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασία απορρόφησης των πόρων.