Φώτο: ΑΠΕ

Σε ειδική υπηρεσία η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως διευκρινίζεται, η εν λόγω υπηρεσία θα λειτουργήσει έως και τον Μάρτιο του 2027, ενώ ο διοικητής της θα επιλεγεί από τον πρωθυπουργό και τον υπ. Οικονομικών.

Στη δημιουργία μίας Ειδικής Επιτροπής Συντονισμού για τη διαχείριση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρά το υπ. Οικονομικών, μέσω τροπολογίας η οποία κατατέθηκε στη Βουλή. 

Η τροπολογία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ενώ όπως διευκρίνισε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η δημιουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας αφορά αποκλειστικά στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης (Next Generation EU).

Η Ειδική Υπηρεσία υπάγεται στον υπουργό Οικονομικών, ενώ καταργείται αυτοδικαίως 31 Μαρτίου 2027. Ο Διοικητής της επιλέγεται με κοινή απόφαση πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

  1. Υποστηρίζει και συντονίζει την προετοιμασία και υποβολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην Κομισιόν.
  2. Παρακολουθεί και αξιολογεί τις διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων και έργων στην Ελλάδα που πραγματοποιούνται με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
  3. Επεξεργάζεται και εισηγείται στον ΥΠΟΙΚ και στα άλλα αρμόδια κυβερνητικά όργανα τρόπους αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση έργων και προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  4. Επεξεργάζεται και εισηγείται στον ΥΠΟΙΚ και στα άλλα αρμόδια κυβερνητικά όργανα αναθεωρήσεις και τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
  5. Συντάσσει εκθέσεις υλοποίησης των προγραμμάτων και έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και 
  6. Διευκολύνει την επικοινωνία για θέματα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Μπορείτε να δείτε εδώ την τροπολογία: 

Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Βασικός στόχος ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης

Ο υπ. Οικονομικών υπογράμμισε ότι με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή αντιμετωπίζεται, ολιστικά και συστηματικά, το ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών.
staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέα αύξηση κονδυλίων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Πρωτοφανής εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις με 380 χιλ. αιτήσεις για 1,9 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είχε ήδη αυξηθεί στα 1,8 δισ. και φαίνεται πως δεν επαρκεί.