ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Σύνδεση του ΟΑΕΔ με την αγορά για να χτυπηθεί η ανεργία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ελλείψεις στις τεχνικές ειδικότητες διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις, που δυσκολεύονται να βρουν τεχνικό προσωπικό, την ώρα που υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς δουλειά για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Σε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, έχει αναχθεί η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είναι αποκαλυπτικά: Για χρονικό διάστημα άνω του ενός έτους, βρίσκονται χωρίς δουλειά περίπου 570.000 άτομα. Από αυτά, κάτι παραπάνω από το 50% ή ακριβέστερα 280.800 άτομα, είναι άνεργοι περισσότερα από τέσσερα έτη.

Με το σύνολο των ανέργων στη χώρα να έχει περιοριστεί στους 805.047 ή ποσοστό 16,9%, προκύπτει ότι πάνω από ένας στους τρεις (ποσοστό 34,9%), έχει μείνει χωρίς δουλειά πάνω από μία τετραετία.

Είναι προφανές ότι η μακροχρόνια ανεργία, είναι το μεγάλο πρόβλημα που καλείται να επιλύσει το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ. Στο πλαίσιο αυτό, μόλις χθες ο διοικητής του Οργανισμού, Σπύρος Πρωτοψάλτης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΒΕΠ), Ανδριανό Μιχάλαρο, σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση των επιχειρήσεων με την αγορά εργασίας και ειδικά με εξειδικευμένο προσωπικό.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έλλειψη εργαζόμενων στις τεχνικές ειδικότητες, ειδικά στα επαγγέλματα του μετάλλου. Εκεί ακριβώς θα εστιάσει την προσοχή του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο ΟΑΕΔ, στοχεύοντας να διοχετεύσει μακροχρόνια άνεργους προς αυτή τη διέξοδο για εύρεση εργασίας.

Ταυτόχρονα, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο τομέας της τεχνικής εκπαίδευσης, αλλά και της προσέλκυσης νέων στα τεχνικά επαγγέλματα. Ο στόχος είναι να εκπαιδευτούν μακροχρόνια άνεργοι, ώστε να μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να πλαισιώσουν τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από τεχνικό προσωπικό και δεν βρίσκουν.

«Προχωρούμε στον συγχρονισμό του ΟΑΕΔ με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και παράλληλα ‘’ακούμε’’ τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να σχεδιάσουμε αποτελεσματικές δράσεις και συμπράξεις με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης.

Ο πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος δήλωσε: «Η διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και με φορείς όπως είναι ο ΟΑΕΔ είναι μονόδρομος. Πρέπει να ενταθεί αυτή η συνεργασία διότι είναι η μοναδική ευκαιρία να ανοίξουν άμεσα αναγκαίες θέσεις εργασίας, κυρίως σε τεχνικές ειδικότητες. Η επαφή με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ επιβεβαιώνει ότι μπορούμε και θέλουμε να ενισχύσουμε την Ελλάδα που εργάζεται, παράγει και αναπτύσσεται».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα με 100% επιδότηση για 3.000 άνεργους νέους σε τέσσερις περιφέρειες

Το πρόγραμμα διαρκεί 7 μήνες, ο προϋπολογισμός του είναι 20 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του ΟΑΕΔ, ενώ αφορά τις Περιφέρειες Στ. Ελλάδας, Β. Αιγαίου, Θεσσαλίας και Αν. Μακεδονίας και Θράκης.