ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ασφάλιστρα υγείας: Ποιοι γλιτώνουν τις αυξήσεις

Δεν θα επιβάλλονται αυξήσεις ασφαλίστρων στα ισχύοντα συμβόλαια που δεν δίνουν τέτοια δυνατότητα ή προβλέπουν σταθερές αυξήσεις. Τροποποίησε την προτεινόμενη ρύθμιση ο Άδ. Γεωργιάδης.

Ένα βήμα πίσω έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με την προτεινόμενη ρύθμιση που θα οδηγούσε σε αυθαίρετες αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας από τις εταιρείες στο σύνολο των συμβολαίων που βρίσκονται ισχύ, καθώς η πρωτοβουλία αυτή, που αναδείχθηκε από το Business Daily, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο πτωχευτικό κώδικα στη Βουλή.

Όπως ξεκαθάρισε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, καταθέτοντας σχετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις, από τη δυνατότητα μονομερούς επιβολής αυξήσεων στα ασφάλιστρα ισχυόντων συμβολαίων εξαιρούνται πλέον συμβάσεις που δεν προβλέπουν δυνατότητα αναπροσαρμογής ή προβλέπουν σταθερή αναπροσαρμογή ασφαλίστρων.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε αναθεωρημένη εκδοχή της παραγράφου 4 του άρθρου 268, η οποία αρχικά προέβλεπε ότι «οι παρ. 2 και 3 (σ.σ.: σχετικά με την αναπροσαρμογή ασφαλίστρων) ισχύουν και για μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας που έχουν καταρτισθεί μέχρι την έναρξη ισχύς του παρόντος». Σε αυτή την παράγραφο, προστέθηκε από τον υπουργό η ακόλουθη διατύπωση: «(...) με εξαίρεση συμβάσεις στις οποίες είτε δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή ασφαλίστρων, είτε προβλέπεται σταθερή αναπροσαρμογή ασφαλίστρων».

Με τη διατύπωση αυτή, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, γίνεται «απόλυτα ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση αφορά μόνο τα συμβόλαια που προβλέπεται η μονομερής αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων και όχι εκείνα που είναι σταθερών ασφαλίστρων».

Μια ακόμη σημαντική τροποποίηση στη ρύθμιση έγινε με στόχο να διασφαλισθεί ότι οι αυξήσεις ασφαλίστρων δεν θα επιβληθούν με μια απλή υπουργική απόφαση, αλλά με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα τύχει επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε στη Βουλή ότι προχώρησε στην τροποποίηση σχετικού εδαφίου στην προτεινόμενη ρύθμιση και πλέον ορίζεται ότι το ύψος της αναπροσαρμογής ασφαλίστρων δεν θα καθορίζεται «με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων», όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο, αλλά «με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

Ο υπουργός επισήμανε ότι ο ίδιος είχε προτείνει το ύψος των αναπροσαρμογών να γίνεται με βάση τον δείκτη του ΙΟΒΕ, που είναι ένας αντικειμενικός δείκτης. «Επειδή όμως τίθεται ένα θέμα ασφάλειας δικαίου, τροποποιούμε τη διάταξη και προβλέπουμε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος», ανέφερε.

Κατά τα άλλα, πάντως, η ρύθμιση μένει ως έχει για τα συμβόλαια που επιτρέπουν μονομερείς αυξήσεις ασφαλίστρων, δηλαδή επιτρέπει να επιβάλλονται αυξήσεις με αντικειμενικά κριτήρια, ή και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, στην περίπτωση που ενημερωθεί εκ των προτέρων ο ασφαλισμένος, ο οποίος δεν έχει δυνατότητα να τις αρνηθεί, παρά μόνο να καταγγείλει τη σύμβαση και αναζητήσει άλλη κάλυψη, κάτι που όμως θα γίνει με δυσμενέστερους όρους, λόγω της αυξημένης ηλικίας και της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

15th Insurance Conference: Μια νέα εποχή για την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης

Η «επόμενη μέρα» της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης, η τρέχουσα κατάσταση και οι προκλήσεις γύρω από την Υγεία, καθώς και οι Φυσικές Καταστροφές και η Ασφάλιση Περιουσίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν θα υπάρξει αυθαίρετη αναπροσαρμογή από τις ασφαλιστικές

Ο υπ. Ανάπτυξης με δήλωσή του επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι η αναπροσαρμογή τιμών για τις ασφάλειες ζωής αφορά μόνο πολύ συγκεκριμένα συμβόλαια και όχι το σύνολό τους.
ING GROEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα μετά την πανδημία σε αύξηση ανταγωνιστικότητας

Σημαντική βελτίωση της θέσης της στην ευρωζώνη έχει επιτύχει η Ελλάδα, ενώ χάνουν έδαφος η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά, σύμφωνα με ανάλυση της ING. Πώς η Γερμανία γίνεται πάλι ο «μεγάλος ασθενής».