Φώτο: ΑΠΕ

Πακέτο νέων μέτρων στήριξης: Ποιοι παίρνουν αυξημένο επίδομα

Αυξάνεται το μηνιαίο επίδομα για όσους εργάζονται στην εστίαση, νέα προγράμματα επιδοτούμενων προσλήψεων, μείωση ενοικίων και αναβαθμισμένη επιστρεπτέα προκαταβολή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση.

Αύξηση του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται από την έξαρση της πανδημίας με επίκεντρο την εστίαση, επέκταση της αναστολής πληρωμής για φόρους και εισφορές και της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40% και ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα με το νέο κύμα μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό και να εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο θα προβλέπει πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της απασχόλησης με ενεργοποίηση προγραμμάτων για προσλήψεις ανέργων και νέων καθώς και αύξηση της κρατικής επιδότησης για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα νέα μέτρα θα είναι βελτιωμένα και διευρυμένα σε σχέση με εκείνα του πρώτου κύματος της πανδημίας κυρίως όσον αφορά στην  αποζημίωση ειδικού σκοπού, τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, και την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων και τη χορήγηση φθηνών κρατικών δανείων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες:

  • Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή, οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από την υγειονομική κρίση ακόμα και αν είναι στο «επίπεδο 3» θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ μηνιαίως. Ειδικά για την εστίαση που «κατεβάζει ρολά» το ποσό θα αυξηθεί.
  • Οι αναστολές για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων θα διευρυνθούν και σε άλλες οφειλές πέραν του ΦΠΑ με εξαίρεση τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος.
  • Η υποχρεωτική μείωση του ενοικίου κατά 40% θα επεκταθεί χρονικά και θα ισχύσει όχι μόνο για τις «κόκκινες» αλλά και για τις «πορτοκαλί» περιοχές που μπαίνουν σε στοχευμένα lockdown. Σημειώνεται ότι, με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών κλάδων δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το μέτρο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους εκμισθωτές ακινήτων το 30% της μειωσης του ενοικιου συμψηφίζεται το με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μεγαλύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή

Η επιστρεπτέα προκαταβολή για τους πληττόμενους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα ενισχυθεί και θα διευρυνθεί ενώ θα αυξηθεί το ποσοστό επί του συνολικού δανείου που δεν θα επιστραφεί στο δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας λήγει στις 2 Νοεμβρίου ενώ αίτηση μπορούν να υποβάλουν και οι επιχειρήσεις που δήλωσαν έως τις 28 Σεπτεμβρίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είχαν υποβάλει έως αυτή την ημερομηνία την εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση.

Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τον τέταρτο κύκλο ύψους 600 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιστρέψουν το 50% του δανείου εφόσον δραστηριοποιούνται σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 και το 70% σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Νέα κονδύλια 600 - 700 εκατ. ευρώ

Εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα τα κονδύλια που είχε δεσμεύσει το υπ. Οικονομικών και αναμένεται να τα αυξήσει σημαντικά για να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Επέκταση του πακέτου παρεμβάσεων θα ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο. Περιλαμβάνει ειδικά επιδόματα, φορολογικές ρυθμίσεις, μειώσεις ενοικίων, φθηνά δάνεια και παροχή πρόσθετης ρευστότητας.