ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Euros
Shutterstock

Τα μυστικά των 10 μέτρων στήριξης: Πώς μοιράζονται τα οφέλη

Αύξηση στα 800 ευρώ του επιδόματος για εργαζομένους σε αναστολή, παροχή επιστρεπτέας προκαταβολής σε όλες τις επιχειρήσεις που κλείνουν και αποζημίωση μετρητοίς στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης όλο το Νοέμβριο και με αποδοχές χαμηλότερες από 800 ευρώ και οι εκμισθωτές ακινήτων είναι οι πλέον «κερδισμένοι» από τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την κάλυψη της ζημίας από το καθολικό lockdown.

Από το πακέτο ξεχωρίζουν η αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης στα 800 ευρώ από 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης για όλο το Νοέμβριο και η άμεση επιδότηση του 50% των απωλειών που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου για το Νοέμβριο

Το ειδικό μηνιαίο επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους σε αναστολή θα είναι αναλογικό και το ύψος του θα εξαρτάται από τη διάρκεια της αναστολής της σύμβασης. Για παράδειγμα, αν κάποιος εργαζόμενους βγει σε αναστολή από αύριο έως το τέλος του μήνα θα λάβει 560 ευρώ ενώ αν είναι σε αναστολή για 15 ημέρες το επίδομα που θα λάβει θα είναι 400 ευρώ. Το ποσό επί του μισθού που αναλογεί στις ημέρες εργασίες θα καλυφθεί από την ίδια την επιχείρηση.

Το μέτρο θα περιορίσει σημαντικά το μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν παρατάσεις στην πληρωμή δόσεων, οφειλών από φόρους και εισφορές καθώς και από τον ΦΠΑ και πρόσβαση στο φθηνό κρατικό χρήμα. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ μπορούν να ενταχθούν όλες οι εταιρείες που θα κατεβάσουν ρολά, και ανεξάρτητα της πτώσης στον τζίρο τους θα λάβουν ελάχιστο ποσό ενίσχυσης 2.000 ευρώ ενώ δεν θα επιστρέψουν το 50% του δανείου.

Οφέλη θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεούνται σε μειώσεις ενοικίων κατά 40% το Νοέμβριο, καθώς αντί για συμψηφισμό με φόρους θα λαμβάνουν «ζεστό χρήμα» για το 50% της απώλειας.

Τα 10 μέτρα που ενεργοποιούνται το Νοέμβριο

  1. Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που πλήττονται μπορούν να μπουν σε αναστολή σύμβασης και να πάρουν επίδομα ειδικού σκοπού. Το κόστος υπολογίζεται σε 675 εκατ. για το Νοέμβριο. Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή μέχρι τις 4 Νοεμβρίου θα λάβουν 800 ευρώ (αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή). Επωφελούνται οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που βρίσκονται στις «κατακόκκινες» περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα θα καλυφθεί το Δώρο Χριστουγέννων (κόστος 215 εκατ. ευρώ).
  2. Επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργίας τους δεν πληρώνουν τον ΦΠΑ Νοεμβρίου, μέχρι της 30 Απριλίου 2021. Η οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από το Μάιο του 2021. Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ.
  3. Οι εταιρείες που αναστέλλουν την λειτουργία τους μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμισμένες οφειλές Νοεμβρίου. Η αποπληρωμή πάει σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης με τις 12/24 δόσεις. Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.
  4. Εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμίσεις χρεών για το Νοέμβριο. Θα τις καταβάλλουν στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ.
  5. Παγώνουν μέχρι το τέλος του έτους οι δόσεις τραπεζικών δανείων.
  6. Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν μετά το Σεπτέμβριο για δυο μήνες. Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.
  7. Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020 (κόστος 50 εκατ. ευρώ).
  8. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 μπορούν να μπουν όλες οι εταιρείες που κλείνουν και λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης.
  9. Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια. Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Το κόστος υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.
  10. Προωθείται νέο σχέδιο για παράταση πληρωμής των επιταγών.

Ο λογαριασμός των μέτρων

 
Επίδομα 800 ευρώ σε εργαζόμενους σε αναστολή                     675 εκατ. ευρώ
Δώρο Χριστουγέννων                                                                215 εκατ. ευρώ                                                    
Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ για επιχειρήσεις                               230 εκατ. ευρώ
Αναστολή δόσεων φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις              66 εκατ. ευρώ
Αναστολή δόσεων φόρων και εισφορών για εργαζόμενους            27 εκατ. ευρώ
Επιστροφή του 50% της απώλειας από τα ενοίκια                      30 εκατ. ευρώ
Επιστρεπτέα προκαταβολή 4                                                    1 δισ. ευρώ
Επιστρεπτέα προκαταβολή 5                                                    700 εκατ. ευρώ
Συνολικό κόστος                                                                   2,943 δισ. ευρώ

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείσιμο - αστραπή στη νέα αξιολόγηση, έγκριση για δόση 747 εκατ. ευρώ

Σήμερα σε συνάντηση του Χ. Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των Θεσμών κλείνει η 14η και τελευταία αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας. Τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο αναμένονται οι επόμενες δόσεις στην Αθήνα.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λήξη των μέτρων στήριξης στην Ευρώπη «σφυρίζει» σήμερα το Eurogroup

Από τις γενικές στις στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης περνά η Ευρώπη. Υπερδιπλάσιο των αρχικών προβλέψεων το κόστος των μέτρων στήριξης στην Ελλάδα, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτοξεύεται πάνω από 6% το έλλειμμα, αγωνία για άνοιγμα της οικονομίας

Επανεκκίνηση πάση θυσία του εμπορίου και της εστίασης θέλει το οικονομικό επιτελείο, καθώς το κόστος των μέτρων στήριξης γίνεται δυσβάστακτο και «φουσκώνει» από 3,9% σε 6% του ΑΕΠ το πρωτογενές έλλειμμα.