ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Επενδυτική «ένεση» 1,2 δισ. θα εγκρίνει το Eurogroup

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Αισιοδοξία του Χρ. Σταϊκούρα ότι «ωριμάζουν οι συνθήκες» για να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρηματοδοτήσει δημόσιες επενδύσεις από τις επιστροφές κερδών από τις κεντρικές τράπεζες, βελτιώνοντας έμμεσα και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Μια μεγάλη επενδυτική «ένεση» στην οικονομία, που ταυτόχρονα θα ανοίξει αντίστοιχο χώρο στον προϋπολογισμό του 2020 για να χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική, διεκδικεί η κυβέρνηση από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει τον Δεκέμβριο για να εξετάσει το ελληνικό αίτημα και ήδη επικρατεί αισιοδοξία στους κυβερνητικούς κύκλος ότι αυτό θα εγκριθεί.

Στον απόηχο της κατ' αρχήν έγκρισης του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εμφανίσθηκε, μιλώντας στο Bloomberg, αισιόδοξος ότι θα συμφωνηθεί σύντομα η διάθεση των κονδυλίων που θα λάβει η χώρα το 2020 από τις κεντρικές τράπεζες, ως επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ, που έχει συμφωνηθεί να εκταμιεύεται όσο η Ελλάδα εφαρμόζει με συνέπεια το μεταμνημονιακό πρόγραμμά της, σε καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης.

«Η μακροοοικονομική μας στρατηγική βασίζεται στην αύξηση του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου (σ.σ.: αύξηση επενδύσεων). Η Ελλάδα και οι εταίροι της θα πρέπει να εξερευνήσουν κάθε δρόμο που μπορεί να οδηγεί σε ένα θετικό επενδυτικό σοκ», τόνισε στο Bloomberg ο κ. Σταϊκούρας και εξήγησε ότι γίνονται αυτή την περίοδο συζητήσεις με τους Θεσμούς των δανειστών για συγκεκριμένα επενδυτικά πεδία, στα οποία θα διοχετευθούν τα ποσά από τις επιστροφές κερδών από τις κεντρικές τράπεζες, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης που εξέδωσε το Eurogroup του Ιουνίου 2018.

Μάλιστα, για πρώτη φορά ο κ. Σταϊκούρας εμφανίσθηκε δημόσια αισιόδοξος ότι αυτή η συζήτηση θα έχει θετική κατάληξη. «Οι συνθήκες ωριμάζουν, οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, «φωτογραφίζοντας» τη συνεδρίαση Δεκεμβρίου του Eurogroup, στη διάρκεια της οποίας, εφόσον έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, θα είναι δυνατόν να συζητηθεί και το θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η στρατηγική της κυβέρνησης

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θέλει να «ταράξει τα νερά», ζητώντας από το Eurogroup να τροποποιηθεί η απόφαση του Ιουνίου 2018, σύμφωνα με την οποία τα κέρδη από τις κεντρικές τράπεζες, τα οποία δεν υπολογίζονται στο δημοσιονομικά αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους κανόνες της ενισχυμένης επιτήρησης, μπορούν να αξιοποιούνται για επενδύσεις, μόνο υπό τον όρο ότι αυτές εγκρίνονται εκ των προτέρων από το Eurogroup.

Άλλωστε, το μήνυμα που έλαβε η ελληνική πλευρά εξαρχής από τις Βρυξέλλες έλεγε ότι καλό θα είναι αποφύγει, στην παρούσα φάση, ένα αίτημα για αναθεώρηση αποφάσεων του Ιουνίου 2018, οι οποίες, ως γνωστόν, ήταν αποτέλεσμα μακρών και επίπονων διαβουλεύσεων.

Η εναλλακτική λύση που προτείνει η κυβέρνηση και δεν προϋποθέτει αλλαγές στην απόφαση, είναι για το 2020 να εγκριθεί από το Eurogroup η χρηματοδότηση ενός μέρους της συνολικής δημόσιας δαπάνης για επενδύσεις από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Έτσι, σύμφωνα με την ελληνική επιχειρηματολογία, θα είναι ευκολότερο να ξεπερασθεί ένα μόνιμο πρόβλημα των τελευταίων ετών, που επισημαίνεται συνεχώς από τους Θεσμούς, δηλαδή ότι ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων όχι μόνο έχει μειωθεί, αλλά και δεν εκτελείται πλήρως.

Εάν επιτραπεί αυτά τα έσοδα από τις κεντρικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν δημόσιες επενδύσεις, αντίστοιχα μειωμένη θα είναι η δαπάνη από εθνικά κονδύλια για το 2020, κάτι που σημαίνει ότι θα ανοίξει χώρος στον προϋπολογισμό, ώστε να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος απόκλισης από το στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και ενδεχομένως να μπορέσει η κυβέρνηση να λάβει και άλλα τονωτικά μέτρα για την οικονομία.

Η τονωτική «ένεση» στις επενδύσεις θα κάνει, εξάλλου, πολύ ευκολότερη και την επίτευξη του κεντρικού στόχου της μακροοικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από την θεαματική ενίσχυση των επενδύσεων, ώστε να γίνουν ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως φαίνεται καθαρά από τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο του προϋπολογισμού που υποβλήθηκε στην Κομισιόν, η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια αύξηση των (δημόσιων και ιδιωτικών) επενδύσεων κατά 13,4% το 2020. Οι επενδύσεις («gross fixed capital formation», στον πίνακα) είχαν συρρικνωθεί ανησυχητικά το 2018, κατά 12,2%, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,8% φέτος, ενώ το 2020 θα είναι το έτος δραστικής επιτάχυνσης, με διψήφιο ποσοστό αύξησης.

macro_prospects
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο ψηλά ο πήχης για επενδύσεις το '24, υστέρηση στο Ταμείο Ανάκαμψης το '23

Ανεβαίνει ο στόχος του προϋπολογισμού για αύξηση επενδύσεων το 2024 πάνω από το 15%. Εκλογική εμπλοκή το 2023 στα επιδοτούμενα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, υστέρηση στην απορρόφηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ 14 ετών στις επενδύσεις το 2024, καταλύτης το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο μικρότερο σημείο από το 2010 θα μειωθεί τον επόμενο χρόνο η διαφορά στις επενδύσεις από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Επιδοτήσεις 1,8% του ΑΕΠ και δάνεια 1,5% φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο έτος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνηση - ματ για τον δανεισμό του κράτους, ώθηση στα ελληνικά assets

Τι σημαίνει η... κοσμοσυρροή επενδυτών στη χθεσινή έκδοση 10ετών ομολόγων. Με 21,9 δισ., οι επενδυτές «ψήφισαν» υπέρ των προοπτικών της οικονομίας σε μια δύσκολη χρονιά. Εξαλείφεται ο κίνδυνος για τον δανεισμό του κράτους φέτος.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αρχή του τέλους για την πολιτική μεγάλων παροχών και ελαφρύνσεων

«Προσγειώνει» τις προσδοκίες των πολιτών για νέα «ευχάριστα» μέτρα ο Χρ. Σταϊκούρας, καθώς ο πληθωρισμός, η πανδημία, η άνοδος επιτοκίων και οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες δημιουργούν επικίνδυνο μείγμα για την οικονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερπλεόνασμα 560 εκατ. το 2019 με υποεκτέλεση επενδύσεων

Η κυβέρνηση ξεπέρασε και πάλι το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, διαπιστώνει σημαντικές ποιοτικές βελτιώσεις στην εκτέλεση των δημοσίων επενδύσεων.