ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:12:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moodys
Shutterstock

Απρόσμενη αναβάθμιση από Moody's στο Ba3: Πώς την εξηγεί

Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις και η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών οδήγησαν σε αναβάθμιση κατά ένα «σκαλοπάτι». Κύριο πρόβλημα οι αδυναμίες των τραπεζών.

Την αναβάθμιση της Ελλάδας κατά ένα «σκαλοπάτι» ανακοίνωσε απροσδόκητα απόψε ο οίκος Moody's, επικαλούμενος την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές και τις αναμενόμενες εισροές ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ειδικότερα, η Moody's ανέβασε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από το B1 στο Ba3, δηλαδή τρία «σκαλοπάτια» χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Η προοπτική της βαθμολογίας (outlook) είναι σταθερή, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται άλλη αναβάθμιση μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση, σύμφωνα με τον οίκο, είναι:

  1. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν μια βιώσιμη βελτίωση των θεσμικών λειτουργιών και ήδη έχουν φέρει απτή πρόοδο σε περιοχές όπως η φορολογική διοίκηση και συμμόρφωση και η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο κίνδυνος αναστροφής αυτών των σημαντικών βελτιώσεων είναι μικρός, σύμφωνα με την εκτίμηση της Moody's, ενώ τονίζεται ότι η πρόοδος, καθοδηγείται και από την παραμονή της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
  2. Οι αναπτυξιακές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι θετικές, ανεξάρτητα από τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιδράσεις της πανδημίας, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί από τις προσπάθειες βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος και τις εισροές σημαντικές ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Οι θετικές αναπτυξιακές προοπτικές, σε συνδυασμό με μια συνετή δημοσιονομική πολιτική θα οδηγήσουν σε σταδιακή αλλαγή της τάσης του δημοσίου χρέους. Επιπλέον, η Ελλάδα ωφελείται από την πολύ ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους της και την ισχυρή δυνατότητα αποπληρωμής του.

Το γεγονός ότι η προοπτική διατηρείται σταθερή, όπως εξηγεί ο οίκος, δηλαδή δεν προαναγγέλλεται νέα αναβάθμιση στο κοντινό μέλλον, εξηγείται από το γεγονός ότι θα χρειασθεί χρόνος για να αποδώσουν καρπούς οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και από τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα, για τον οποίο η Moody's τονίζει ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο, εξακολουθεί να απαιτείται ισχυρή δράση ώστε να βελτιωθεί η ασθενής ποιότητα του ενεργητικού (σ.σ.: μείωση «κόκκινων» δανείων).

Πώς σχολιάζει ο Χρ. Σταϊκούρας την αναβάθμιση

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας που ανέφερε οτι: «O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της.

Μάλιστα, η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν αναβάθμισε η Moody's, τι λέει για το «βαρίδι» της Δικαιοσύνης

Για να κατακτήσει και πάλι η Ελλάδα βαθμολογίες που θα έχουν μπροστά το "Α" απαιτείται να επιτύχουν οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βασικό εμπόδιο το δικαστικό σύστημα που χρειάζεται 728 ημέρες για μια απόφαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η βαθμολογία από τη Moody's, τι προβλέπει για την οικονομία

Στο Ba1 με σταθερή προοπτική η βαθμολογία από τον αμερικανικό οίκο. Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2025 με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Τι χρειάζεται για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλή νίκη για την Ελλάδα φέρνουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες

Σε πιο χαλαρή οικονομική πολιτική οδηγεί η συμφωνία στο Ecofin. Τι σημαίνουν οι αλλαγές για τις αμυντικές δαπάνες, τους τόκους των ευρωπαϊκών δανείων και το ποσοστό ετήσιας μείωσης του χρέους.