ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lignitis-dei-apolignitopoiisi-ilektriko-energeia
Φώτο: Shutterstock

«Έσβησε» η λιγνιτική παραγωγή, νέος «βασιλιάς» το φυσικό αέριο

Στο 56% εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο το μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα και στο 34% οι ΑΠΕ, ενώ ο λιγνίτης υποχώρησε στο 5,4%. ΔΕΗ και Mytilineos οι παραγωγοί με τα μεγαλύτερη μερίδια.

Πτώση 76% σε ετήσια βάση παρουσίασε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, ενώ την ίδια στιγμή το μερίδιο του φυσικού αερίου στην εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε κατά 10%, φτάνοντας σε επίπεδο νέου ρεκόρ. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έφθασε το 28%.

Όπως προκύπτει από το μηνιαίo report του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με γοργά βήματα «πρασινίζει» το ενεργειακό μείγμα της χώρας, καθώς η πτώση του μεριδίου του λιγνίτη έφτασε το 76% τον Οκτώβριο, ενώ η μεγάλη πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου εκτίναξε το μερίδιό του στο μείγμα σε 56,64%, από 49,86% τον Οκτώβριο του 2019.

Ειδικότερα, τα ποσοστά στην μηνιαία παραγωγή ανά τύπο καυσίμου για τον μήνα Οκτώβριο ήταν: για το Φυσικό Αέριο 56,64%, τις ΑΠΕ 33,86%, τον λιγνίτη 5,41% και για τους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς 4,09%. Για τους συμμετέχοντες αντίστοιχα τα ποσοστά ήταν: ΔΕΗ 39,74%, ΔΑΠΕΕΠ (Ανανεώσιμες) 26,14% και MYTILINEOS 10,48%.

Η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε κάτω από το 10% της συνολικής παραγωγής το 2020, μειωμένη από το μερίδιο 25% τους 10 μήνες του 2019 και το 33% την αντίστοιχη περίοδο το 2018. Τάση που είδαμε να διαμορφώνεται και νωρίτερα φέτος, με την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα να αντιστοιχεί στο 7,7% του συνολικού μείγματος τον Αύγουστο του 2020 σε σύγκριση με το 16,4% τον Αύγουστο του 2019. «Αυτή η χαμηλότερη παραγωγή από άνθρακα ακολουθεί μια πτωτική τάση που παρατηρείται από τις αρχές του 2018 και είναι σύμφωνη με την απόφαση να καταργηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας άνθρακα έως το 2028», τονίζει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στην ουσία πρόκειται για συνέχιση της πτωτικής τάσης παραγωγής από λιγνίτη που είχε διαφανεί και στην έκθεση του ΙΕΑ για τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς. Ειδικότερα, η παραγωγή ηλεκτρικού από μη ανανεώσιμες πηγές σημείωσε πτώση 19,7% στο εξάμηνο συγκριτικά με το ίδιο διάστημα το 2019 φτάνοντας στο 54% της συνολικής παραγωγής. Παράλληλα, αυξήθηκε κατά 8,9% η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές, συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2019, ποσοστό που ξεπερνάει τον μέσο όρο στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ.  Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ έφτασε στο 46% της συνολικής παραγωγής την περίοδο αυτή.

Η εικόνα αυτή έρχεται και ως αποτέλεσμα της προσπάθειας επιστροφής της ΔΕΗ στην κερδοφορία, καθώς η εταιρεία δούλεψε πολύ λιγότερο τις μονάδες του λιγνίτη από τις οποίες παράγει ρεύμα με ζημιά, ενώ έχουν αρχίσει να παροπλίζονται λιγνιτικές μονάδες, οδηγώντας την ενεργειακή μετάβαση. Είναι ενδεικτικό ότι το περιβαλλοντικό think tank «Green Tank» έχει εκτιμήσει ότι η ΔΕΗ έχει συσσωρεύσει ζημιές ύψους 683 εκατομμυρίων ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2016 ως τον Ιούνιο του 2019, εκτιμώντας ότι εάν δεν προχωρούσε η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, τότε τα επόμενα 3,5 χρόνια η ΔΕΗ θα συσσώρευε ζημιές της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, τόνισε πρόσφατα ότι το business plan της εταιρείας έχει βάλει τη ΔΕΗ στη διαδικασία του ενεργειακού μετασχηματισμού:

  • «Το δικό μας Green Deal έχει δύο άξονες, από τη μία την απολιγνιτοποίηση με κλείσιμο όλων των ζημιογόνων μονάδων έως το 2023 και από την άλλη, τις σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ ώστε το μερίδιο της αγοράς της ΔΕΗ να φθάσει από το 2% σήμερα στο 20% το 2024. Για το λόγο αυτό προχωρούμε σε μεγάλες διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες και συνεργασίες ώστε από ουραγός στις ΑΠΕ να γίνουμε κινητήριος δύναμη της πράσινης ενέργειας. Στόχος είναι να  ξεπεράσουμε την ισχύ του 1 γιγαβάτ μέχρι το 2023 μέσα από μια δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος 6 γιγαβάτ.

Ήδη έχουν ήδη σταματήσει τη λειτουργία τους οι λιγνιτικές μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου, ενώ το 2021 θα κλείσουν η Μεγαλόπολη 3 και η Καρδιά 3 και 4, το 2022 τέσσερις μονάδες του Αγ. Δημητρίου, το 2023 η μονάδα 5 Αγ. Δημητρίου, η Μεγαλόπολη 4 και η μονάδα της Φλώρινας, ενώ ως το 2028 θα μείνει μόνο η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη (50 μεγαβάτ).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis_press_conference
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις από τις διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, θα απορροφήσουμε αυτήν την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην πληγεί το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού».
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρά η σύνδεση Ελλάδας - Β. Μακεδονίας με αγωγό φυσικού αερίου

Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli.