ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras, oikonomikon, proypologismos
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση των επενδύσεων

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για χαμηλή ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι βιάστηκε να υιοθετήσει «ψευδείς ειδήσεις» και στοιχεία του Απριλίου 2020.

Ρεαλιστικό, αναπτυξιακό, φιλο-επενδυτικό, μεταρρυθμιστικό, ευέλικτο και κοινωνικά δίκαιο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2021 ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως «στοχεύει στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια».

Μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα επεξεργασίας του κρατικού προϋπολογισμού 2021, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών απαρίθμησε τα μέτρα του προϋπολογισμού όπου ενσωματώνονται μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και περικλείονται πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. 

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός: 

 • Αναμορφώνει τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% και αυξάνει το αφορολόγητο για κάθε τέκνο.
 • Μειώνει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%.
 • Απαλλάσσει από τον ΕΝΦΙΑ τους κατοίκους μικρών, ακριτικών νησιών.
 • Μειώνει το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, στο 24%.
 • Μειώνει τη φορολογία διανεμόμενων κερδών, στο 5%.
 • Μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές.
 • Αναστέλλει τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
 • Παρέχει ισχυρό φορολογικό κίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
 • Δίνει κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις.
 • Θεσπίζει επενδυτικά κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.

Επίσης, αναφέρθηκε στις πρόσθετες, μη μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

«Και αυτό διότι, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, οι ευρωπαϊκοί Προϋπολογισμοί δεν μπορούν να περιλαμβάνουν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

 • Μειώσαμε, και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενίσαμε, την προκαταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
 • Καλύψαμε, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού, και εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις.
 • Συμψηφίσαμε, με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, την εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ.
 • Παρείχαμε έκπτωση στις ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που πληρώθηκαν εμπρόθεσμα.
 • Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών.
 • Μειώνουμε, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
 • Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα». 

Παράλληλα, στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κάνει συνεχείς αλλαγές στο σχέδιο προϋπολογισμού, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «είτε είναι εκτός τόπου και χρόνου είτε έχουν μαντικές ικανότητες του πώς θα εξελισσόταν η υγειονομική κρίση. Όσο για τα περί «υπεραισιόδοξης» εκτίμησης για το ποσοστό ανεργίας, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι ευρωπαϊκές μελέτες συμφωνούν με τα σημάδια ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας, ενώ και η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέει ότι «η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει την 2η μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2021, μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών». Αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο θριαμβολογίας, σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία για εργαζόμενους και επιχειρήσεις «ούτε όμως μπορούν να αποτελούν αντικείμενο κινδυνολογίας, όπως κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία ποντάρει στην καταστροφή» τόνισε.

Ενισχύσαμε το ΕΣΥ κατά 800 εκατ. ευρώ

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για χαμηλή ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι βιάστηκε να υιοθετήσει «ψευδείς ειδήσεις» και στοιχεία του Απριλίου 2020. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά πίνακες με μηνιαία στοιχεία, με χρήματα που δόθηκαν στο υπουργείο Υγείας από το αποθεματικό, «με κωδικό, με ημερομηνία, και συγκεκριμένη αναφορά», τα οποία, αθροιζόμενα, ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας για το σύνολο των δαπανών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μέτρα διαρκώς ενισχύονται και εμπλουτίζονται, και ότι σε πλήρη εξέλιξη, αναμένεται να ανέλθουν στα 24 δισ. ευρώ το 2020. «Ό,τι είχα πει κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, δηλαδή ότι ανάλογα με την εξέλιξη της διασποράς του ιού είναι πιθανόν να αναληφθούν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, σήμερα επιβεβαιώνεται, τόσο για το 2020, όσο και για το 2021, προσθέτοντας 7,5 δισ. ευρώ μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας το 2021, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων στα 31,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το ύψος της χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «είμαστε εδώ, ως υπουργείο Οικονομικών, για όσο χρειαστεί και για ότι απαιτηθεί, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, μακριά από το αντιπολιτευτικό κρεσέντο πλειοδοσίας και παραλογισμού». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Υψηλά τα οικονομικά οφέλη από τον αυτοκινητόδρο Ε-65

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι ο Ε65 θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για τη γεωργική και την κτηνοτροφική παραγωγή, τη μεταποίηση, τη βιομηχανική παραγωγή και τις υπηρεσίες, αλλά και πολλές νέες, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Σε 72 δόσεις η νέα ρύθμιση, αυξάνονται οι δικαιούχοι

Τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας από πληττόμενους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή. Καλύπτει όλα τα χρέη από φόρους και εισφορές.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Οικονομικών: Προχωρά η αποκατάσταση των πληγέντων από τον «Ιανό»

Η πορεία της διαδικασίας στήριξης και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών από τη θεομηνία «Ιανός» που προχωρά με εντατικούς ρυθμούς ήταν το θέμα που συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη του κ. Σταϊκούρα με αρμόδιους.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ουσιαστικός ο ρόλος της ΕΤΕπ στην ανάκαμψη της οικονομίας

Όπως είπε ο υπουργός, το 45% της χρηματοδότησης που διατέθηκε το περασμένο έτος αφορά δράσεις για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος που θα συμβάλει άμεσα στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Σταϊκούρα - Χόγιερ: Στο επίκεντρο ο κομβικός ρόλος της ΕΤΕπ

Η συνάντηση εργασίας με τα οικονομικά, τεχνικά, κλιματικά και αναπτυξιακά στελέχη της ΕΤΕπ πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο.