ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εντός Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Το συνολικό ποσό που θα δοθεί θα φθάσει στα 84 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο επίδομα φθάνει στα 80 ευρώ και το μέγιστο μπορεί να διαμορφωθεί έως και τα 700 ευρώ, διευκρίνισε ο υπ. Οικονομικών.

Τους όρους βάσει των οποίων θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης για εφέτος, ανέπτυξε μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων να ανοίξει εντός του Δεκεμβρίου. 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας το επίδομα θα δοθεί και σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγραέριο αλλά και σε αυτά που καταναλώνουν, κυρίως στις ορεινές περιοχές της χώρας, καυσόξυλα ή pellet. 

Τόνισε ακόμη ότι ο υπολογισμός του θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, ενώ το ελάχιστο επίπεδο θα είναι στα 80 ευρώ και το μέγιστο μπορεί να φθάσει και τα 700 ευρώ. 

Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών «η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει ότι, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, είναι δυνατή η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης που καθορίζονται με αυτήν.

Ουσιαστικά, με την εν λόγω απόφαση, σκοπεύουμε να εντάξουμε και άλλες μορφές επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης, όπως είναι το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τη βιομάζα (Pellet). 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021 θα καταβληθεί και στα νοικοκυριά ανά την επικράτεια που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο, ενώ τα νοικοκυριά ορεινών περιοχών, με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους, που καταναλώνουν καυσόξυλα ή pellet, θα λάβουν επίσης το επίδομα θέρμανσης.
  • Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης αλλάζει ριζικά και, στο εξής, θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή της χώρας. 
  • Ο υπολογισμός του επιδόματος θα στηριχτεί σε έρευνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία υπολόγισε τις ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία ανά την ελληνική επικράτεια.
  • Το ελάχιστο ύψος του επιδόματος θα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 600-700 ευρώ για τις περιοχές με πολύ αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.
  • Το ύψος του επιδόματος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 84 εκατ. ευρώ και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες θα εκδοθεί εντός τον επόμενων ημερών, μετά την ψήφιση της εν λόγω διάταξης. 

Σκοπός είναι εντός Δεκεμβρίου να ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Γιατί δεν πρέπει να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα

Μιλώντας στη Βουλή ο υπ. Οικονομικών, τόνισε ότι μία μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο μέτρο, το οποίο θα φέρει τα ίδια έσοδα στα ταμεία του κράτους.