ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ependyseis, anakampsi, funds
Φώτο: Shutterstock

Το στοίχημα με τα φθηνά δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δάνεια 13 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μπορούν να κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις άνω των 23 δισ. ευρώ, τονίζει ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης.

Μια πρωτοφανή κινητοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων μπορούν να προκαλέσουν τα φθηνά δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που συνολικά, μαζί με τις επιδοτήσεις, θα φέρει στην Ελλάδα 32 δισ. ευρώ, καθώς για κάθε ευρώ δανείου θα πρέπει να επενδύεται άλλο ένα ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα.

Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και το στοίχημα της σωστής αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν το κεντρικό θέμα της συζήτησης συζήτησης στο CEO Initiative ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank,
ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development και ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Περιγράφοντας επιγραμματικά το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης στο CEO Initiative, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε πως το σχέδιο της χώρας έχει ως άξονες την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση κράτους και ιδιωτικής οικονομίας, τα κοινωνικά θέματα, και τον θεσμικό εκσυγχρονισμό για την επιτάχυνση και την ψηφιοποίηση δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στα φθηνά δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αυτά «σκοπεύουμε να πάνε αποκλειστικά για να χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις, πολλαπλασιάζοντας τις επενδυτικές δυνατότητες της χώρας και καλύπτοντας το επενδυτικό κενό». Όπως σημείωσε, «μιλάμε για 13 δισ. ευρώ δάνεια που μπορούν να κινητοποιήσουν πάνω από 26 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις».

Σημαντικός παράγοντας είναι η ταχύτητα της απορρόφησης των πόρων, υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας πως είναι απαραίτητο να αλλάξουν νοοτροπία κράτος και ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Το κλειδί για το σχέδιο είναι να κινητοποιήσουμε τουλάχιστον 10 με 15 δισεκατομμύρια ιδιωτικούς πόρους, ώστε να προσεγγίσουμε τα 45 ή και 50 δισεκατομμύρια συνολικής οικονομικής επίπτωσης», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το ερώτημα μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως θα πρέπει πρώτα να περάσει η περίοδος του εμβολιασμού και να νικήσουμε την πανδημία, τοποθετώντας την λήξη των μέτρων στήριξης τον Μάιο. Όσο για την ύφεση, και την πορεία ανάκαμψης το 2021, ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κατάσταση μπορεί να είναι καλύτερη από αυτή που δείχνουν σήμερα τα νούμερα, επισημαίνοντας πως δεν έχει υπολογιστεί καθόλου μια «έκρηξη» αναβαλλόμενης κατανάλωσης και έχουν γίνει συντηρητικές προβλέψεις για τον τουρισμό.

Χρηματοδότηση υπάρχει, ζητούνται οι αποδοτικές επενδύσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, δήλωσε πως υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως είναι μείζονος σημασίας το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των έργων ανάπτυξης θα ξεκινήσει από εθνικούς πόρους, καθώς είναι μεγάλη ανάγκη να ξεκινήσουν τα έργα άμεσα.

Παράλληλα, μίλησε για τον ρόλο των τραπεζών υπογραμμίζοντας πως αποδείχθηκε ότι οι τράπεζες αποτελούν μέρος της λύσης. Κάτι το οποίο «φάνηκε στη φάση της πανδημίας. Παρά την όποια κριτική, η πραγματικότητα είναι ότι υποστηρίχθηκαν επιχειρήσεις με υγιή προοπτική που θα είναι εδώ και αύριο, προσφέροντας θέσεις εργασίας». Για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Καραβίας ανέφερε πως έχουν γίνει αναστολές σε δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε την σημασία να μην δημιουργηθεί μια νέα γένια κόκκινων δανείων αναφέροντας πως «το 20-25% από τις αναστολές πληρωμών μπορεί να γίνουν κόκκινα δάνεια, όμως αυτό θα είναι κάτι το διαχειρίσιμο».

Ο κ. Καραβίας επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση των επενδύσεων δεν είναι το βασικό πρόβλημα, αλλά να εντοπιστούν οι κατάλληλες επενδύσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το βασικό πρόβλημα είναι να εντοπίσουμε ποια είναι τα συγκεκριμένα έργα που θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια και θα δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα για την οικονομία».

Έξυπνες επενδύσεις στο real estate

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου τόνισε πως οι επενδύσεις στις οποίες θα στραφούν οι πόροι είναι η ψηφιακή και πράσινη οικονομία γιατί αποτελούν βασικούς στόχους του ευρωπαϊκού πλάνου ανάπτυξης και γιατί δίνουν την ευκαιρία να δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες εργασίες και μπορούν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να αναπτυχθεί και το real estate με έξυπνες οικιστικές επενδύσεις.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Ελληνικού αναφέροντας πως θα μπορούσε να αναδειχθεί σε μοντέλο και για άλλους δήμους στον τομέα των smart cities. «Η ανάπτυξη σύγχρονων οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων θα μπορούσε να προσελκύσει νέους ανθρώπους από το εξωτερικό για να απασχοληθούν σε hubs έρευνας & ανάπτυξης στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ελληνικό θα καταστήσει τη χώρα έναν επενδυτικό προορισμό με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. «Ξένα κεφάλαια θα επενδυθούν στη χώρα λόγω του συγκεκριμένου project, το οποίο έχει αποκτήσει μια πλατιά επενδυτική βάση».

Η επένδυση της Microsoft

Ο διευθύνων σύμβουλος Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επένδυση της Microsoft στη χώρα, λέγοντας ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη των τελευταίων 28 ετών που βρίσκεται η εταιρεία στην Ελλάδα, και ήδη δείχνει ότι άνοιξε τον δρόμο και σε άλλες επενδύσεις, κάνοντας αναφορά στην εξαγορά της Lamda Helix και το άνοιγμα γραφείων στη χώρα μας που σχεδιάζει η Amazon.

Όσον αφορά τη μετάβαση των επιχειρήσεων στο cloud, είπε ότι αυτή η τεχνολογία θα καταστήσει τις επιχειρήσεις καλύτερες και πιο γρήγορες, και θα δημιουργήσουν ένα νέο τεχνολογικό υπόβαθρο. Μάλιστα, σημείωσε ότι η νέα τεχνολογία «μειώνει τη διαφθορά. Με το cloud πληρώνεις μόνο ό,τι χρησιμοποιείς. Βρισκόμαστε σε μια χώρα όπου το Δημόσιο αγόρασε στο παρελθόν εξοπλισμούς που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Πλέον, και σαν χώρα θα μπορείς να πληρώνεις μόνο ό,τι χρησιμοποιείς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις για τα κέρδη, «βλέπουν» νέες ανατιμήσεις

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν σε έρευνα της Grant Thornton ότι θα αυξήσουν τις τιμές, μόνο μία στις δέκα ετοιμάζει μειώσεις. Περιμένουν αύξηση τζίρου και κερδών, αλλά η αβεβαιότητα θα συγκρατήσει τις επενδύσεις.