ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shuttterstock

Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί Ελλάδας - Κίνας

Το νέο πλαίσιο συνεργασίας που υπέγραψε η Ελλάδα με την Κίνα ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και ενισχύει την υποστήριξη σε βασικούς τομείς όπως ενέργεια, μεταφορές και νέες τεχνολογίες.

Την προώθηση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς, όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η μεταποίηση, η έρευνα και ανάπτυξη και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αφορά το επικαιροποιημένο Πλαίσιο Συνεργασίας 2020-2022 που υπέγραψε στο Πεκίνο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Το σχέδιο, το οποίο παρουσιάζει σήμερα το ΑΠΕ -ΜΠΕ, αναφέρει ότι οι δύο πλευρές θα εισαγάγουν και θα προωθήσουν από κοινού σχέδια δυνητικών κοινών έργων και θα βοηθήσουν τις κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις και των δύο χωρών να προσδιορίσουν επενδυτικά έργα και έργα συνεργασίας κοινού ενδιαφέροντος, ενώ οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και των δύο χωρών θα ενθαρρυνθούν να παράσχουν υποστήριξη σε επιλεγμένα έργα προκειμένου να προωθηθεί η ταχεία υλοποίησή τους.

Κατά το ταξίδι του στην Κίνα ο υπουργός συναντήθηκε και με εκπροσώπους μεγάλων κινεζικών εταιρείων που εκδήλωσαν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Αλλαγές στο πρόγραμμα «Golden Visa» με γνώμονα την παροχή επιπλέον κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Κίνα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ενώ είχε ένα σημαντικό πρόγραμμα επαφών με εκπροσώπους μεγάλων κινεζικών εταιρειών.

Όπως αναφέρει πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων , ολοκληρώθηκε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, η επίσημη επίσκεψη του υπουργού, στην Κίνα, στο πλαίσιο της οποίας υπογράφηκε το επικαιροποιημένο πλαίσιο συνεργασίας 2020-2022, μεταξύ των δύο χωρών ενώ ο υπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Εμπορίου και συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Γιου Ξιάνχουα, με τον οποίο συζήτησαν για τις εμπορικές συμφωνίες των δύο χωρών «και προετοιμάσαμε την επίσκεψη του Πρόεδρου της Κίνας στην Αθήνα και τις εμπορικές μας συμφωνίες» όπως γνωστοποίησε ο ίδιος στο Twitter.

Ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε ως κύριος ομιλητής σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «2020 Overseas Investment Summit», στη Σαγκάη, και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός εστίασε στις υπό ψήφιση αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου για το πρόγραμμα «Golden Visa» με γνώμονα την παροχή επιπλέον κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Κίνα είχε τρίωρη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο και επίτροπο της National Development and Reform Commission (Υπερυπουργείο Οικονομίας) και αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα (Cosco, State Grid, ICBC, Bank of China, CDB κλπ) ενώ επισκέφθηκε και την State Grid, μια από τις 5 μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη και μεγάλου επενδυτή στην Ελλάδα μέσω ΑΔΜΗΕ. Οι συζητήσεις αφορούσαν τις επενδύσεις στην ενέργεια. Συγεκριμένα ο υπουργός συναντήθηκε με τους Li Haixiang, πρόεδρο και Xin Baoan, γενικό διευθυντή της εταιρίας.

Στο πλαίσιο των επαφών πραγματοποιήθηκε συνάντηση και συζήτηση με τον γενικό διευθυντή της China Rail Way Hi-tech Industry Corporation Jianbin Li. Είναι μία από τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο και ηγέτης στην τεχνολογία των σιδηροδρόμων. Όπως γνωστοποίησε στο Twitter ο υπουργός «ετοιμάζουν αποστολή στην Ελλάδα» ενώ ο ίδιος στην ανάρτησή του χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική τη συνάντηση αυτή.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης επισκέφθηκε τα Κεντρικά γραφεία της Complant στο Πεκίνο. «Η εταιρεία αυτή κάνει πάρα πολλά έργα στο εξωτερικό και θέλουμε να επεκταθεί στην Ελλάδα. Εχει ξεκινήσει, ήδη, μια απόπειρα στην Ρόδο. Συναντήσαμε την πρόεδρο Liu Yan και τον αντιπρόεδρο Zhang Peng και μιλήσαμε για πολλά έργα» όπως αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός σε άλλη ανάρτησή του.

Στη Σανγκάη, ο κ. Γεωργιάδης όπως αναφέρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «είχαμε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις με τον CEO της FOSUN mr Wang Qunbin για τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα».

 Ο οικονομικός Δρόμος του Μεταξιού και ο Θαλάσσιος Δρόμος του Μεταξιού του 21ου αι. (Πρωτοβουλία Belt and Road), που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping το 2013, εστιάζει στην ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας, της Ευρασίας και άλλων περιοχών. Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αι., καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Η Ελλάδα και η Κίνα θα προωθήσουν την κοινή τους πρόοδο συνδυάζοντας την Πρωτοβουλία Belt and Road με την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας.

Μετά το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ελλάδας σχετικά με την καθιέρωση Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης το 2006 και το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που υπογράφηκε το 2014, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας με αρχική περίοδο εφαρμογής τα έτη 2017-2019. Το Πλαίσιο Συνεργασίας, που αφορά σε βασικούς τομείς, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση και θα προωθήσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και την κοινή ανάπτυξη των δύο χωρών, συμφωνείται να επεκταθεί και στην επόμενη τριετία, ώστε να καλύψει προγραμματικά την περίοδο 2020-2022.

Περιεχόμενο συνεργασίας

Στο Πλαίσιο της Συνεργασίας 2020-2022 οι δύο χώρες θα επανεξετάζουν τακτικά νέους τομείς συνεργασίας και έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Η συνεργασία εντός του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022 περιλαμβάνει:

  • ανταλλαγή πληροφοριών και πολιτικών σχετικά με τους βασικούς τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των προσεχών δημόσιων διαγωνισμών και ιδιωτικών έργων, των προφίλ των ενδιαφερόμενων εταιρείων και κάθε ειδική νομοθεσία που έχει σχέση με αυτούς τους τομείς
  • Τη διεξαγωγή σεμιναρίων, εκθέσεων προώθησης κλπ για την ενημέρωση και προώθηση έργων στους βασικούς τομείς συνεργασίας.
  • Την προώθηση και παροχή υποστήριξης στις ενδιαφερόμενες ετσιρείες και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να αναπτύξουν συνεργασία.
  • Την ενθάρρυνση των αντίστοιχων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να παρέχουν χρηματόδότηση στα σχέδια συνεργασίας.
  • Τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, την υποστήριξη της ταχείας χορήγησης αδειών, την εξάλειψη των επενδυτικώνν φραγμών, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών και διοικητικών περιορισμών και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τα έργα συνεργασίας με την επιφύλαξη της εθνικής τους νομοθεσίας.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για τον τερματικό σταθμό σε Αλεξανδρούπολη

«O νέος τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη θα βελτιώσει τον εφοδιασμό και την υποδομή φυσικού αερίου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» τόνισε η Μ. Βεστάγκερ.
wind-farms
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προτάσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας

Η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά να προωθηθεί ταχύτερα η 2η δέσμη μέτρων απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας και να επιταχυνθεί η ψηφιοποίησή της και την απευθείας ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των επιμέρους υπηρεσιών και βημάτων.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται διαγωνισμός 200 εκατ. ευρώ για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, όταν θα είναι έτοιμο και το θεσμικό πλαίσιο για τις μονάδες αποθήκευσης, ενώ ο υπουργός Ενέργειας ανήγγειλε ότι την ίδια περίοδο θα ενεργοποιηθεί η αγορά χονδρικής φυσικού αερίου μέσω χρηματιστηρίου.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 44 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 στο χώρο της ενέργειας

Στόχος είναι να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουμε και να συμβάλουμε στους ευρωπαϊκούς στόχους, ώστε η Ευρώπη να μειώσει το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 55%, είπε ο Κ. Σκρέκας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική πρωτοβουλία για τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Η σύσταση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΣΑΗΕ) έγινε από το Ινστιτούτο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες.