ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δεν αφορά τους Έλληνες παραγωγούς ΑΠΕ η εισήγηση στο Ευρωδικαστήριο

Όπως σημειώνει ο Σ.Ε.Η.Α.Π.Ε., η υπόθεση που συζητείται για τις περικοπές στις ταρίφες στην Ιταλία είναι εντελώς διαφορετική από τις περικοπές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα το 2014.

Μακριά από την ελληνική πραγματικότητα των ΑΠΕ είναι η υπόθεση που συζητείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Ιταλία στο πλαίσιο της οποίας ένας εκ των γενικών εισαγγελέων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εισηγείται ότι δεν παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία η επιβολή αναδρομικών μειώσεων στις ταρίφες, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Όπως έγραφε το Business Daily, η γνωμοδότηση παρουσιάζει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα εν μέσω των μέτρων  που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την την αντιμετώπιση του ελλείμματος και την βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από μικρότερους και μεγαλύτερους παραγωγούς.

Ειδικότερα, ο γενικός εισαγγελέας Χένρικ Σαουγκμάντσγκαρντ Όε εισηγήθηκε, σύμφωνα με το PV-Magazine, ότι δεν κρίνεται ως αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η απόφαση της Ιταλίας το 2014 να αλλάξει τους όρους στις πληρωμές για τα 20ετή συμβόλαια ΑΠΕ. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα, η αναθεώρηση ή κατάργηση των ταριφών σε ΑΠΕ δεν έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα στο επιχειρείν ή στην ιδιοκτησία που προκύπτει από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. 

Όμως, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας «οι συμβάσεις των Ιταλικών εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. περιείχαν τον όρο της μονομερούς αλλαγής των όρων των συμβάσεων τους, και, το σημαντικότερο, ο Δανός Γενικός Εισαγγελέας πρόσθεσε ότι το ιταλικό κράτος είχε δώσει στους ιδιοκτήτες ηλιακών εκμεταλλεύσεων την επιλογή τριών τύπων επαναδιαπραγμάτευσης συμβάσεων FIT και είχε προσφέρει δάνεια χαμηλού κόστους για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης για τους πληγέντες.

Οι αλλαγές που εισήγαγε η κυβέρνηση είδαν αρχικά τα ηλιακά πάρκα να πληρώνουν για το 90% της εκτιμώμενης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με οποιοδήποτε υπόλοιπο να εκκαθαρίζεται εντός έξι μηνών από το τέλος του εν λόγω έτους. Μετά από αυτό, οι ιδιοκτήτες πάρκων θα μπορούσαν, να επιλέξουν να επεκτείνουν το ίδιο επίπεδο πληρωμών FIT για μια σύμβαση 24, αντί για 20 χρόνια ή θα μπορούσαν να αποδεχτούν μια μειωμένη πληρωμή για μια καθορισμένη περίοδο της 20ετούς συμφωνίας, ακολουθούμενη από μια μεγαλύτερη πληρωμή, ή θα μπορούσαν να αποδεχθούν την προεπιλεγμένη επιλογή μιας ευθείας περικοπής πληρωμών 8% για εγκαταστάσεις εγκατεστημένης ισχύος άνω των 900 kW, 7% για περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερα από 500 kW έως 900 kW ή 6% για εγκαταστάσεις μεγαλύτερες από 200 kW έως 500 kW».

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι επιλογές επαναδιαπραγμάτευσης που έδινε η Ιταλική κυβέρνηση, για περικοπές της τάξεως του 6-8% με αντίστοιχη επιμήκυνση των συμβάσεων με τις αναπροσαρμοσμένες τιμές, δεν έχουν καμία σχέση με

  • 1ον : 30% αναδρομική έκτακτη εισφορά επί του ακαθαρίστου τζίρου,
  • 2ον αναδρομική εφάπαξ παροχή πιστωτικού τιμολογίου ίσο με το 37,5% του ακαθαρίστου τζίρου τους του 2013, επ' απειλής παύσης πληρωμής και
  • 3ον τα θηριώδη κουρέματα του 41,10% έως 66,04%, που μονομερώς, παρανόμως και με επίπλαστα στοιχεία, επιβλήθηκαν, στους εντός θεσμοθετημένων στόχων, Φ/Β σταθμούς, εγκατεστημένης ισχύς άνω των 100 Kw.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη σειρά μέτρων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα το 2014. Όπως σημειώνει ο Σ.Ε.Η.Α.Π.Ε., ως εκ τούτου δεν αφορά τους Έλληνες παραγωγούς η υπόθεση που συζητείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην Ιταλία υπήρξαν εντελώς διαφορετικές συνθήκες μέσα στις οποίες έγιναν οι περικοπές ενώ προβλεπόταν και στην αρχική σύμβαση και η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, συνθήκες πολύ διαφορετικές από τις ελληνικές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΝΕ: Ανάγκη για επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΝΕ προβληματίζει το γεγονός ότι από το «Ελλάδα 2.0» απουσιάζουν επιδοτούμενες επενδύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ελληνική βιομηχανία παραγωγής εξαρτημάτων/συστημάτων για έργα ΑΠΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία έργο του ΕΣΠΑ για σχεδιασμό μικρών ανεμογεννητριών

Το έργο έχει στόχο τη διεύρυνση των προοπτικών ανοίγματος της αγοράς για τις μικρές επιχειρήσεις και να υπάρξουν στο μέλλον υψηλής εκπαίδευσης νέοι μηχανικοί στο πεδίο της έρευνας και εφαρμογής.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

K. Σκρέκας: Έως 70% φθηνότερα τα φωτοβολταϊκά από τον λιγνίτη

Ο υπ. Ενέργειας τόνισε ότι σημείωσε ότι για να επιτευχθούν οι νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν επενδύσεις σε ΑΠΕ, δίκτυα και αποθήκευση.