ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άρχισαν τα «παρατράγουδα» σε διαγωνισμούς Πληροφορικής

Παράπονα από εταιρείες τεχνολογίας προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για «φωτογραφικούς» όρους σε διακηρύξεις διαγωνισμών. Κίνδυνος προσφυγών και καθυστερήσεων στα έργα.

«Με το καλημέρα» άρχισαν τα παράπονα για τα μεγάλα έργα τεχνολογίας στο Δημόσιο. Διοικήσεις εταιρειών πληροφορικής έχουν ήδη φτάσει μέχρι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποστηρίζουν πως από τα πρώτα έργα καταγράφονται φαινόμενα «φωτογραφικών» διακηρύξεων, ζητήματα που στο παρελθόν είχαν οδηγήσει σε πολυετείς καθυστερήσεις διαγωνισμών εξαιτίας προσφυγών.

Οι διοικήσεις ζητούν από το υπουργείο να βάλει από τώρα τέλος στη δράση των επιτήδειων, αφού μέσα στους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί δεκάδων εκατομμυρίων. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για τη «Διαύγεια», προϋπολογισμού μόλις 1,3 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου. Η προκήρυξη προέβλεπε πως οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν μεταξύ άλλων και ένα στέλεχος σε ρόλο Υπεύθυνου Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων που να διαθέτει «πενταετή τουλάχιστον εμπειρία και πιστοποίηση στη διαχείριση λογισμικού μη σχεσιακής βάσης δεδομένων MongoDB».

Σε ολόκληρη την Ελλάδα, λένε οι καταγγέλοντες, υπάρχουν 5 - 6 άνθρωποι με τέτοια πιστοποίηση! Οι περισσότεροι εργάζονται ήδη σε άλλες εταιρείες και συνεπώς ήταν αδύνατον να τους προσλάβουν. Έτσι ο διαγωνισμός μπορεί να καταλήξει στον τυχερό που διαθέτει τον έναν από τους 5 – 6 προγραμματιστές με πιστοποίηση MongoDB στη χώρα.

Στον ίδιο διαγωνισμό ζητείται και στέλεχος «σε ρόλο Υπευθύνου Εκπαίδευσης» που θα είναι «κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην εκπαίδευση, με τουλάχιστον 10ετή επαγγελματική εμπειρία και πιστοποίηση της εκπαιδευτικής επάρκειας από αρμόδιο οργανισμό (π.χ. ΕΚΕΠΙΣ, ΕΟΠΠΕΠ, κτλ.)». Και αυτός ο όρος θεωρείται από πολλούς «φωτογραφικός».

Ο διαγωνισμός για τις νέες υπηρεσίες της «Διαύγειας» είναι μόνο ένας από τους πολλούς για τους οποίους υπάρχουν διαμαρτυρίες. Σε μια άλλη περίπτωση, σε τεύχος μεγάλου διαγωνισμού που είναι σε δημόσια διαβούλευση, ζητείται από τον ανάδοχο να έχει υλοποίηση τρία έργα συγκεκριμένου τύπου, δύο άλλα έργα, ενώ να διαθέτει και τουλάχιστον δύο στελέχη με μεταπτυχιακά και δεκαετή εμπειρία σε έργα πληροφορικής στο Δημόσιο και ένα με «πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών στη διοίκηση παραγωγής»!

Πρόκειται για απαιτήσεις που στην αγορά πληροφορικής θεωρούν πως είναι αρκούντως φωτογραφικές και τουλάχιστον αμφισβητήσιμες όσον αφορά την αναγκαιότητά τους για την ορθή υλοποίηση του έργου. Αντίστοιχες πρακτικές οδήγησαν επί χρόνια σε βροχή προσφυγών, ακυρώσεις διαγωνισμών, καθυστερήσεις και τελικά σε απώλεια κοινοτικών κονδυλίων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ