ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δεν αποκλείει η κυβέρνηση αλλαγή στο αφορολόγητο με κάρτες

Αρκετοί φορολογούμενοι έχουν πρόβλημα να καλύψουν το όριο του 30%, καθώς έχει μειωθεί η κατανάλωση λόγω της πανδημίας.

Αλλαγή στο αφορολόγητο με τις αποδείξεις, λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν με τις συναλλαγές εξαιτίας της πανδημίας, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα. 

Σημειώνεται ότι αρκετοί φορολογούμενοι έχουν πρόβλημα να καλύψουν το όριο του 30%, καθώς έχει μειωθεί η κατανάλωση λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεν προσανατολίζεται σε αλλαγές για το φορολογικό έτος 2020. 

Σημειώνεται πως όσοι δεν καλύψουν το όριο θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο που υπολογίζεται με συντελεστή 22% επί του ποσού που λείπει.

Φέτος η αξία των αποδείξεων με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα έχει αυξηθεί αισθητά, κυρίως για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς το ποσό δεν είναι κλιμακωτό όπως πέρυσι, αλλά οριζόντιο στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος με πλαφόν τα 20.000 ευρώ, δηλαδή το μέγιστο όριο αποδείξεων ορίζεται στα 6.000 ευρώ.

Για τον υπολογισμό του ύψους του εισοδήματος δεν λαμβάνεται υπόψη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίνεται από τον φορολογούμενο στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Με βάση τα παραπάνω, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ θα πρέπει φέτος να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ (12.000 Χ 30%), για εισόδημα 20.000 ευρώ το ποσό διαμορφώνεται στα 6.000 ευρώ αλλά για εισόδημα 80.000 ευρώ είναι 20.000 ευρώ λόγω του πλαφόν.

Ωστόσο, αν η αξία των αποδείξεων υπολείπεται του απαιτούμενου ορίου στη διαφορά επιβάλλεται πέναλτι 22%. Έτσι, αν φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ δεν συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 4.500 ευρώ αλλά 4.000 ευρώ επί της διαφοράς των 500 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο 110 ευρώ (500 Χ 22%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και ρύθμιση οφειλών: Ολόκληρη η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Το υπ. Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία στην οποία ρυθμίζονται σειρά ευνοϊκών μέτρων για τους φορολογούμενους, τα οποία αφορούν κυρίως χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία: Τρεις παρεμβάσεις από το υπ. Οικονομικών

Με ευνοϊκούς όρους ρυθμίζονται υποχρεώσεις της περιόδου Μαρτίου - Ιουνίου, αναβιώνει η ρύθμιση για όσους την έχασαν λόγω πανδημίας και καθιερώνεται εξόφληση σε 120 δόσεις για οφειλές από δάνεια με εγγύηση Δημοσίου.