ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras, oikonomikon, proypologismos
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σύσκεψη Σταϊκούρα - τραπεζών: Τι συζήτησαν για το 2021

Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν η ρευστότητα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το σχέδιο «Ηρακλής» και οι αναστολές πληρωμών δανείων.

Οι προκλήσεις του 2021 συζητήθηκαν στη σύσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, και των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν η ρευστότητα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το σχέδιο Ηρακλής και οι αναστολές πληρωμών δανείων.

Στη διαδικτυακή σύσκεψη μετείχαν, εκτός από τον υπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με ευθύνη τον τραπεζικό τομέα, Γιώργος Ζαββός και οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών: ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της ρευστότητας δεδομένων των παραπόνων που διατυπώνονται από μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για την δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα. Το οικονομικό επιτελείο επανέλαβε την ανάγκη το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε. Από την πλευρά τους οι τράπεζες παρουσίασαν στοιχεία που καταγράφουν την μεγάλη άνοδο των πιστώσεων στις επιχειρήσεις υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη τήρησης των βασικών τραπεζικών κριτηρίων και τους κινδύνους για την δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων αν υπάρχει χαλάρωση των κριτηρίων.

Συζητήθηκε ακόμα η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δέχονται αυξημένες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές για την επιτάχυνση των σχεδίων εξυγίανσης των ισολογισμών. Βασική παράμετρο στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί ο νέος πτωχευτικός κώδικάς ο οποίος ωστόσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από 1.1.21 όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην προώθηση των απαραίτητων εφαρμοστικών υπουργικών αποφάσεων όπως επίσης την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό καθώς και τον φορέα που θα αποκτά ακίνητα τραπεζών.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το σχέδιο Ηρακλής, το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση των συναλλαγών πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ζαββός, ήδη εργάζεται για την επέκταση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων μέσω του Ηρακλή ΙΙ.

Τέλος συζητήθηκε το ζήτημα των αναστολών πληρωμής δανείων, που αφορά δάνεια συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, και το πως θα επιτευχθεί η σταδιακή επιστροφή των δανείων αυτών στην κανονικότητα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παράδοξο με τα δάνεια των «μικρών»: Γιατί λένε «όχι» στις τράπεζες

Αναξιοποίητο το πρόγραμμα για εγγυημένα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις. Εκταμιεύσεις μόλις 10 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. που μπορούν να δοθούν. Πενήντα χιλιάδες mail έστειλε τράπεζα και μόνο 2.000 επιχειρήσεις έδειξαν ενδιαφέρον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστική συνέντευξη του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στο Business Daily

Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρεται στην πορεία της οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις, την κατάσταση και τις προοπτικές των εγχώριων τραπεζών. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί αύριο 1η Ιουλίου.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Αδύνατο να γίνει πρόβλεψη για τα νέα «κόκκινα» δάνεια

Η ΤτΕ δεν αποκλείει νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω πανδημίας, τονίζει όμως ότι δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις. Επισημαίνει ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες για τη μείωση των ΜΕΔ, χωρίς να προτείνει bad bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταθέσεις: Ανακάμπτουν αλλά απέχουν... έτη φωτός από τα προ κρίσης επίπεδα

Μπορεί την τελευταία διετία να έχει αυξηθεί θεαματικά ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων, ωστόσο τον περασμένο Μάρτιο ανήλθαν στα 164,75 δισ. έναντι 237,52 δισ. στο τέλος του 2009, παραμένουν δηλαδή -30,6% χαμηλότερα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί λιμνάζει σε ομόλογα επιδοτούμενη ρευστότητα 41 δισ. από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ πληρώνει τις τράπεζες για να τις δανείζει, αλλά η ρευστότητα δεν κατευθύνθηκε κατά κύριο λόγο σε νέες χορηγήσεις. Σχεδόν 44 δισ. ευρώ οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε ομόλογα Ελλάδας και άλλων χωρών.