ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αποζημίωση και στις εταιρείες για τα ενοίκια που χάνονται

Να επεκταθεί και στα νομικά πρόσωπα η αποζημίωση από το κράτος για τα «κουρεμένα» μισθώματα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η εξαίρεσή τους προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην αγορά.

Την επέκταση των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια σε 1.400 νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή σε εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας εξετάζει η κυβέρνηση

Πρόκειται για εταιρείες, μεταξύ των οποίων αρκετές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ασφαλιστικά ταμεία, σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα και οργανισμούς που έχουν εξαιρεθεί από την κρατική κάλυψη των απωλειών από τις εκπτώσεις στα ενοίκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της Αθήνας το 40% των εμπορικών καταστημάτων ανήκει σε νομικά πρόσωπα, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός ακινήτων που περιλαμβάνονται σε χαρτοφυλάκια επενδυτικών εταιριών και έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογές των μισθωμάτων από τον περασμένο Μάρτιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο.

Η εξαίρεση των νομικών προσώπων - εκμισθωτών ακινήτων από την κρατική επιδότηση για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αγορά που επικρίνει την κυβέρνηση για άνιση φορολογική μεταχείριση και αδικαιολόγητη διάκριση. Οι φορείς της αγοράς υποστηρίζουν  ότι υπάρχουν αρκετά λάθη και γκρίζες ζώνες στον οριζόντιο τρόπο εφαρμογής του μέτρου και θέτουν θέμα κριτηρίων, αφού πολλά από αυτά τα ακίνητα ανήκουν σε off – shore εταιρίες, οι οποίες βρίσκουν παράθυρα και δεν πληρώνουν ούτε τον ειδικό φόρο 15% που επιβάλλεται στα ακίνητα των εξωχώριων εταιρειών.

Το θέμα εξετάζεται στη βάση των δημοσιονομικών αντοχών του προϋπολογισμού και, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περιθώρια, θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη χορήγηση αποζημίωσης και στα νομικά πρόσωπα για τα χαμένα ενοίκια.  

Τα φυσικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα βρίσκονται ως τώρα σε καλύτερη θέση από τα νομικά πρόσωπα, αφού μέχρι και τον Οκτώβριο τους επιστρέφεται φόρος για το 30% των απολεσθέντων ενοικίων, μέσω της διαδικασίας του συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικώς υποχρεώσεις, ενώ για τα χαμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου το κράτος θα πιστώσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ποσό ίσο με το 50% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν από τους ενοικιαστές τους.

Όσοι ενοικιάζουν ακίνητα σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή την περίοδο των εορτών, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση για κούρεμα 80% στα μισθώματα, θα εισπράξουν το 20% των ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021. Στη συνέχεια θα έρθει το κράτος να τους αποζημιώσει για το 60% του μηνιαίου μισθώματος και όχι της συνολικής ζημιάς που θα έχουν. Το ποσό αυτό θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για τον νέο ΕΝΦΙΑ: Αλλαγές σε κλιμάκια, συντελεστές

Συγκροτείται η ειδική ομάδα στο υπ. Οικονομικών που θα παρουσιάσει προτάσεις. Στόχος, να μην φέρουν αλλαγές στη φορολογική επιβάρυνση οι πρόσφατες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών.
Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο ολικής... ανακαίνισης του ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος

Συντελεστές παλαιότητας πολλών ταχυτήτων, αλλά και κριτήρια όπως οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, θα επηρεάζουν την φορολογική επιβάρυνση κάθε ακινήτου. «Παγώνει» το σχέδιο μείωσης κατά 8%.