ΓΔ: 892.5 -0.14% Τζίρος: 36.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:17:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily_recovery_fund
Πηγή: Shutterstock

Πώς θα μοιραστούν φθηνά δάνεια 12,6 δισ. σε ελληνικές επιχειρήσεις

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, κομβικό ρόλο θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) βρίσκεται η κυβέρνηση για το μοντέλο με το οποίο θα διατεθούν τα περίπου 12,6 δισ. ευρώ που αποτελούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για να μην θεωρηθούν δημόσιες δαπάνες που θα επιβαρύνουν το έλλειμμα, αυτά τα 12,6 δισ. ευρώ θα δοθούν ως δάνεια, μηδενικού ή χαμηλού επιτοκίου, απευθείας προς επιχειρήσεις ή κρατικούς φορείς. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεοδ. Σκυλακάκης και ο επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης Ν. Μαντζούφας συζητούν αυτές τις ημέρες με την ΕΤΕπ ώστε να αναλάβει το συντονισμό του μηχανισμού παροχής των δανείων.

Όπως φαίνεται, ένα ποσοστό των δανείων θα χορηγείται απευθείας προς τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες ή κρατικούς φορείς μέσω μηχανισμού που θα λειτουργεί και θα παρακολουθεί η ΕΤΕπ. Ένα άλλο τμήμα θα χορηγείται με προγράμματα που θα αναπτύξουν οι ελληνικές τράπεζες, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, μετατρέποντας τις τράπεζες σε «φίλτρο» των επενδυτικών προγραμμάτων, όπως έχει γράψει το Business Daily.

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέχρι το 50% μιας επένδυσης και τα υπόλοιπα κεφάλαια θα καλείται να τα βρει ο ιδιώτης ή ο κρατικός φορέας. Η ΕΤΕπ, στην περίπτωση που κρίνει πως μια επένδυση ή ένα έργο είναι ελκυστικό θα μπορεί, βέβαια, να δώσει πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να καλύψει τμήμα της ίδιας συμμετοχής.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα 19 δισ. ευρώ που αφορούν επιχορηγήσεις, στόχος της κυβέρνησης είναι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στον Μάρτιο. Στις Βρυξέλλες θεωρούν πως η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες όσον αφορά την προετοιμασία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, πρώτα θα επιτευχθεί συμφωνία σε έναν αναλυτικό κατάλογο έργων - δράσεων με την Κομισιόν, ενώ στη συνέχεια το σχέδιο θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Κορυφής. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να έχουν ολοκληρωθεί αυτά τα βήματα μέχρι τον Μάιο ώστε από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2021 να έχει αρχίσει να λειτουργεί πλήρως ο μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης και να εισπραχθεί η προκαταβολή που ανέρχεται σε 13%.

Ο κ. Σκυλακάκης και η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάζουν, όμως, να ξεκινήσουν τις προχρηματοδοτήσεις φορέων που έχουν ώριμα έργα και μπορούν να ξεκινήσουν διαγωνισμούς μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το ποια έργα θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν είναι ακόμα σίγουρο, όπως λένε στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πως θα ενταχθούν έργα για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων ή καύσης.

Αντίθετα είναι σίγουρη η ένταξη του νέου, μεγάλου, προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, του προγράμματος για το «τελευταίο μίλι» στις τηλεπικοινωνίες με επιδότηση για αντικατάσταση του δικτύου χαλκού σε πολυκατοικίες, δράσεις επιμόρφωσης, κ.α.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ελλάδα 2.0»: Οι τέσσερις πυλώνες για την αξιοποίηση 57 δισ. ευρώ

Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ιδιωτικές επενδύσεις και θεσμικός μετασχηματισμός και κοινωνικός πυλώνας συνθέτουν τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
oikonomia, ependiseis, epixeiriseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που αρχίζουν από την άνοιξη του '21

Προχωρά με ταχύτητα η προετοιμασία του Σχεδίου Ανάκαμψης, η επιτυχία του οποίου είναι κρίσιμη για το 2021, αλλά και για τα επόμενα έτη, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.