ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τραπεζικό φίλτρο για τις επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ζητούμενο οι επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις, όχι επιχειρηματίες που θέλουν επιδοτήσεις. Κάθε business plan θα πρέπει να αξιολογηθεί ως βιώσιμο με τραπεζικά κριτήρια για να να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο.

Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει το τραπεζικό σύστημα στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για να λάβει το «πράσινο φως» μια επένδυση, ώστε να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της επένδυσης είτε από τρίτο επενδυτή είτε από το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή, το κάθε business plan θα πρέπει να αξιολογηθεί ως βιώσιμο με τραπεζικά κριτήρια.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Eurobank και η Grand Thornton, η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων δεν θα γίνει από το κράτος. «Ιστορικά το κράτος έχει αποδειχθεί ως εξαιρετικά αναποτελεσματικό στον τομέα αυτό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη δεδομένης της αναποτελεσματικότητας του κράτους στην αξιολόγηση επενδυτικών έργων, θα αξιοποιηθούν ιδιώτες σύμβουλοι οι οποίο θα πιστοποιούν την επιλεξιμότητα μιας επένδυσης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τη χρηματοδότηση ενός επενδυτικού σχεδίου από το Ταμείο θα πρέπει απαραιτήτα να υπάρχει τρίτος παίκτης, ένας τρίτος επενδυτής που θα δανειοδοτήσει ή θα επενδύσει δικά του κεφάλαια στο σχέδιο του αρχικού επενδυτή. «Αναζητούμε έναν partner, με τη λογική ότι θα λειτουργήσει με δικά του κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις θα βάλει τα δικά του λεφτά και αν δεν πάει καλά η επένδυση θα τα χάσει. Αν δεν υπάρχει αυτός ο τρίτος παίκτης τότε θα έρθουμε και εμείς να χρηματοδοτήσουμε. Είναι σαφές urbi et orbi, θέλουμε να κάνουμε με επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και όχι επιχειρηματίες που θέλουν να πάρουν επιδοτήσεις», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στην πράξη, για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, όπως αυτές που προβλέπονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ο τρίτος επενδυτής θα είναι είτε τράπεζα, είτε κάποιο fund, είτε κάποιος άλλος χρηματοδοτικός φορεάς. Έτσι κάθε business plan επένδυσης που φιλοδοξεί να λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να κριθεί αξιόχρεο με βάση τραπεζικά κριτήρια. Σημειώνεται ότι μέσω του Ταμείου θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δάνεια θα αντιστοιχούν σε 13 δισ. ευρώ και τα οποία θα παρέχονται με πολύ ελκυστικούς όρους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στην εκδήλωση σημείωσε: «θα πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση για το 50% της επένδυσης είτε από ίδια κεφάλαια του επιχειρηματία είτε από κάποιο τραπεζικό ίδρυμα είτε από άλλο φορέα. Πιστεύω πως ο πιο συχνός χρηματοδοτικός φορέας θα είναι το τραπεζικό σύστημα. Οπότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τις τράπεζες πάνω σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά πλάνα, να οριστεί η συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, το ποσοστό τραπεζικής χρηματοδότησης που θα κυμαίνεται στο 30-40%, ώστε το υπόλοιπο να καλυφθεί από το Δημόσιο». Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι πριν την πανδημία η 10ετής κρίση που βίωσε η χώρα οδήγησε σε μια χωρίς προηγούμενο αποεπένδυση, καθώς χάθηκαν επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα του 2009.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, Βασίλειος Καζάς, υπογράμμισε τη σημασία του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. «Η κρίσιμη παράμετρος είναι το upscaling των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα χρειαστούν στοχευμένα κίνητρα για επιχειρήσεις που θα μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνοποιημένο περιβάλλον. Σίγουρα τέτοιες προτάσεις έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο του υπουργείου. Το 99% του ελληνικού επιχειρείν είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το 48% αυτών απασχολούν λιγότερα από 9 άτομα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητά τους είναι πολύ χαμηλή. Θα πρέπει να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και ίσως μέσω microfinancing να δώσουμε δυνατότητα για πρόσβαση στο δανεισμό σε κάποιους που δεν έχουν τα τυπικά κριτήρια για να δανειστούν από τράπεζα, και να δημιουργήσουμε δίκτυα που θα έχουν εξωστρέφεια».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βγαίνει «λευκός καπνός» από την ΕΚΤ για τον Ηρακλή

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ δεν έχει απαντήσει ακόμη θετικά στο αίτημα να γίνονται δεκτοί οι τίτλοι με κρατική εγγύηση ως μηδενικού κινδύνου για να «ελαφρώσουν» οι απαιτήσεις για κεφάλαια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη

Σύμφωνα με τον κ. Αθ. Κεφαλά, πρέοδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ο κλάδος μπορεί να συμβάλλει εφόσον « η βιομηχανική παραγωγή το 15% του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας».
Πρώην Βασιλικά Κτήματα, Τατόι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις αναπλάσεις αλλάζουν την Αττική και δίνουν πνοή στην κτηματαγορά

Η αξιοποίηση του εργοστασίου της Πυρκάλ, η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας και η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι φέρνουν μεγάλες επενδύσεις και δίνουν ώθηση στην αγορά ακινήτων.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 20% στοχεύει το «Ελλάδα 2.0»

Σε ταχείς ρυθμούς κινούνται στο υπ. Ανάπτυξης με στόχο να «τρέξουν» οι δράσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην επενδυτική δραστηριότητα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.