ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Καλλυντικά και βιβλία «έσωσαν» τον λιανικό τζίρο τον Οκτώβριο

Αύξηση και σε μεγάλα καταστήματα τροφίμων κατά 9,5% και ένδυση – υπόδηση 4,4%. Αντίθετα, «βουτιά» 19,4% εμφάνισαν καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων.

Ετήσια αύξηση 4,4% και μηνιαία 4,1% παρουσίασε ο τζίρος του λιανικού εμπορίου τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με τους κλάδους των φαρμακευτικών - καλλυντικών και βιβλίων - χαρτικών να ηγούνται της ανόδου. 

Ο Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2019, παρουσίασε αύξηση 4,7% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020 αύξηση 4%, ενώ ο εποχικά διορθωμένος δείκτης Κύκλου Εργασιών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020 παρουσίασε αύξηση 3,6%. Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Οκτώβριο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 3,8%. 

Όπως έχει αναφέρει το Business Daily, μικρή τόνωση της αγοραστικής κίνησης παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα εμπορικά καταστήματα, καθώς οι καταναλωτές εξοικειώνονται με τη μέθοδο της «παράδοσης εκτός» (click away), προκειμένου να κάνουν τις αγορές της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, ο εμπορικός κόσμος στο σύνολο του εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επόμενη ημέρα καθώς και τη δυσαρέσκειά του για τα περιοριστικά μέτρα του τελευταίου διμήνου του έτους, που έχουν προκαλέσει βαρύτατες απώλειες στην αγορά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, ο τζίρος των φετινών γιορτών δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 30% του αντίστοιχου περσινού για κάποιες λίγες κατηγορίες προϊόντων, ενώ εκτιμάται σε μόλις 10% περίπου η συνεισφορά της πρακτικής «παράδοσης εκτός» στον φετινό εορταστικό κύκλο εργασιών. Τα εποχιακά είδη, μαζί με τα είδη τεχνολογίας και τα καλλυντικά, δείχνουν να έχουν κρατήσει τη ζήτηση σε ενθαρρυντικά επίπεδα, με σημαντικές όμως εκπτώσεις ειδικά σε ό,τι αφορά τα τελευταία. Στον αντίποδα, είδη ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματα έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σημειώνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο μετάθεσης της ημερομηνίας επανέναρξης λειτουργίας του εμπορίου, πέραν της 8ης Ιανουαρίου 2021, προειδοποιώντας για τσουνάμι λουκέτων και αδυναμίας των εμπορικών επιχειρήσεων να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους το επόμενο διάστημα. «Το εμπόριο πρέπει και μπορεί να επαναλειτουργήσει με ασφάλεια», είναι η βασική επωδός των επιχειρηματιών, οι οποίοι σε σημαντικό βαθμό εμφανίζονται διατεθειμένοι να λειτουργήσουν έστω και με περιορισμένο ωράριο ή και κάποιες ημέρες την εβδομάδα, και με μικρότερο αριθμό πελατών ανά τ.μ., προκειμένου να υπάρξει τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, αύξηση του τζίρου και ορθότερη διαχείριση των αυξημένων αποθεμάτων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ