ΓΔ: 892.27 -0.17% Τζίρος: 25.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:18:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Enria, SSM, trapezes
Φωτο: Shutterstock

Παίρνει το...μαστίγιο η ΕΚΤ για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια

Θα ασκηθεί πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, τονίζει ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία. Αυστηρότερή διαδικασία ελέγχου καταλληλότητας των στελεχών.

«Μαστίγιο» είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να πείσει ακόμη και τις πλέον απρόθυμες τράπεζες να μειώσουν το επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τους (NPLs), όπως ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία σε πρόσφατη συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. 

Ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της δημιουργίας bad banks σε εθνικό επίπεδο και προαναγγέλλει πιο «σκληρό» πλαίσιο εποπτείας αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο SSM είναι απόλυτα αποφασισμένος να προχωρήσει σε παρεμβάσεις και γι’ αυτό το ζήτημα, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο ακόμη και για τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Ενρία έως τον Νοέμβριο μόλις 21 από τις 113 τράπεζες που επιβλέπει ο SSM είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το επίπεδο των NPLs (παλιών και νέων λόγω της πανδημίας) που θα μπορούσαν να βρεθούν στους ισολογισμούς τους στο τέλος του 2021, κάτι που αντανακλά την έντονη αβεβαιότητα που δημιούργησε η πανδημία. 

«Σε αυτήν την περίπτωση (σ.σ.της διαδικασίας μείωσης των NPLs) δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το "καρότο" αλλά το "μαστίγιο". Ασκούμε πιέσεις στις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα επίπεδα των NPLs. Τους ζητάμε να θέσουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το επίπεδό τους και παράλληλα το ακριβές χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει μείωσή τους. Κατόπιν θα πρέπει να μας καταθέσουν ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα φιλόδοξο προγραμματισμό για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει», τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του SSM, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Boersen-Zeitung».

Σπεύδει, πάντως, να προσθέσει ότι αρκετές είναι οι τράπεζες που εμφανίζονται πρόθυμες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους μέσα από τη δημιουργία ειδικών εταιρειών διαχείρισης τους. Ο Ενρία δηλώνει ότι παραμένει σταθερά υπέρ της δημιουργίας bad banks σε εθνικό επίπεδο. 

«Για να είμαστε ειλικρινείς, οι τράπεζες δεν είναι απρόθυμες να χρησιμοποιήσουν τις ειδικές εταιρείες διαχείρισης. Αυτό συμβαίνει σε αρκετές χώρες όπου λειτουργούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία. Όμως υπάρχει και κάτι ακόμη. Αναφέρθηκα για πρώτη φορά στο θέμα αυτό το 2017. Κάτι που δεν καταλάβαμε έγκαιρα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος στις τράπεζες για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Μόλις το 2019 τα NPLs σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επέστρεψαν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την κρίση. Στις ΗΠΑ χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια, μετά το σοκ του 2008, για να τα καταφέρουν. Όμως για να πετύχεις τους στόχους σου με ταχύτητα πρέπει να έχεις τα κατάλληλα εργαλεία και οι ειδικές εταιρείες διαχείρισης είναι το βασικότερο από αυτά», εκτιμά ο κ. Ενρία. 

Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής κορυφαίων διοικητικών στελεχών για τις τράπεζες ο επικεφαλής του SSM τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου, μέσω του οποίου θα τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες γι’ αυτήν τη διαδικασία. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές θα είναι ότι οι τράπεζες θα κληθούν να ενημερώνουν τον SSM για τα υποψήφια κορυφαία στελέχη πριν ανακοινώσουν την τοποθέτησή τους στα διοικητικά τους συμβούλια. Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζει ο Ενρία, θα υπάρχει η δυνατότητα να εξετασθεί εκ των προτέρων η καταλληλότητα ενός υποψηφίου, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή και οι αρμόδιες αρχές να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία εάν θεωρούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. 

«Θα εξετάσουμε προσεκτικά την καταλληλότητα συγκεκριμένων στελεχών. Για παράδειγμα εάν κάποιο στέλεχος είχε αντιμετωπίσει προβλήματα σε προηγούμενες θέσεις που βρίσκονταν αυτό θα ληφθεί υπόψιν. Για παράδειγμα εάν σε μία τράπεζα επιβληθεί πρόστιμο για ξέπλυμα χρήματος θα πρέπει να επανεξετασθεί η καταλληλότητα της διοίκησής της αλλά και το κατά πόσο κάποια στελέχη της μπορεί να έχουν εμπλοκή στην όλη υπόθεση», ξεκαθαρίζει, ενώ προσθέτει ότι θα ήταν θετική, αλλά όχι απόλυτα απαραίτητη, προϋπόθεση στις διοικήσεις των τραπεζών να υπάρχουν στελέχη με γνώση Τεχνολογίας Πληροφορικής, με δεδομένες και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον τρόπο λειτουργίας τους. 

«Έχουμε διαπιστώσει ότι τράπεζες στις διοικήσεις των οποίων υπάρχει κάποιο στέλεχος εξειδικευμένο στην Τεχνολογία Πληροφορικής είναι πιο αποτελεσματικές, κυρίως έναντι των κυβερνοεπιθέσεων. Βέβαια δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να «απαιτηθεί» η ύπαρξη ενός τέτοιου στελέχους. Η εξέταση της καταλληλότητας της διοίκησης μίας τράπεζας δεν αφορά μεμονωμένα πρόσωπα. Αυτό που πρέπει να υπάρχει είναι μία ποικιλία στον τρόπο αντιμετώπισης όλων των θεμάτων, ευρύτητα στις επαγγελματικές ικανότητες. Να υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο ικανό να θέσει ακόμη και προκλήσεις στον επικεφαλής μίας τράπεζας», προσθέτει, ενώ εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει μία συνολική αλλαγή στην κουλτούρα λειτουργίας των τραπεζικών ομίλων της Ευρώπης. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία για τις τράπεζες της ευρωζώνης και την πίεση από την πανδημία

Αρκετά ισχυρές είναι σήμερα οι τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα προκαλέσουν έντονους κραδασμούς στις ασθενέστερες. Η «γραμμή άμυνας» του ESM και η εγγύηση καταθέσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο επενδυτικό στοίχημα η διάσωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων

Μέσα από τις διαδικασίες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών μπορούν να διασωθούν με νέα κεφάλαια χιλιάδες μικρομεσαίες, προβληματικές επιχειρήσεις, τονίζει ο Νίκος Καραμούζης.
ΔΙΕΘΝΗ

SSM: Τι έδειξε ο έλεγχος στα εσωτερικά υποδείγματα των τραπεζών

Τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού αυξήθηκαν κατά 275 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία έτη και διαπιστώθηκαν διαπιστωθούν πάνω από 5.000 αδυναμίες που οι τράπεζες κλήθηκαν να διορθώσουν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί λιμνάζει σε ομόλογα επιδοτούμενη ρευστότητα 41 δισ. από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ πληρώνει τις τράπεζες για να τις δανείζει, αλλά η ρευστότητα δεν κατευθύνθηκε κατά κύριο λόγο σε νέες χορηγήσεις. Σχεδόν 44 δισ. ευρώ οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε ομόλογα Ελλάδας και άλλων χωρών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση SSM: Τι είδαν οι επόπτες από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Πάνω από 15% τα δάνεια που μπήκαν το 2020 σε αναστολή. Μειώθηκαν στο 30% τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά υπάρχουν και δάνεια 24 δισ. ευρώ σε αρχική καθυστέρηση. Χαμηλότερο στην Ευρώπη το λειτουργικό κόστος.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Στουρνάρα: «Δώστε περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις - νοικοκυριά»

Μιλώντας στην εκπομπή Special Report στον ΑΝΤ1, ο διοικητής της Τρ. Ελλάδος κάλεσε τις τράπεζες να εκμεταλλευτούν την αύξηση των καταθέσεων και τη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Απαραίτητη η εξυγίανση των ισολογισμών.