ΓΔ: 1419.83 0.16% Τζίρος: 13.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:35:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Enria, SSM, trapezes
Φωτο: Shutterstock

Παίρνει το...μαστίγιο η ΕΚΤ για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια

Θα ασκηθεί πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, τονίζει ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία. Αυστηρότερή διαδικασία ελέγχου καταλληλότητας των στελεχών.

«Μαστίγιο» είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να πείσει ακόμη και τις πλέον απρόθυμες τράπεζες να μειώσουν το επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τους (NPLs), όπως ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία σε πρόσφατη συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. 

Ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της δημιουργίας bad banks σε εθνικό επίπεδο και προαναγγέλλει πιο «σκληρό» πλαίσιο εποπτείας αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο SSM είναι απόλυτα αποφασισμένος να προχωρήσει σε παρεμβάσεις και γι’ αυτό το ζήτημα, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο ακόμη και για τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Ενρία έως τον Νοέμβριο μόλις 21 από τις 113 τράπεζες που επιβλέπει ο SSM είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το επίπεδο των NPLs (παλιών και νέων λόγω της πανδημίας) που θα μπορούσαν να βρεθούν στους ισολογισμούς τους στο τέλος του 2021, κάτι που αντανακλά την έντονη αβεβαιότητα που δημιούργησε η πανδημία. 

«Σε αυτήν την περίπτωση (σ.σ.της διαδικασίας μείωσης των NPLs) δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το "καρότο" αλλά το "μαστίγιο". Ασκούμε πιέσεις στις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα επίπεδα των NPLs. Τους ζητάμε να θέσουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το επίπεδό τους και παράλληλα το ακριβές χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει μείωσή τους. Κατόπιν θα πρέπει να μας καταθέσουν ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα φιλόδοξο προγραμματισμό για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει», τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του SSM, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Boersen-Zeitung».

Σπεύδει, πάντως, να προσθέσει ότι αρκετές είναι οι τράπεζες που εμφανίζονται πρόθυμες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους μέσα από τη δημιουργία ειδικών εταιρειών διαχείρισης τους. Ο Ενρία δηλώνει ότι παραμένει σταθερά υπέρ της δημιουργίας bad banks σε εθνικό επίπεδο. 

«Για να είμαστε ειλικρινείς, οι τράπεζες δεν είναι απρόθυμες να χρησιμοποιήσουν τις ειδικές εταιρείες διαχείρισης. Αυτό συμβαίνει σε αρκετές χώρες όπου λειτουργούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία. Όμως υπάρχει και κάτι ακόμη. Αναφέρθηκα για πρώτη φορά στο θέμα αυτό το 2017. Κάτι που δεν καταλάβαμε έγκαιρα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος στις τράπεζες για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Μόλις το 2019 τα NPLs σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επέστρεψαν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την κρίση. Στις ΗΠΑ χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια, μετά το σοκ του 2008, για να τα καταφέρουν. Όμως για να πετύχεις τους στόχους σου με ταχύτητα πρέπει να έχεις τα κατάλληλα εργαλεία και οι ειδικές εταιρείες διαχείρισης είναι το βασικότερο από αυτά», εκτιμά ο κ. Ενρία. 

Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής κορυφαίων διοικητικών στελεχών για τις τράπεζες ο επικεφαλής του SSM τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου, μέσω του οποίου θα τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες γι’ αυτήν τη διαδικασία. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές θα είναι ότι οι τράπεζες θα κληθούν να ενημερώνουν τον SSM για τα υποψήφια κορυφαία στελέχη πριν ανακοινώσουν την τοποθέτησή τους στα διοικητικά τους συμβούλια. Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζει ο Ενρία, θα υπάρχει η δυνατότητα να εξετασθεί εκ των προτέρων η καταλληλότητα ενός υποψηφίου, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή και οι αρμόδιες αρχές να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία εάν θεωρούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. 

«Θα εξετάσουμε προσεκτικά την καταλληλότητα συγκεκριμένων στελεχών. Για παράδειγμα εάν κάποιο στέλεχος είχε αντιμετωπίσει προβλήματα σε προηγούμενες θέσεις που βρίσκονταν αυτό θα ληφθεί υπόψιν. Για παράδειγμα εάν σε μία τράπεζα επιβληθεί πρόστιμο για ξέπλυμα χρήματος θα πρέπει να επανεξετασθεί η καταλληλότητα της διοίκησής της αλλά και το κατά πόσο κάποια στελέχη της μπορεί να έχουν εμπλοκή στην όλη υπόθεση», ξεκαθαρίζει, ενώ προσθέτει ότι θα ήταν θετική, αλλά όχι απόλυτα απαραίτητη, προϋπόθεση στις διοικήσεις των τραπεζών να υπάρχουν στελέχη με γνώση Τεχνολογίας Πληροφορικής, με δεδομένες και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον τρόπο λειτουργίας τους. 

«Έχουμε διαπιστώσει ότι τράπεζες στις διοικήσεις των οποίων υπάρχει κάποιο στέλεχος εξειδικευμένο στην Τεχνολογία Πληροφορικής είναι πιο αποτελεσματικές, κυρίως έναντι των κυβερνοεπιθέσεων. Βέβαια δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να «απαιτηθεί» η ύπαρξη ενός τέτοιου στελέχους. Η εξέταση της καταλληλότητας της διοίκησης μίας τράπεζας δεν αφορά μεμονωμένα πρόσωπα. Αυτό που πρέπει να υπάρχει είναι μία ποικιλία στον τρόπο αντιμετώπισης όλων των θεμάτων, ευρύτητα στις επαγγελματικές ικανότητες. Να υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο ικανό να θέσει ακόμη και προκλήσεις στον επικεφαλής μίας τράπεζας», προσθέτει, ενώ εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει μία συνολική αλλαγή στην κουλτούρα λειτουργίας των τραπεζικών ομίλων της Ευρώπης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Claudia Buch, SSM, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SSM: Οι τράπεζες να αξιοποιήσουν τα κέρδη για να «χτίσουν» αποθεματικά

Αβεβαιότητα και κινδύνους διαπιστώνει η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού, Κλαούντια Μπουχ και προτρέπει τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τα κέρδη από τα υψηλά επιτόκια για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περνούν οι τράπεζες το stress test της ΕΚΤ, αυστηροί έλεγχοι ρευστότητας

Την αισιοδοξία του για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της ευρωζώνης δηλώνει ο Α. Ενρία. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμών στα μερίσματα. Σε εβδομαδιαία βάση η εποπτεία της ρευστότητας.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος χρόνου για φθηνά δάνεια 500 δισ. που έδωσε στις τράπεζες η ΕΚΤ

Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι ιταλικές τράπεζες, ενώ οι ελληνικές διαθέτουν επαρκή αποθεματικά στην κεντρική τράπεζα. Η ΕΚΤ δεν εξετάζει ανανέωση των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων.
Enria
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενρία (SSM): Να μην ξεχνούν οι τραπεζίτες τον κίνδυνο σοβαρής ύφεσης

Πώς απαντά ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ στις επικρίσεις από τραπεζίτες για υπερβολική απαισιοδοξία και παρεμβάσεις στη διοίκηση των τραπεζών. Τι λέει για τα ρίσκα στις αγορές και τον κίνδυνο νέας κρίσης.