ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βελτιώνεται το κλίμα στη βιομηχανία, πιο αισιόδοξα τα νοικοκυριά

Αξιοσημείωτη η βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Δεκέμβριο ενώ πιο αισιόδοξα και τα νοικοκυριά μετά από 5μήνες πτώσης της εμπιστοσύνης. Προβληματισμός για τον Ιανουάριο καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις άρσης του lockdown.

Την σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία κατέγραψε η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας για τον περασμένο Δεκέμβριο, που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Η ενίσχυση στις επιχειρηματικές προσδοκίες, κυρίως λόγω της βελτίωσης των προβλέψεων για την εξέλιξη της παραγωγής τους επόμενους μήνες σε συνδυασμό με την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά από πέντε μήνες συνεχούς πτώσης, οδήγησαν σε οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Συγκεκριμένα ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε οριακά τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις 91,5 μονάδες, έναντι 91,0 μονάδων τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία φυσικών καταστημάτων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και την εφαρμογή του click-away στο λιανικό εμπόριο για την εορταστική περίοδο, καθώς και οι προσδοκίες άρσης σε κάποιο βαθμό του lockdown από τις αρχές Ιανουαρίου, θεωρούνται οι βασικές αιτίες για την ενίσχυση της αισιοδοξίας των νοικοκυριών.

Ωστόσο, το γεγονός ότι τελικά η αναστολή λειτουργίας παρατάθηκε στην αρχή του νέου έτους, αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στις προσδοκίες τους τον Ιανουάριο.

Αξιοσημείωτη βελτίωση στη Βιομηχανία

Σύμφωνα με ΙΟΒΕ ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στις 93,3 (από 89,2 τον Νοέμβριο) μονάδες, παραμένοντας ωστόσο πολύ χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα (104,2 μον. – Δεκέμβριος 2009).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ήταν σχεδόν αμετάβλητο όπως και το ύψος των αποθεμάτων, ενώ το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκε αισθητά.

Αναλυτικά:

  • Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις -21 μονάδες (από -22 μον. τον Νοέμβριο), με το 35% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 14% (από 15%)να αναφέρει το αντίθετο.
  • Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο μεταβλήθηκε από αρνητικό σε θετικό και διαμορφώθηκε στις +5 μονάδες (από -5), με το 23% (από 17%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και μόλις το 18% (από 22%) μείωσή της.
  • Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο μεταβλήθηκε οριακά στις +13 (από +15) μονάδες, με το 23% (από 22%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 10% (από 7%) να δηλώνει το αντίθετο.
  • Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο κυρίως τάσεις επιδείνωσης: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησαν αισθητά, στις +10 μονάδες (από +17), οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ήταν ουσιαστικά αμετάβλητες, στις -21 (από -22) μονάδες, ενώ οι θετικές προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν ήπια (+17 μονάδες από +14).
  • Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν ήπια και το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +8 μον. από +2, με το 28% (από 25%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα και το 19% (από 23%) μείωσή τους. Παράλληλα, ο ήπια θετικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησε στις -1 (από +6) μονάδες, με το 33% (από 27%) των ερωτηθέντων να εκτιμά μείωσή τους.
  • Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν οριακά, στους 3,9 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να ενισχύεται στο 74,2% (από 72,8%).
  • Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση ενισχύθηκε στις +6 μονάδες (από +1 μονάδες), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 14% (από 10%) και το 8% σταθερά να αναμένει υποχώρηση.
  • Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών ενισχύθηκε στις +7 μονάδες, με το 81% (από 87%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το προσεχές τρίμηνο και ένα 13% (από μόλις 8%) να αναμένει άνοδο.

 

Σε επίπεδο βασικών τομέων, οι προσδοκίες στα Καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκαν στις 94,8 μονάδες (από 89,0 μον). Σημειώθηκε οριακή βελτίωση στις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ παράλληλα τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες ενισχύθηκαν σημαντικά. Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά, ο δείκτης βελτιώθηκε σημαντικά, στις 98,0 (από 82,8) μονάδες.

Η ενίσχυση προήλθε κυρίως από τη σημαντική βελτίωση στις παραγγελίες και τη ζήτηση, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους 3-4 προσεχείς μήνες να κινούνται ήπια ανοδικά, ενώ το ύψος των αποθεμάτων μειώθηκε σημαντικά. Οριακή βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 90,9 (από 90,2) μονάδες, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να ενισχύονται ήπια, ενώ παράλληλα οι ήπια αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή τους 3-4 ερχόμενους μήνες ισοσκελίστηκαν και τα αποθέματα ήταν αμετάβλητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» στην ανάπτυξη της βιομηχανίας από το υψηλό κόστος ενέργειας

Κατά 46% ακριβότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. η ενέργεια που καταναλώνει η ελληνική βιομηχανία, κυρίως εξαιτίας των υψηλών του ρεύματος. Προτάσεις πολιτικής σε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τρ. Ελλάδος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτίναξη της βιομηχανίας με πέντε μέτρα - κλειδιά

Πώς θα αυξηθούν δυναμικά οι βιομηχανικές επενδύσεις, η ανάπτυξη και η απασχόληση μέσα από την αύξηση των αποσβέσεων, τη μείωση φόρων, εισφορών και κόστους ενέργειας και με την αύξηση των επιδοτήσεων. Αποκαλυπτική μελέτη του ΙΟΒΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα στις κατασκευές με έργα άνω των 50 δισ. στην 3ετία 2024 - 2026

Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου για τα επόμενα χρόνια με ώθηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ - ΤΜΕΔΕ. Ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η χρηματοδότηση των εταιρειών οι βασικές προκλήσεις.