Φωτο: Shutterstock

Προς «πάγωμα» του προστίμου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Οι αποφάσεις αναμένεται να γνωστοποιηθούν πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ενώ αναμένεται να δοθούν κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών αποδείξεων το 2021. 

Προς «πάγωμα» του προστίμου για όσους δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά δαπάνες που αντιστοιχούν στο 30% των εισοδημάτων τους προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο, καθώς η πανδημία του κορονοϊού και η διατήρηση των κλειστών καταστημάτων παρατείνουν τις οικονομικές δυσκολίες. 

Σύμφωνα με όσα ισχύουν έως τώρα, ο φόρος που επιβάλλεται στη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών (30% επί του εισοδήματος) με ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής και στο ύψος των δαπανών που έγιναν, ανέρχεται στο 22%. Επίσης, για όσους καταβάλλουν πάνω από το 60% του πραγματικού εισοδήματός τους για την πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων και για ενοίκια (κύριας ή/και δευτερεύουσας κατοικίας, επαγγελματικής στέγη, το όριο του 30% μειώνεται σε 20%.

Σημειώνεται πως οι αποφάσεις αναμένεται να γνωστοποιηθούν πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων ώστε έγκαιρα να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, πριν την έκδοση των πρώτων «λογαριασμών» φόρου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δοθούν κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών αποδείξεων το 2021. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ