ΓΔ: 894.3 0.00% Τζίρος: 58.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Παγώνουν» οι επενδύσεις από ξένους στην ελληνική αγορά ακινήτων

Μεγάλη πτώση κατά 41% στις ξένες επενδύσεις σε ακίνητα στο 9μηνο του 2019, ενώ κατέρρευσε το πρόγραμμα Golden Visa. Δυσμενείς οι προοπτικές και για το α' εξάμηνο του 2021.

Στον «πάγο» αναμένεται να διατηρηθεί η κτηματαγορά, τουλάχιστον και για το πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς ο βασικότερος «κινητήριος μοχλός» της, η αγοραστική ζήτηση από το εξωτερικό, θα συνεχίσει να απουσιάζει. Με την πανδημία να μαίνεται και σε πολλές χώρες να παρατηρείται ακόμα κι ένα «τρίτο κύμα» νέων κρουσμάτων, όλα δείχνουν ότι η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών θα απαιτήσει ακόμα αρκετούς μήνες, έως ότου πραγματωθεί, ανάλογα φυσικά και με την πορεία των εμβολιασμών.

Έτσι, στην αγορά ακινήτων δεν αναμένουν μεγάλη κινητικότητα από το εξωτερικό, κάτι άλλωστε που πιστοποιείται και από την πορεία των εισροών κεφαλαίων για την πραγματοποίηση αγορών ακινήτων. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, εισέρρευσαν στην χώρα 220,7 εκατ. ευρώ, μέγεθος που υπολείπεται κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Ωστόσο, πρόκειται για το τρίμηνο του 2020, κατά το οποίο η αγορά λειτούργησε σχεδόν ομαλά, καθώς είχαν αρθεί τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στην συντριπτική πλειονότητα των χωρών.

Σε επίπεδο εννιαμήνου, η εικόνα είναι πολύ πιο αποκαλυπτική της πτώσης. Συγκεκριμένα, οι εισροές κεφαλαίων στην κτηματαγορά μειώθηκαν στα 592 εκατ. ευρώ, από 1,03 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Δηλαδή, οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν από το ξένους επενδυτές υποχώρησαν κατά 41%. Η κάμψη αναμένεται να είναι πολύ εντονότερη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, καθώς όχι μόνο υπήρξε εκ νέου εντατικοποίηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αλλά επιπλέον, το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ήταν ένα από τα καλύτερα διαχρονικά, καθώς είχαν εισρεύσει στη χώρα σχεδόν 420 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα αυτή αντανακλάται και στην πορεία του προγράμματος Golden Visa. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το 2020 εκδόθηκαν μόλις 403 νέες άδειες παραμονής προς επενδυτές από τρίτες χώρες. Στον αντίποδα, το 2019 είχαν εκδοθεί 3.504 άδειες, δείγμα της επενδυτικής «φρενίτιδας», η οποία είχε πυροδοτήσει και μια σημαντική ανάκαμψη των αγοραπωλησιών και ασφαλώς και των τιμών, σε περιοχές, όπως τα νότια προάστια της Αττικής, το κέντρο της Αθήνας και σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Πάντως, η κυριαρχία των Κινέζων επενδυτών δεν έχει εμφανίσει σημάδια υποχώρησης. Μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί συνολικά 8.011 άδειες, εκ των οποίων το 73%, ή 5.927, αφορούν επενδύσεις που έγιναν από Κινέζους αγοραστές ακινήτων. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Τουρκία, με 524 άδειες και στην τρίτη η Ρωσία με 322 άδειες.

Το κατά πόσο βέβαια, οι επενδυτές αυτοί θα επιστρέψουν με την ίδια ζέση που είχαν προ πανδημίας, είναι ένα ερώτημα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση, θα υπάρξει μια σχετική επιφύλαξη από τους υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου να αξιολογήσουν το πού βρίσκεται η αγορά ακινήτων και τι προοπτικές παρουσιάζει, ιδίως μετά το πλήγμα που έχει υποστεί η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και τα εισοδήματα των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Η συντριπτική πλειονότητα των ξένων αγοραστών αναζητά ακίνητο στην Ελλάδα, με στόχο την εκμετάλλευσή του και όχι για ίδια χρήση. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις καταγράφουν κάθετη πτώση και τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά περίπου 80% από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν δεύτερες, ή και… τρίτες σκέψεις, από αρκετούς επενδυτές, προτού προβούν σε κάποια κίνηση.

Πάντως, οι τιμές πώλησης κατοικιών, εξακολουθούν να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έστω κι αν ο ρυθμός της ανόδου έχει μετριαστεί αισθητά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Αττική, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,6% κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2020. Αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι πιθανό να τηρήσουν στάση αναμονής, έως ότου διαπιστώσουν κάποια αποκλιμάκωση των αξιών, ώστε αυτές να είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες με την νέα οικονομική πραγματικότητα στην μετά την πανδημία περίοδο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «νομάδες» και συνταξιούχους ποντάρει η αγορά κατοικίας

Κίνητρα σε εργαζομένους υψηλών εισοδημάτων που εργάζονται εξ αποστάσεως και σε ξένους συνταξιούχους για εγκατάσταση στην Ελλάδα δημιουργούν προσδοκίες στην αγορά ακινήτων. Ο ρόλος της Golden Visa.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν στο κέντρο της Αθήνας

Επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ σε νέες μονάδες στο κέντρο της πρωτεύουσας από εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα και ξενοδοχειακές αλυσίδες. Η πανδημία προκάλεσε καθυστερήσεις, αλλά όχι και ματαιώσεις επενδύσεων.
Business Daily-Katasthma-Trapezes-Ethniki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνουν τραπεζικά καταστήματα, πίεση στα εμπορικά ακίνητα

Η πανδημία επιταχύνει τη συρρίκνωση των τραπεζικών δικτύων και ενισχύει την προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση. Αβέβαιη η απορρόφησή τους από άλλες επιχειρήσεις, αναμένεται πτώση στα μισθώματα.