ΓΔ: 900 0.28% Τζίρος: 27.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:49:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Eurobank: Ανθεκτική η βιομηχανία στο lockdown του Νοεμβρίου

Μετά την απότομη πτώση τον περασμένο Απρίλιο, η ελληνική βιομηχανία παρουσίασε σχετική ανθεκτικότητα στον δεύτερο γύρο των περιοριστικών μέτρων.

Ο κλάδος της ελληνικής βιομηχανίας (πλην κατασκευών), έπειτα από την απότομη κάμψη – σε όρους παραγωγής – που σημείωσε τον Απρίλιο 2020 (-8,7% MoM, -12,8% ΜοΜ στη μεταποίηση), ανέκαμψε και τον Νοέμβριο 2020, παρά το δεύτερο lockdown, ο δείκτης παραγωγής στη βιομηχανία προσέγγισε τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2020 σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank «7 ημέρες οικονομία».

Η σχετικά καλή επίδοση των εξαγωγών εμπορευμάτων δύναται να ερμηνεύσει σε έναν βαθμό αυτό το αποτέλεσμα. Όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, παρόμοια πορεία ακολούθησε και ο δείκτης παραγωγής στη μεταποίηση, με την παρατήρηση του Νοεμβρίου 2020 να αποτελεί υψηλό 10 μηνών. 

Tα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2020 είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτούν στις 9/2/2021 (πηγή: ΕΛΣΤΑΤ). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παράταση, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, του δεύτερου lockdown, και την υψηλή συνεισφορά των πετρελαιοειδών (35,2% MoM) στην αύξηση της συνολικής παραγωγής στη βιομηχανία τον Νοέμβριο 2020 (6,2% MoM, 4,7% ΜοΜ στη μεταποίηση), τότε δεν αποκλείεται να καταγραφεί διόρθωση στα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2020. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το μερικό και βραχύβιο άνοιγμα της αγοράς υπό τη μορφή παράδοσης / παραλαβής εκτός καταστήματος (click away) δύναται να είχε θετική επίδραση στα επίπεδα παραγωγής του εν λόγω τομέα της οικονομίας.      

EUROBANK

Ένα επιπρόσθετο θετικό στοιχείο αναφορικά με την ανάκαμψη της ελληνικής βιομηχανίας μετά το πρώτο lockdown είναι η ενίσχυση του βαθμού χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού (βλέπε Σχήμα 2). Όπως οι κατά κεφαλήν ώρες εργασίας αποτελούν ένα μέτρο του βαθμού εκμετάλλευσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας (labour utilization rate), έτσι και το προαναφερθέν μέγεθος δύναται να θωρηθεί ως ένα μέτρο του βαθμού εκμετάλλευσης του παραγωγικού συντελεστή του κεφαλαίου (physical capital utilization rate). Σύμφωνα με το Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας της Τραπέζης της Ελλάδος (ως πηγή στον σχετικό πίνακα αναφέρεται το ΙΟΒΕ), ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία αυξήθηκε στο 74,2% τον Δεκέμβριο 2020 από 64,8% τον Μάιο 2020 (χαμηλό 47 μηνών).    

EUROBANK

Οι παραπάνω παρατηρήσεις δείχνουν ότι η ελληνική βιομηχανία παρουσίασε σχετική ανθεκτικότητα στον δεύτερο γύρο των περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον αποκαλύπτουν την ασύμμετρη φύση, σε όρους επίδρασης των επί μέρους κλάδων της οικονομίας, της διαταραχής του κορoνοϊού COVID-19. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο δείκτης που... προαναγγέλλει την επερχόμενη ύφεση

Τη μεγάλη πτώση του δείκτη χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού τον Απρίλιο επισημαίνει η Eurobank ως «προπομπό» της συρρίκνωσης του ΑΕΠ. «Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα», τονίζει σχετικά με τα μέτρα στήριξης.
Tourismos, Turism, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τοπίο στην ομίχλη τα τουριστικά έσοδα, αβεβαιότητα στην οικονομία

Παρά τις προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, πολλά θα κριθούν στο πεδίο του τουρισμού όπου επικρατεί έντονη αβεβαιότητα, τονίζει η Eurobank. Οι αφίξεις τον Ιούνιο ήταν μόλις 34% των αντίστοιχων του 2019.