ΓΔ: 894.3 0.00% Τζίρος: 58.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μπόνους σε όσους έκλεισαν με κρατική εντολή

Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων «κόπηκαν» καθώς η πτώση του τζίρου τους δεν ξεπερνούσε το 20%. Στο μέτρο εντάσσονται και όσες επιχειρήσεις ξεκίνησαν λειτουργία στο γ' τρίμηνο του 2020.

Επιπλέον ενίσχυση για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή αλλά και «κόφτη» σε αρκετές εκ των οποίων έχουν καταθέσει αίτηση για τον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, παρέχει το υπ. Οικονομικών, βάσει της απόφασης η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. 

Παράλληλα όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, στον πέμπτο κύκλο θα ενταχθούν και νέες επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, τόνισε ότι «στο  μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών έως και το γ' τρίμηνο του 2020 και ως βάση υπολογισμού της μείωσης του κύκλου εργασιών θα ληφθεί η πτώση τουλάχιστον κατά 20% του τζίρου του τετραμήνου Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020 και οι ενισχύσεις θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2021».

Βάσει της απόφασης θα υπάρξει ενίσχυση για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων από 2.000 έως και 4.000 ευρώ με το σύνολο των κεφαλαίων που θα δοθούν να φθάνει στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καταβολές θα ξεκινήσουν από την επόμενη Τετάρτη. 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης διαμορφώνεται έως εξής:

α) για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, πολιτισμός, αθλητισμός) η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από:

- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν έως πέντε εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020,

- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πέντε εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020.

β) Για τις λοιπές επιχειρήσεις η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 1.000 ευρώ. Σημειώνεται οτι η ενίσχυση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Συνολικά υπέβαλλαν αίτηση 732.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων όμως άνω των 262.000 «κόπηκαν» καθώς δεν κάλυπταν τα κριτήρια και κυρίως αυτό για μείωση τζίρου κατά 20% κατά του τελευταίους τέσσερις μήνες του περασμένου έτους. Επίσης μεγάλος αριθμός αιτήσεων, περίπου 100.000, έγιναν από επιχειρήσεις που είχαν μεν πτώση τζίρου, αλλά μικρότερη από το όριο του 20%.

Η απόφαση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για όσους πήραν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Χρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο 35% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα μπορέσουν να λάβουν άμεσα όσοι συμμετείχαν στους τελευταίους κύκλους του προγράμματος όπου προβλέπεται διαγραφή του 50% της χρηματοδότησης. 
Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός για μέτρα στήριξης στην πανδημία

Επιβεβαιώνει ο Θ. Σκυλακάκης ότι θα αυξηθεί το κόστος των μέτρων στήριξης λόγω των δυσμενών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης και ANFAs «στήριξαν» τα δημόσια έσοδα στο 8μηνο

Τα φορολογικά έσοδα έφθασαν στα 28,7 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μικρή πτώση 0,5% έναντι του στόχου, με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη, να εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία τους.