ΓΔ: 875.44 -0.15% Τζίρος: 107.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Σε καθεστώς επανεξέτασης το όριο αποδείξεων και τα τεκμήρια διαβίωσης

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών βασικός στόχος είναι να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο πλαίσιο, όμως, των «αντοχών» των διαθεσίμων του Δημοσίου.

Το πλήγμα που έχει προκαλέσει η πανδημία στα εισοδήματα επιχειρήσεων και νοικοκυριών διατηρεί στο προσκήνιο την πιθανότητα αλλαγών τόσο αναφορικά με το όριο αποδείξεων αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν, ήδη, ληφθεί όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και η κάλυψη παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτούς που πλήττονται, προσθέτοντας ότι βασικό κριτήριο είναι η «αντοχή» των διαθεσίμων του Δημοσίου. 

Αναφορικά με το θέμα των τεκμηρίων υποστήριξε ότι «το ζήτημα είναι αρκετά διττό. Για  παράδειγμα υπάρχουν τα μέτρα στήριξης που είναι αφορολόγητα και στην ουσία στηρίζουν τη βιωσιμότητα . Αναγκαστικά θα πρέπει να ξανά δούμε τα τεκμήρια. Προφανώς θα λειτουργήσουν, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Είναι η πιο δύσκολη πλευρά καθώς θα πρέπει να εξετασθούν και τα δεδομένα των προγραμμάτων στήριξης. Θα εξετασθεί το επόμενο  διάστημα».

Για το ζήτημα της συλλογής αποδείξεων και το αφορολόγητο ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι «υπάρχει βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown. Βέβαια, υπάρχει και σοβαρή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Υπολογίζω Αύξηση 8-10% σε σχέση με το τι θα συνεβαίνε χωρίς την πανδημία. Θα μετρήσουμε κατανάλωση του 2020, θα δούμε τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και θα δούμε ποια είναι η μείωση», τονίζοντας ότι για το περασμένος έτος, θα είναι λιγότερο από το 30% που ισχύει τώρα.

«Τα δημόσια οικονομικά υπέστησαν πολύ σοβαρό πλήγμα στη διάρκεια της πανδημίας. Δεν έχουμε πλεονάσματα, έχουμε σοβαρά πρωτογενή ελλείματα. Πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο που βοηθά να διορθωθεί η μεγάλη αδικία της φοροδιαφυγής. Θα είμαστε λογικοί στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στον έκτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έκανε λόγο ότι «βασικό χαρακτηριστικό για να λάβεις επιστρεπτέα προκαταβολή είναι να παρουσιάζεις μείωση τζίρου. Στον τελευταίο κύκλο, 260.000 επιχειρήσεις, ενώ είχαν αύξηση τζίρου και έκαναν αίτηση για την επιστρεπτέα». Όπως, πρόσθεσε, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, «μαζί με την κάλυψη ενοικίων, που είναι σημαντικό θέμα, και τις αναστολές, είναι πακέτο που καλύπτει τις ανάγκες, με τον τρόπο που μπορούμε τώρα. Πολύ λιγότερο από ότι κανείς θα ήταν ευχαριστημένος, αλλά είναι μεγάλη η ζημία υφίσταται η οικονομία. Ξεπεράσαμε αρκετά τα 24 δις που ήταν ζημιά η περσινή. Προστίθεται ζημιά και θα προστίθεται μέχρι να τελειώσει η πανδημία».

Σχετικά με το πρόγραμμα κάλυψης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «να βελτιώσουμε την πιθανότητα βιωσιμότητας επιχειρήσεων που κινδυνεύουν. Δεν είναι μέτρο που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις». Το μέτρο θα αφορά τις επιχειρήσεις που υπέστησαν μείωση τζίρου της τάξης του 30%. «Θα βοηθήσει να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας» συμπλήρωσε, τονίζοντας ακόμη ότι «η Κομισιόν έχει θέσει πιο αυστηρά κριτήρια για το εν λόγω μέτρο»

Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «άσπρη μέρα στην οικονομία θα δούμε όταν τελειώσει η πανδημία. Μέχρι τότε θα είναι δύσκολα. Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια μέχρι τότε. Η επόμενη μέρα της οικονομίας θα είναι μέρα πραγματικής ανάκαμψης» σημείωσε. Και συνέχισε: «Προσπαθούμε να στοχεύσουμε όσο καλύτερα γίνεται τα μέτρα, ώστε να ενισχυθούν αναλογικά περισσότερο αυτοί που περισσότερο κινδυνεύουν. Τα πράγματα ήταν διαφορετικά πριν έξι μήνες ή έναν χρόνο. Πλέον έχουμε εικόνα του τι συνέβη σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε έναν ελεύθερο επαγγελματία, σε κάθε αγρότη. Έτσι μπορούμε να είμαστε πιο στοχευμένοι και να κρατήσουμε περισσότερους ζωντανούς» σχολίασε αναφορικά με το πού και πώς θα εστιάζουν τα επόμενα μέτρα στήριξης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για όσους πήραν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Χρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο 35% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα μπορέσουν να λάβουν άμεσα όσοι συμμετείχαν στους τελευταίους κύκλους του προγράμματος όπου προβλέπεται διαγραφή του 50% της χρηματοδότησης. 
Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός για μέτρα στήριξης στην πανδημία

Επιβεβαιώνει ο Θ. Σκυλακάκης ότι θα αυξηθεί το κόστος των μέτρων στήριξης λόγω των δυσμενών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.