ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Euros, Money, xrhmata,
Φωτο: Shutterstock

Πώς θα δοθεί η ένεση ρευστότητας με την επιδότηση παγίων δαπανών

Κύριο κριτήριο η μείωση τζίρου τουλάχιστον κατά 30% την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020. Ποιες δαπάνες καλύπτονται σε ποσοστό τουλάχιστον 70%. Τον Μάρτιο έρχεται η έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Η έκταση της «ταμειακής ζημιάς» από την πανδημία σε συνδυασμό με το είδος της δραστηριότητας και το μέγεθος της επιχείρησης θα αποτελέσουν τα κλειδιά για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι παράμετροι που αφορούν στο ποσοστό και τον τρόπο της επιδότησης καθώς και τις επιλέξιμες δαπάνες, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τη Κομισιόν, το βέβαιο είναι η πτώση του τζίρου θα αφορά στην περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου και συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 θα πρέπει να ήταν τουλάχιστον 30%.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, το νέο μέτρο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί στο διάστημα Μαρτίου - Απριλίου και βασίζεται στο Προσωρινό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει ότι:

  • Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
  • Το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανά επιχείρηση για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021 είναι 3.000.000 ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.
  • Το ποσοστό κάλυψης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών και φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά το εύρος θα πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.
  • Η ενίσχυση δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, με εξαίρεση τις πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις, που ήταν ήδη προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης.

Πάντως τα ανώτατα όρια ενισχύσεων, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο πως θα φτάσουν στην περίπτωση της Ελλάδας το 70% ή 90%, εξέλιξη που συναρτάται με τα ταμειακά περιθώρια του Δημοσίου και το πλήθος των δικαιούχων

Οι ενισχύσεις σε κάθε περίπτωση θα είναι «καθαρές», μη επιστρεπτέες αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα είναι σε μετρητά. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια, είτε να είναι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων όπως γίνεται τώρα με την επιστρεπτέα προκαταβολή, είτε να αφορούν σε ενισχύσεις μέσω φορολογικών εκπτώσεων ή εκπτώσεων ασφαλιστικών εισφορών. Δεν αποκλείεται ακόμα και συνδυαστική κάλυψη με τις παραπάνω επιλογές.

Με το μέτρο θα καλύπτονται πάγιες δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο αλλά και δαπάνες μισθοδοσίας ή ενοικίων εφόσον δεν καλύπτονται από άλλα μέτρα ενίσχυσης. Μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες είναι οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, οι οποίες δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη ούτε από άλλες πηγές, όπως ασφάλιση, προσωρινά μέτρα ενίσχυσης ή στήριξη από άλλες πηγές, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η επιδότηση μισθών και εισφορών κ.α..

Τον Μάρτιο η έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή

Εκτός από την επιδότηση παγίων δαπάνων, «ανάσες» στις επιχειρήσεις θα προσφέρει ο έκτος κύκλος του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, για τον οποίο το υπ. Οικονομικών έχει προϋπολογίσει να διαθέσει 750 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται αύξηση του προϋπολογισμού, με βάση τις ανάγκες που θα δημιουργήσουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Η έκτη επιστρεπτέα προκαταβολη θα χορηγηθεί τον Μάρτιο, όπως επιβεβαίωσε χθες στη Βουλή ο Χρ. Σταϊκούρας, και θα καλύψει τους δύο πρώτους μήνες του 2021.

Εξάλλου, με απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα, θα διευρυνθούν οι δικαιούχοι της πέμπτης επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς θα γίνουν επιλέξιμες:

  1. Οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29η Φεβρουαρίου 2020, καθώς και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, και οι οποίες ανήκουν σε κλάδους που πλήττονταν άμεσα την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020 (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, μεταφορές και άλλοι κλάδοι που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή την εν λόγω περίοδο). Αυτές οι επιχειρήσεις θα καταστούν επιλέξιμες ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους. Ειδικά για τις παραπάνω επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 19 Ιανουαρίου 2021, η πλατφόρμα “myBusinessSupport”, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου που λήγει στις 2 Φεβρουαρίου 2021, θα ανοίξει και πάλι για την αποδοχή από μέρους των ανωτέρω επιχειρήσεων των ποσών ενίσχυσης, με καταληκτική ημερομηνία τις 8 Φεβρουαρίου 2021. Το ύψος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης για τις εν λόγω επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ. Εάν παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, το ύψος της ενίσχυσης αυξάνεται στα 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και στα 4.000 ευρώ, εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.
  2. Οι επιχειρήσεις που δήλωσαν έως τις 19 Ιανουαρίου 2021 στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα “myBusinessSupport”, αλλά δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για δύο δόσεις κονδυλίων από την Ευρώπη ύψους 2,9 δισ.

Τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την τελευταία δόση από τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θέλει να «ξεκλειδώσει» η κυβέρνηση, εκπληρώνοντας έως τα τέλη Οκτωβρίου μια μεγάλη λίστα προαπαιτούμενων δράσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείσιμο - αστραπή στη νέα αξιολόγηση, έγκριση για δόση 747 εκατ. ευρώ

Σήμερα σε συνάντηση του Χ. Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των Θεσμών κλείνει η 14η και τελευταία αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας. Τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο αναμένονται οι επόμενες δόσεις στην Αθήνα.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταίο βήμα προς την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

Αρχίζει η τελευταία αξιολόγηση και ολοκληρώνεται με γρήγορες διαδικασίες την επόμενη εβδομάδα. Ποια είναι τα 12 ορόσημα που θα ελέγξουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, τι θα γίνει με τις δύο δόσεις επιστροφής κερδών από ομόλογα.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερος γύρος παρεμβάσεων στήριξης, νέο «κούρεμα» στην επιστρεπτέα

Πρόσθετα μέτρα για ενδεχόμενη παράταση της υγειονομικής κρίσης επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Τι θα γίνει με επιστρεπτέα προκαταβολή, κορονοχρέη, επιδότηση ενοικίων και χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «κάρτα ενέργειας» και ευκολίες για την πληρωμή των λογαριασμών

Νέα μορφή επιδότησης του κόστους ρεύματος στους ασθενέστερους και πολλές δόσεις στην πληρωμή λογαριασμών εξετάζει τώρα η κυβέρνηση, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τον Απρίλιο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «ψαλίδι» 12,3 δισ. σε μέτρα στήριξης: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Δραστική δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της μείωσης των μέτρων στήριξης προβλέπει το νέο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Ανάπτυξη 6,2% το 2022 με ρεκόρ αύξησης επενδύσεων κατά 30%.