ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πεντακόσια εκατ. το μήνα το κόστος από τα νέα περιοριστικά μέτρα

Το κράτος έχει ακόμη δυνατότητες να προσφέρει στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αξιοποιώντας την πρόσβαση στις αγορές, αλλά όλοι πρέπει να προσέξουν τι ζητούν, τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Κόστος 500 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, όπως τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει όλοι να δείξουν μεγάλη προσοχή στα αιτήματα που διατυπώνουν για πρόσθετα μέτρα στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε ότι «την προηγούμενη Παρασκευή, η κυβέρνηση πήρε, και ορθά, κάποια μέτρα στο υγειονομικό πεδίο. Αυτά τα μέτρα, που ισχύουν από την Παρασκευή, σε σχέση με τα μέτρα που ίσχυαν μία εβδομάδα πριν, κοστίζουν 500 εκατ. ευρώ -σε μηναία βάση- στον κρατικό προϋπολογισμό». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «το ελληνικό Δημόσιο, η ελληνική κυβέρνηση είναι εδώ για να βοηθήσει», αλλά έσπευσε να περιορίσει τις προσδοκίες για μέτρα στήριξης, τονίζοντας: «Απλά θα επαναλάβω τις δυσκολίες, την προσοχή που πρέπει να έχουμε όλοι στο τι ζητάμε, τη διορατικότητα που πρέπει να έχουμε στο τι θα ακολουθήσει και την ανάγκη όλοι να έχουμε μια υπεύθυνη στάση».

Παρεμβαίνοντας κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την απογραφή του 2021, και τη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «μαζί με το κόστος των νέων περιοριστικών μέτρων, είχαμε λιγότερα έσοδα τον Ιανουάριο, σε σχέση με τα εκτιμώμενα στον προϋπολογισμό», σημειώνοντας πάντως ότι η Ελλάδα βγήκε την περασμένη εβδομάδα στις αγορές και άντλησε 3,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε μάλιστα ότι 301.689 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 907 εκατ. ευρώ από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ότι 355.314 δικαιούχοι πήραν 42 εκατ. επίδομα θέρμανσης και ότι 39.355 ιδιοκτήτες ακινήτων πήραν άλλα 4 εκατ. ευρώ.

Επανέλαβε, δε, ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί, αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο τρόπο, τους διευρυμένους βαθμούς ελευθερίας που δημιουργούμε μέσω των εξόδων στις αγορές, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει όλα να γίνουνε με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα, και ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι».

Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι «έτοιμο» να προσφέρει πρόσθετους πόρους, άνω των 7,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Θα είναι περισσότερα από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί, γιατί είναι μεγαλύτερη η ανάγκη», είπε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως είναι μια δύσκολη χρονιά και η κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Γι’ αυτό, όπως δήλωσε, «ενισχύουμε το οπλοστάσιο για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στα τεκμήρια διαβίωσης

Ο υπ. Οικονομικών επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των απωλειών, ενώ το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό κόστος καθολικού lockdown.