ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ESM, Eurozone
Φωτο: Shutterstock

Ενεργοποιεί μέτρο ελάφρυνσης χρέους ο ESM, κέρδος για την Ελλάδα 122,5 εκατ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλ. Ρέγκλινγκ «είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

Την απαλοιφή της προσαύξησης του επιτοκίου δανεισμού κατά 2% για την Ελλάδα αποφάσισε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), για το δάνειο ύψους 11,2 δισ. που έλαβε η χώρα μας από αυτόν το 2012. 

Με αυτήν την απόφαση η χώρα μας εξασφαλίζει ελάφρυνση 122 εκατ. ευρώ των δαπανών που καταβάλλει για τόκους, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 ο Μηχανισμός είχε εκταμιεύσει 644,42 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το εισόδημα που αποκτήθηκε από συμμετοχές σε SMP / ANFA

«Η Ελλάδα συνέχισε τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία σε δύσκολες συνθήκες Η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον, εφαρμόζεται μια σημαντική μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας. Ως εκ τούτου, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έδωσαν θετική αξιολόγηση σχετικά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις », δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ

Προσέθεσε επίσης ότι «είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να υποστηρίξει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

esm, regling, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για το χρέος: Ζητά επαναφορά σε πλεονάσματα

Ο επικεφαλής του ESM, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει πολύ καλή πορεία και στον χειρισμό της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα μετά το πέρας αυτής θα πρέπει να επιστρέψει σε «ορθή δημοσιονομική πορεία».
ESM, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή στα μεγάλα πλεονάσματα μετά την πανδημία ζητά ο ESM

Όπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρ. Στράουχ, μετά το πέρας της κρίσης η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει «στον δημοσιονομικό στόχο που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους της στην ευρωζώνη».